Huis bezichtigen | tips en checklist

Gaat u een huis bezichtigen? Lees eerst deze tips. De aandachtpunten bij een bezichtiging, vragen aan de makelaar en bekende valkuilen (incl. checklist).

De hypotheekrente is laag en de vooruitzichten voor de huizenmarkt zijn goed. Het zijn dus drukke tijden voor kopers en makelaars. Voor de bezichtiging moet u echter ruim de tijd nemen. Dit zijn onze tips:

Bereken uw hypotheek mogelijkhedenUw eerste stap naar een nieuwe woning

Waarom een huis bezichtigen?

Waarom zou u tegenwoordig een huis bezichtigen? Via de diverse huizensites kunt u immers een steeds beter beeld van de woning krijgen. Met 360 graden foto’s en films is het zelfs alsof u in de woning rondloopt.

Toch is een bezichtiging nog altijd nodig om een goede indruk van een woning te krijgen. Al is het maar om de plekken te bekijken die de verkoper liever niet laat zien.

Een afspraak maken voor een bezichtiging

Voor een bezichtiging neemt u contact op met de verkopende makelaar. Dit kan simpelweg door te bellen of te mailen en aan te geven dat u geïnteresseerd bent in een bezichtiging. Geef daarbij ook aan welke welke dag(en) en tijdstip(pen) uw voorkeur hebben.

De makelaar neemt vervolgens contact op met de verkoper om te vragen of de bezichtiging uitkomt. Het is namelijk gebruikelijk dat de huidige bewoner(s) niet aanwezig zijn als u het huis gaat bezichtigen.

Tip: tijdens de Open Huizen Dag kunt u zonder afspraak (en makelaar) huizen bezichtigen. Lees meer over de voor- en nadelen van de Open Huizen Dag.

De spelregels bij een bezichtiging

Een huis bezichtigen is geheel vrijblijvend, zowel voor u als de verkopende partij. Pas als u een bod doet moeten u en de koper een aantal regels in acht nemen. Hier leest u meer over de stappen voor het kopen van een woning.

U mag altijd iemand extra meenemen. Dit is zelfs aan te raden als u iemand kent met technische kennis, bouwkundig inzicht of ervaring met een huis kopen. Wilt u de woning na de eerste bezichtiging nog een keer bekijken? Dan is dit uiteraard mogelijk. Ook is het aan te raden om foto’s te maken. Vraag dit wel even netjes aan de makelaar.

Aandachtspunten tijdens de bezichtiging (checklist)

Ga zowel het huis als de buurt bezichtigen. Let daarbij op de volgende punten:

De buurt bekijken

Een bezichtiging begint op het moment dat u naar de woning toegaat. Is het adres goed bereikbaar? En hoe zit het met parkeren? Verken ook altijd de buurt even voor of na de bezichtiging. Heeft de buurt de gewenste voorzieningen (winkels, kindvriendelijk)?

Tip: voorafgaand aan de bezichtiging kunt u de buurt al online verkennen met Google Maps.

Het huis bezichtigen

Controleer het huis altijd op de volgende basisvoorzieningen en belangrijke aandachtspunten:

 • Verwarming (CV): hoe oud, staat van onderhoud, waar aanwezig, kosten huidige bewoner.
 • Stroom: op de gewenste plekken, voldoende groepen, staat van de bedrading, stopcontacten geaard, kosten huidige bewoner.
 • Water: capaciteit warm water, voldoende kranen (ook buiten).
 • Badkamer en keuken: leeftijd en staat van de apparatuur, indeling naar wens.
 • Isolatie: enkel of dubbel glas, let op tocht en kou, gehorig, isolatie van de vloer.
 • Ventilatie: voldoende aanwezig, belangrijk in keuken, badkamer en toilet. Let op vochtplekken.
 • Ramen en deuren: zowel binnen- als buitenkant, materiaal van kozijnen, staat van onderhoud, rotte plekken, schilderwerk.
 • Hang en sluitwerk: inbraakbeveiliging, politiekeurmerk, op welke deuren en ramen.
 • Van kelder tot dak: bekijk het het huis en eventuele bijgebouwen; van binnen en buiten en van boven tot onder.  

De andere aandachtspunten voor de bezichtiging hebben te maken met uw wensen en smaak. Maak daarom van te voren een wensenlijstje. Dit helpt u niet alleen om het huis te beoordelen, het dwingt u ook uw wensen te rangschikken naar belangrijkheid.

Tip: print deze checklist uit en neem het mee als checklist bij een bezichtiging

Deze vragen stelt u aan de makelaar

De makelaar heeft niet alleen een verkooppraatje over het huis. Hij of zij is ook een belangrijke bron van informatie, bijvoorbeeld over uw positie als koper en de minpunten van de woning. Hieronder vindt u een aantal belangrijke vragen om te stellen bij een bezichtiging:

 • Hoelang staat de woning te koop?Huis bezichtigen: tips en checklist
 • Heeft de verkoper een andere woning gevonden?
 • Zijn er andere geïnteresseerden?
 • Hoe is de woning onderhouden?
 • Zijn er gebreken en hoe zijn die ontstaan?
 • Wat zijn de woonlasten van de huidige eigenaar?
 • Wie wonen er naast de woning?
 • Welk energielabel heeft de woning? U kunt namelijk meer lenen voor een energiezuinige woning.

Valkuilen bij een huis bezichtigen

Een huis bezichtigen is voor velen geen alledaagse bezigheid. Let op deze valkuilen bij een bezichtiging:

 • Haast: de bezichtiging is hét moment om de woning van binnen en buiten te bekijken. Neem daarvoor voldoende tijd. Lees onze tips voor kopen op een verhitte huizenmarkt.
 • Financiering: u heeft er niets aan om een woning te bekijken die u niet kunt betalen. Bereken vooraf uw maximale hypotheek voor uw mogelijkheden.
 • Onvoorbereid: er komt veel op u af bij het kopen van een woning. Met een goede voorbereiding ziet u niets over het hoofd. Lees ons stappenplan voor het kopen van een huis.
 • Te enthousiast: dan ziet u mogelijk gebreken over het hoofd of onderschat deze. Daarnaast is het niet goed voor uw onderhandelingspositie.
 • Agressieve makelaar: laat u niet onder druk zetten door een makelaar, bijvoorbeeld om de woning zonder voorbehoud van financiering of keuring te kopen.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.