Hypotheek verhogen? Bereken uw mogelijkheden

Een onderhandse verhoging of tweede hypotheek? Bereken uw mogelijkheden om uw hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren.

Is een hogere hypotheek mogelijk?

Wie de hypotheek wil verhogen heeft overwaarde overwaarde nodig. Dit betekent dat de woning meer waard moet zijn dan de huidige hypotheek. Deze ruimte heeft u nodig om de hypotheek te kunnen verhogen.

Daarnaast wordt de hypotheek opnieuw getoetst aan de huidige hypotheeknormen. De verhoogde hypotheeksom moet passen binnen uw maximale hypotheek op basis van het inkomen en in verhouding tot de woningwaarde.

Let op: vanaf 2018 mag niet meer geleend worden dan de woningwaarde. Voor energiebesparende maatregelen kan de hypotheek tot maximaal 106% van de woningwaarde verhoogd worden. Bereken uw maximale hypotheek.

Onderhands verhogen of tweede hypotheek?

Huizenbezitters kunnen op twee manieren hun hypotheek verhogen:

  • Hypotheek onderhands verhogen: Voor een onderhandse verhoging moet de hypothecaire inschrijving bij het Kadaster hoger zijn dan de huidige hypotheek. De hypothecaire inschrijving vindt u terug op de hypotheekakte. Binnen deze bandbreedte kan de hypotheek onderhands verhoogd worden.
  • Tweede hypotheek afsluiten: biedt de hypothecaire inschrijving geen ruimte om de hypotheek te verhogen, dan kunt u een tweede hypotheek afsluiten. Deze tweede hypotheek is een nieuwe hypotheek naast uw huidige hypotheek.

Uw hypotheek verhogen?Bereken uw mogelijkheden >

Wat kost de hypotheek verhogen?

Voor zowel een onderhandse verhoging als het sluiten van een tweede hypotheek maakt u kosten. De hypotheek verhogen kost bij de meeste geldverstrekkers rond duizend euro. Dit is voor advies en bemiddeling. Daarnaast moet de woning opnieuw getaxeerd worden. Een taxatierapport heeft u voor € 250,- tot € 400,-.

Kiest u voor een onderhandse verhoging van de hyptoheek, dan hoeft u niet langs een notaris. U blijft immers binnen de hypothecaire inschrijving. Voor een tweede (nieuwe) hypotheek heeft u wel een hypotheekakte nodig. Hier bent u € 500,- tot € 650,- voor kwijt.

Hypotheek verhogen of consumptief krediet?

Door de kosten is het verhogen van de hypotheek niet altijd de voordeligte keuze als u extra wilt lenen. Bij een laag leenbedrag (onder € 25.000,-) bent u met een consumptief krediet vaak goedkoper uit. Voor het afsluiten van een persoonlijke lening betaalt u namelijk geen afsluitkosten. Ook hoeft u niet langs een notaris.

Een persoonlijke lening kan ook een oplossing bieden als u binnen de huidige hypotheeknormen geen mogelijkheid meer heeft op de hypotheek te verhogen. Wat veel mensen niet weten is dat deze consumptieve lening onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar is.

Bij een hoog leenbedrag (boven € 25.000,-) is vehogen van de hypotheek wel interessant. De lagere hypotheekrente weegt dan op tegen de kosten die u maakt.

Een hypotheekadvieseur helpt u bij het maken van de juiste keuze. Het eerste gesprek is gratis.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

1 gedachte over “Hypotheek verhogen? Bereken uw mogelijkheden”

  1. ik denk dat u bij het bekijken van de actuele hypotheekrentes ook de overwaarde van een huis moet belichten dan bent u actief bezig met rentes gaarne uw reactie. Groet, Jur Groen

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.