Hypotheek in 2013

In 2013 een hypotheek afsluiten of oversluiten? Hier staan alle wijzigingen op een rijtje, onder andere de hypotheekrenteaftrek, verplicht aflossen en maximale hypotheek.

Lees ook: Wijzigingen voor de hypotheek in 2015

Wat verandert er in 2013?

Verplicht aflossen nieuwe hypotheken

Starters die in 2013 een eerste hypotheek afsluiten moeten deze geheel aflossen om de hypotheekrente van de belasting af te kunnen trekken.Zij kunnen dan maximaal 30 jaar van dit belastingvoordeel gebruik maken.

In de praktijk blijven er na 1 januari twee hypotheekvormen over voor starters: de annuïteitenhypotheek (maandlast blijft gedurende de looptijd gelijk) en de lineaire hypotheek (maandlast neemt gedurende de looptijd af).

Aanvullende maatregelen woonakkoord

  • Verplichte aflossing hypotheek wijzigt.
  • BTW bij verbouwing omlaag.
  • Meer budget voor startersleningen.

Lees meer over de maatregelen in het woningmarktakkoord.

Bestaande hypotheken behouden renteaftrek

Huizenbezitters met een bestaande hypotheek kunnen gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek. Alleen voor de hoge inkomens wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt. Vanaf 2014 wordt de maximale aftrek van de vierde belastingschijf stapsgewijs teruggebracht naar de derde belastingschijf (42%). Ook wanneer u gaat verhuizen of u stapt over naar een voordeligere aanbieder (einde rentevaste periode), dan blijven de oude hypotheekregels van kracht.

Wijzigen aflossingsvrije hypotheek

Huizenbezitters die hun hypotheekvorm (vermogensopbouw) willen wijzigen konden dit tot april 2013 fiscaal gunstig doen. Banken konden de vele aanvragen niet op tijd verwerken. Daarom heeft de minister besloten dat alle aanvragen die voor 1 april zijn gedaan alsnog behandeld mogen worden. Ook na die datum zijn er verschillende mogelijkheden om te kiezen voor meer zekerheid voor uw hypotheek.

Hypotheek wijzigen verstandig voor u?

In de volgende situaties kan het voor u verstandig zijn om uw hypotheek af te lossen of om vermogen op te bouwen.

  • U heeft een  beleggingspolis (rendement te laag voor aflossing).
  • Een groot deel van uw hypotheek is aflossingsvrij (meer dan 50%).
  • Te hoge hypotheek in verhouding tot de woning waarde (‘hypotheek onder water’)   

Sluit nu uw hypotheek over naar een veiligere hypotheekvorm. De beste keuze in uw situatie? Test of oversluiten voor u interessant is of vraag een persoonlijk oversluitrapport aan.

Lagere maximale hypotheek

In 2013 wordt de maximale hypotheek geleidelijk verlaagd naar 100% van de woningwaarde. Nu is dat nog 106%. Dit betekent dat u vanaf 1 januari 2013 minder kunt lenen (bereken uw maximale hypotheek). Het kabinet gaat een regeling opstellen voor het vaststellen van de inkomenscriteria en de maximale hoogte van de lening in verhouding tot de waarde van de woning. Deze nieuwe criteria vervangen de tot dusver bekende toetsnormen op basis van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF). Over de nieuwe toetsnormen wordt nog overlegd tussen de branche en het Ministerie van Financiën.

Vrijstelling hypotheekverzekering vervalt

Vanaf 1 januari vervalt de belasting-vrijstelling voor de Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), Spaarrekening Eigen Woning (SEW) en Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW) voor nieuwe  hypotheken. Bestaande klanten behouden hun belastingvoordeel wanneer zij het verzekerde kapitaal en de premie niet verhogen en de looptijd niet verlengen. In 2013 is het ook niet meer mogelijk om de kapitaalverzekering om van Box 3 om te zetten naar een KEW (box 1). Dit is een fiscaal gunstige constructie die veel starters gebruiken. Om uw belastingvoordeel te behouden heeft u tot 1 april 2013 de tijd om uw kapitaalverzekering in box 3 om te zetten. 

NHG voorwaarden 2013

Het regeerakkoord van VVD en PvdA staat volop in de belangstelling. Maar let ook op de wijzigingen in de NHG voorwaarden voor 2013. Een NHG-hypotheek wordt namelijk een stuk duurder en de mogelijkheden beperkt. Wie vanaf 1 januari 2013 een hypotheek met NHG wil afsluiten moet deze verplicht annuïtair of lineair gaan aflossen.

Provisieverbod

In 2013 gaat het provisieverbod in. Per 1 januari betaalt u de kosten voor hypotheekadvies rechtstreeks aan de adviseur in plaats van via de maatschappij als percentage van de hypotheeksom. Dit komt de kwaliteit van het advies ten goede omdat zo de rol van de adviseur zuiverder wordt. U kunt in 2013 kiezen voor advies van de onafhankelijke hypotheekadviseur of direct afsluiten bij de bank. De Consumentenbond pleit voor onafhankelijk hypotheekadvies. Banken spelen in 2013 in op het provisieverbod door hypotheken aan te bieden zonder advies. Bij ABN AMRO kunnen klanten online een hypotheek aflsuiten. Hiervoor moet eerst een kennis en ervaringstoets gemaakt worden. Ook Rabobank en MoneYou bedienen op internet consumenten die willen besparen op de advieskosten. Lees meer: online hypotheek afsluiten verstandig?

 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.