Hypotheek verhogen? Bereken jouw mogelijkheden

Een onderhandse verhoging of tweede hypotheek? Bereken jouw mogelijkheden om jouw hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren.

Is een hogere hypotheek mogelijk?

Wie de hypotheek wil verhogen heeft overwaarde overwaarde nodig. Dit betekent dat de woning meer waard moet zijn dan de huidige hypotheek. Deze ruimte heb je nodig om de hypotheek te kunnen verhogen.

Daarnaast wordt de hypotheek opnieuw getoetst aan de huidige hypotheeknormen. De verhoogde hypotheeksom moet passen binnen jouw maximale hypotheek op basis van het inkomen en in verhouding tot de woningwaarde.

Let op: vanaf 2018 mag niet meer geleend worden dan de woningwaarde. Voor energiebesparende maatregelen kan de hypotheek tot maximaal 106% van de woningwaarde verhoogd worden. Bereken jouw maximale hypotheek.

Onderhands verhogen of tweede hypotheek?

Huizenbezitters kunnen op twee manieren hun hypotheek verhogen:

 • Hypotheek onderhands verhogen: Voor een onderhandse verhoging moet de hypothecaire inschrijving bij het Kadaster hoger zijn dan de huidige hypotheek. De hypothecaire inschrijving vind je terug op de hypotheekakte. Binnen deze bandbreedte kan de hypotheek onderhands verhoogd worden.
 • Tweede hypotheek afsluiten: biedt de hypothecaire inschrijving geen ruimte om de hypotheek te verhogen, dan kan je een tweede hypotheek afsluiten. Deze tweede hypotheek is een nieuwe hypotheek naast jouw huidige hypotheek.

Jouw hypotheek verhogen? Bereken jouw mogelijkheden >

Wat kost de hypotheek verhogen?

Voor zowel een onderhandse verhoging als het sluiten van een tweede hypotheek maak je kosten. De hypotheek verhogen kost bij de meeste geldverstrekkers rond duizend euro. Dit is voor advies en bemiddeling. Daarnaast moet de woning opnieuw getaxeerd worden. Een taxatierapport heb je voor € 250,- tot € 400,-.

Kies je voor een onderhandse verhoging van de hyptoheek, dan hoef je niet langs een notaris. Je blijft immers binnen de hypothecaire inschrijving. Voor een tweede (nieuwe) hypotheek heb je wel een hypotheekakte nodig. Hier ben je € 500,- tot € 650,- voor kwijt.

Hypotheek verhogen of consumptief krediet?

Door de kosten is het verhogen van de hypotheek niet altijd de voordeligte keuze als je extra wilt lenen. Bij een laag leenbedrag (onder € 25.000,-) ben je met een consumptief krediet vaak goedkoper uit. Voor het afsluiten van een persoonlijke lening betaal je namelijk geen afsluitkosten. Ook hoef je niet langs een notaris.

Een persoonlijke lening kan ook een oplossing bieden als je binnen de huidige hypotheeknormen geen mogelijkheid meer heeft op de hypotheek te verhogen. Wat veel mensen niet weten is dat deze consumptieve lening onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar is.

Bij een hoog leenbedrag (boven € 25.000,-) is verhogen van de hypotheek wel interessant. De lagere hypotheekrente weegt dan op tegen de kosten die je maakt.

Een hypotheekadvieseur helpt je bij het maken van de juiste keuze. Het eerste gesprek is gratis.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

1 gedachte over “Hypotheek verhogen? Bereken jouw mogelijkheden”

 1. ik denk dat u bij het bekijken van de actuele hypotheekrentes ook de overwaarde van een huis moet belichten dan bent u actief bezig met rentes gaarne uw reactie. Groet, Jur Groen

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024