Hogere energierekening effect op de hypotheken

144 euro per jaar extra

Deze week waren de energieprijzen weer veel in het nieuws. Een gemiddeld gezin gaat 144 euro per jaar meer betalen door de gestegen prijzen. Nu lijkt dat niet zo enorm veel maar door de gestegen prijzen van de laatste jaren betalen we nu al snel het dubbele van wat we vroeger betaalden.

Effect op de hypotheekmarkt

Het is duidelijk dat banken de hoogte van de hypotheken baseren op de rentepercentages. Kort door de bocht: hoe hoger de rente hoe minder hoog de hypotheeksom die iemand met zijn inkomen aankan. De gedachte hierachter is natuurlijk simpel. Een hoger rentepercentage betekent een hogere aflossing per maand en dus minder over om van te leven. Of minder geld over om de hypotheek aflossingen te betalen.

Gevolgen hypotheeklasten

Als alle andere dingen in het leven nu ook veel duurder worden, letten banken daar dan op? Dezelfde redenering gaat in die gevallen dan ook op. Als iemand de afgelopen jaren een verdubbeling van de energieprijs voor zijn kiezen heeft gehad, dan blijft er minder over voor de hypotheeklasten. Het zal zo'n vaart niet lopen maar bij een flinke inflatie kan het voorkomen dat ook de percentages die de banken vaststellen voor levensonderhoud omhoog gaan. En dat betekent weer dat het percentage dat aangewend kan worden voor hypotheekbetalingen omlaag gaat. En dat betekent weer dat mensen minder hoge hypotheken aan zullen kunnen.

Bereken zelf uw maandlasten

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.