Steeds meer huizenbezitters willen graag hun hypotheek aflossen. Wanneer is dit interessant of zelfs noodzakelijk? Lees hoe u mogelijke risico’s kunt verlagen en uw hypotheek weer toekomstbestendig maakt.
Wij helpen u de juiste keuzes te maken voor meer hypotheek-zekerheid.
Aflossen verplicht voor hypotheekrenteaftrek
In 2013 wordt aflossen een voorwaarde voor de hypotheekrenteaftrek. Wie vanaf 1 januari een hypotheek afsluit moet deze geheel binnen 30 jaar aflossen.
Ook steeds meer huizenbezitters zijn zich inmiddels bewust van de hoogte van hun hypotheek in verhouding met de woningwaarde. Zij willen graag af van hun aflossingsvrije hypotheek en deze omzetten in een veiligere hypotheekvorm zoals een spaarhypotheek.
Ook uw hypotheek aflossen?
Het aflossen van de hypotheek is interessant als u daarmee uw maandlasten en het risico op een restschuld kunt verlagen. Aflossen wordt noodzakelijk als u daarmee betalingsproblemen in de toekomst kunt voorkomen.
Aflossen interessant
Aflossen is interessant als u uw maandlasten kunt verlagen. Om te bepalen of aflossen voor u interessant is moet u de volgende vragen voor uzelf beantwoorden:
-
Kunt u het spaargeld missen?
U moet daarbij rekening houden met onvoorziene uitgaven in de toekomst. -
Hoe krijgt u het hoogste rendement?
Aflossen is interessant als de netto besparing op de hypotheekrente hoger is dan het rendement op uw spaarrekening. Houdt hierbij rekening met de vermogensrendementsheffing. -
Kunt u gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek?
Door af te lossen wordt uw belastingvoordeel kleiner. Is aflossen dan nog verstandig? -
Gaat u binnenkort verhuizen?
De bijleenregeling verplicht u bij een verhuizing om de overwaarde van uw oude woning (dus ook uw spaargeld) te investeren in de nieuwe woning. -
Wat is de boeterente van de bank?
De bank rekent een boeterente wanneer u teveel aflost (meer dan 10% van de hypotheeksom). Is aflossen nog interessant na de boeterente?
Maandlasten verlagen
Ziet u mogelijkheden om uw maandlasten te verlagen door af te lossen? Een hypotheekadviseur kan u helpen om de juiste keuzes te maken. Zo bent u verzekerd van de meest voordelige hypotheek met de beste voorwaarden.
Aflossen noodzakelijk
Aflossen wordt noodzakelijk als u bij een verslechterende economie de kans loopt op betalingsproblemen en een restschuld. Door de huidige economische crisis krijgt Nederland mogelijk te maken met:
- Fiscale wijzigingen
- Stijging van de werkeloosheid.
- Meer bezuinigingsmaatregelen.
- Een verdere daling van de huizenprijs.
Deze gevolgen zullen zwaar drukken op de hypotheekbezitters, maar voor het grootste deel van hen zorgt dit niet voor ernstige problemen. Een groep hypotheekbezitters kan de gevolgen van de economische crisis moeilijker dragen en loopt de kans op betalingsproblemen. Zij vormen een risicogroep.
Risicogroep hypotheekbezitters
Het onderzoeksbureau Dynamic Credit zegt dat een groep van 300.000 hypotheekbezitters kwetsbaar is voor de gevolgen van een verslechterende economie. De volgende groep loopt een verhoogd risico op betalingsproblemen:
- Modaal jaarinkomen tussen de € 30.000,- en de € 35.000,-.
- Hypotheek voor het grootste gedeelte aflossingsvrij.
- Een hoge hypotheekschuld in verhouding tot het inkomen.
- Huis gekocht op top van de huizenprijs.
- Voor hypotheken uit 2005 – 2007 loopt de rentevastperiode af binnenkort af.
Betalingsproblemen
Deze risicogroep heeft weinig rek in hun inkomen en daarbij een hoge hypotheekschuld. Deze hypotheekbezitters kunnen de gevolgen van de economische crisis daarom moeilijk opvangen. Door ontslag, fiscale wijzigingen of een hogere hypotheekrente na de rentevastperiode kunnen betalingsproblemen ontstaan.
Restschuld
Naast betalingsproblemen loopt deze groep het risico om met een restschuld te blijven zitten. Wanneer het grootste deel van de hypotheek aflossingsvrij is wordt geen of weinig vermogen opgebouwd om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen. De hypotheek moet afgelost worden met de opbrengst van de verkoop van de woning. Dit was in het verleden geen probleem omdat de huizen elk jaar meer waard werden. Deze zekerheid is weggevallen. De verwachting is dat de huizenprijs verder daalt. Wanneer de hypotheek niet volledig kan worden afgelost blijft u zitten met een restschuld.
Risico verlagen
Behoort u tot de risicogroep? U kunt de kans op betalingsproblemen en een restschuld verlagen.
- U kunt uw hypotheek gaan aflossen. Vraag hierbij altijd advies van een hypotheekadviseur.
- U kunt uw hypotheek oversluiten naar een hypotheekproduct met een gegarandeerde vermogensopbouw.