Woning bezichtigen? Lees dan eerst deze tips.

Bij een bezichtiging zijn een aantal zaken waar je extra op moet letten en tegelijkertijd een aantal valkuilen. Met onze tips om een woning te bezichtigen krijg je een goed indruk. Lees hoe je te werk gaat:

Waarom een woning bezichtigen?

Waarom zou je tegenwoordig een huis bezichtigen? Via de diverse huizensites kan je immers een steeds beter beeld van de woning krijgen. Met 360 graden foto’s en films is het zelfs alsof je in de woning rondloopt.

Toch is een bezichtiging nog altijd nodig om een goede indruk van een woning te krijgen. Al is het maar om de plekken te bekijken die de verkoper liever niet laat zien.

Een afspraak maken voor een bezichtiging

Voor een bezichtiging neem je contact op met de verkopende makelaar. Dit kan simpelweg door te bellen of te mailen en aan te geven dat je geïnteresseerd bent in een bezichtiging. Geef daarbij ook aan welke welke dag(en) en tijdstip(pen) jouw voorkeur hebben.

De makelaar neemt vervolgens contact op met de verkoper om te vragen of de bezichtiging uitkomt. Het is namelijk gebruikelijk dat de huidige bewoners niet aanwezig zijn als je het huis gaat bezichtigen. Tip: tijdens de Open Huizen Dag kan je zonder afspraak (en makelaar) huizen bezichtigen.

Direct en met zekerheid een bod doen?

Ga je een woning bezichtigen dan wil je natuurlijk ook weten of je deze kunt kopen. Wij helpen je bepalen hoeveel je exact te besteden hebt. Zo kun je direct en met zekerheid een bod doen als je jouw droomhuis gevonden hebt.

De spelregels bij een bezichtiging

Een huis bezichtigen is geheel vrijblijvend, zowel voor jou als de verkopende partij. Pas als je een bod doet moeten jij en de koper een aantal regels in acht nemen. Hier lees je meer over de stappen voor het kopen van een woning.

Je mag altijd iemand extra meenemen. Dit is zelfs aan te raden als je iemand kent met technische kennis, bouwkundig inzicht of ervaring met een huis kopen. Wil je de woning na de eerste bezichtiging nog een keer bekijken? Dan is dit uiteraard mogelijk. Ook is het aan te raden om foto’s te maken. Vraag dit wel even netjes aan de makelaar.

Waar let je op tijdens een woning bezichtigen (checklist)

Ga zowel het huis als de buurt bezichtigen. Let daarbij op de volgende punten:

De buurt bekijken

De woning bezichtigen begint op het moment dat je naar de woning toegaat. Is het adres goed bereikbaar? En hoe zit het met parkeren? Verken ook altijd de buurt even voor of na de bezichtiging. Heeft de buurt de gewenste voorzieningen (winkels, kindvriendelijk)?

Tip: voorafgaand aan de bezichtiging kan je de buurt al online verkennen met Google Maps.

De woning bezichtigen

Controleer het huis altijd op de volgende basisvoorzieningen en belangrijke aandachtspunten:

  • Ruimte en indeling: Beoordeel of de kamers en ruimtes voldoen aan je behoeften en levensstijl. Let op de grootte van de kamers, de functionaliteit en de aanwezigheid van voldoende opbergruimte.
  • Constructie en bouwkwaliteit: Beoordeel de kwaliteit van de bouw van de woning. Let op scheuren in muren, vochtproblemen, lekkages of andere zichtbare gebreken. Deze kunnen wijzen op mogelijke verborgen problemen.
  • Verwarming (CV): Controleer de leeftijd, onderhoudsstatus en de aanwezigheid van verwarmingssystemen. Informeer ook naar de kosten voor verwarming bij de huidige bewoner.
  • Badkamer en keuken: Let op de leeftijd en staat van de apparatuur en beoordeel of de indeling naar wens is.
  • Ramen en deuren: Beoordeel zowel de binnen- als buitenkant, het materiaal van de kozijnen, de onderhoudsstatus, eventuele rotte plekken en schilderwerk. Informeer ook naar het onderhoudsverleden van de woning.
  • Water, gas, elektriciteit: Controleer of de voorzieningen op de gewenste plaatsen aanwezig zijn, of er voldoende capaciteit is en de staat van de leidingen.
  • Ventilatie: Controleer of er voldoende ventilatie aanwezig is, vooral in de keuken, badkamer en toilet. Let op vochtplekken.
  • Hang- en sluitwerk: Controleer of er inbraakbeveiliging aanwezig is en of deze voldoet aan het politiekeurmerk. Let ook op de kwaliteit van het hang- en sluitwerk op de deuren en ramen.
  • Energieverbruik: Vraag naar de kosten voor gas, water en elektriciteit bij de huidige bewoners en informeer naar eventuele energiebesparende maatregelen die zijn genomen. Let ook op het energielabel dat verplicht is voor de verkopende partij.

Tip: maak van te voren een wensenlijstje. Dit helpt je niet alleen om het huis te beoordelen, het dwingt je ook jouw wensen te rangschikken naar belangrijkheid. Voldoet de woning niet helemaal aan jouw wensen, dan kun je overwegen of verbouwen en/of verduurzamen haalbaar zijn.

Deze vragen stel je aan de makelaar

De makelaar heeft niet alleen een verkooppraatje over het huis. Hij of zij is ook een belangrijke bron van informatie, bijvoorbeeld over jouw positie als koper en de minpunten van de woning. Hieronder vindt je een aantal belangrijke vragen om te stellen bij een bezichtiging:

  • Hoelang staat de woning te koop?Huis bezichtigen: tips en checklist
  • Heeft de verkoper een andere woning gevonden?
  • Zijn er andere geïnteresseerden?
  • Hoe is de woning onderhouden?
  • Zijn er gebreken en hoe zijn die ontstaan?
  • Wat zijn de woonlasten van de huidige eigenaar?
  • Wie wonen er naast de woning?
  • Welk energielabel heeft de woning?

Valkuilen bij een woning bezichtigen

Een huis bezichtigen is voor velen geen alledaagse bezigheid. Let op deze valkuilen bij een woning bezichtigen:

  • Haast: een bezichtiging is hét moment om de woning van binnen en buiten te bekijken. Neem daarvoor voldoende tijd.
  • Financiering: je hebt er niets aan om een woning te bekijken die je niet kunt betalen. Bereken vooraf jouw hypotheek.
  • Onvoorbereid: er komt veel op je af bij het kopen van een woning. Met een goede voorbereiding zie je niets over het hoofd. Lees ons stappenplan voor het kopen van een huis.
  • Te enthousiast: dan zie je mogelijk gebreken over het hoofd of onderschat je deze. Daarnaast is het niet goed voor jouw onderhandelingspositie.
  • Agressieve makelaar: laat je niet onder druk zetten door een makelaar, bijvoorbeeld om de woning zonder voorbehoud van financiering of keuring te kopen.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3231 reviews. 90% beveelt ons aan!
  • Betrouwbaar

    De informatie komt duidelijk en eerlijk over. Dat geeft een goed gevoel.

    06/10/2024 Jan, Kampen
  • Professioneel

    Heel fijn financieel gesprek gehad en erg snel en correct reacties op vragen. Zuivere toelichting van zaken om de juiste beoordeling te kunnen maken.

    03/10/2024 Ria, Rotterdam
  • Snel en gemakkelijk een overzicht van de huidige rentes

    Gemakkelijke site om snel even een actueel overzicht van de markt te krijgen

    21/09/2024 Marcel, Zaandam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024