Hypotheek en wonen in het regeerakkoord

Het regeerakkoord is bekend. Op het gebied van hypotheek en wonen gaat er veel veranderen. Waar moet u de komende jaren rekening mee houden als het gaat om de hypotheekrenteaftrek, starters en restschuld?

Regeerakkoord is bekend

Het regeerakkoord van het kabinet Rutte 2 is bekend. Rutte (VVD) en Samsom (PvdA) zijn in recordtempo een regeerakkoord gekomen dat het motto draagt ‘bruggen slaan’. Met name de hypotheekrenteaftrek was een ‘gevoelig punt’ in de onderhandelingen. De maatregelen in de renteaftrek raken dan ook direct de huizenbezitter. 

Hypotheekrenteaftrek op de schop

De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt voor zowel nieuwe als bestaande hypotheken. Voor beide geldt dat vanaf 2014 de maximale renteaftrek (nu vierde belastingschijf), in stappen van een half procent per jaar, teruggebracht naar het tarief van de derde belastingschijf. Huizenbezitters gaan jaarlijks dus iets meer netto hypotheekrente betalen. Met deze maatregel is er eindelijk duidelijkheid gekomen over de toekomst van dit belastingvoordeel. 

Alleen renteaftrek bij aflossen

Voor nieuwe hypotheken geldt dat u alleen hypotheekrenteaftrek wanneer u aflost. Deze maatregel uit het lenteakkoord is niet teruggedraaid in het regeerakkoord van Rutte II. Per 1 januari 2013 is renteaftrek alleen nog mogelijk als de hypotheek in 30 jaar volledig en ten minste anuitair wordt afgelost. Aflossen wordt dus fiscaal aantrekkelijk, maar tegelijkertijd wordt het belasting voordeel elk jaar minder. 

Restschuld aangepakt

De hypotheekbezitters die in de problemen komen omdat zij hun huis met verlies moeten verkopen worden geholpen. De rente die wordt betaald op de restschuld kan maximaal 5 jaar (onder voorwaarden) worden afgetrokken van het belastbaar inkomen in box 1.

Startersleningen uitgebreid

het aantal startersleningen met gunstige voorwaarden wordt uitgebreid. 

Ook belangrijk: NHG voorwaarden 2013

Het regeerakkoord van VVD en PvdA staat volop in de belangstelling. Maar let ook op de wijzigingen in de NHG voorwaarden voor 2013. Een NHG-hypotheek wordt namelijk een stuk duurder en de mogelijkheden beperkter. Wie vanaf 1 januari 2013 een hypotheek met NHG wil afsluiten, oversluiten of verhogen, moet deze verplicht annuïtair of lineair gaan aflossen. Oversluiten of verhuizen met de oude (spaar-, leven-, beleggings-, en aflossingsvrije) hypotheek is dan niet meer mogelijk.  Lees daarom ook: voorwaarden NHG hypotheek 2013 gewijzigd.

 

Conclusie: wanneer u binnenkort een hypotheek wilt afsluiten of oversluiten, dan kunt u dit het beste in 2012 nog doen.  

 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.