Block title
Block content
Hypotheek verhogen voor een verbouwing
  Door: roel 1896 keer gelezen
Een verbouwing financieren met de hypotheek, wat is mogelijk? Het antwoord op uw vragen over de hypotheek verhogen, tips en een online berekening.

5 veel gestelde vragen over de hypotheek verhogen:

 1. Waarom een verbouwing financieren met een hypotheek?
 2. Hoe verhoog ik mijn hypotheek voor een verbouwing?
 3. Hoeveel extra hypotheek kan ik opnemen?
 4. Wat kost de hypotheek verhogen voor een verbouwing?
 5. Wat zijn de nadelen van een verbouwing financieren met een hypotheek?

Uw hypotheek verhogen voor een verbouwing?Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden

1. Waarom een verbouwing financieren met een hypotheek?

Een verbouwing kan flink in de papieren lopen. Financiering met een hypotheek biedt een oplossing als spaargeld aanspreken niet mogelijk of wenselijk is. U profiteert daarbij van de lage rentestand en, onder voorwaarden, hypotheekrenteaftrek. Ook heeft een hypotheek een lange looptijd, waardoor de impact van de financiering op uw maandlast beperkt is.

2. Hoe kan ik mijn hypotheek verhogen voor een verbouwing?

Om de hypotheek te verhogen heeft u overwaarde nodig. U heeft overwaarde als uw woning meer waard is dan de hoogte van uw hypotheek, bijvoorbeeld omdat u heeft afgelost. Ook door de gestegen huizenprijzen hebben veel huizenbezitters momenteel overwaarde. De hypotheek verhogen voor een verbouwing kan onderhands of met een tweede hypotheek.

De hypotheek onderhands verhogen is mogelijk bij voldoende ruimte tussen hypotheeksom dat notarieel is vastgelegd en u huidige hypotheekschuld. U heeft dus voldoende aflost, of bewust gekozen voor een hogere notariële inschrijving bij het afsluiten van de hypotheek.

De meeste huizenbezitters sluiten een tweede hypotheek voor het financieren van een verbouwing. Het voordeel van een tweede hypotheek is dat je opnieuw voor de laagste hypotheekrente in de markt kunt kiezen.

Tip: een aantal geldverstrekkers bieden korting op de hypotheekrente bij de financiering van energiebesparende maatregelen.

3. Hoeveel extra hypotheek kan ik opnemen?

De hypotheek verhogen kan bij sommige geldverstrekkers op basis van de WOZ-waarde. Maar een taxatie geeft een meer nauwkeurige opgave van de woningwaarde. Dit kan nodig zijn omdat de bank om een taxatierapport vraagt, of als de WOZ-waarde te laag is ingeschat.

Daarnaast moet de hogere hypotheeksom passen binnen de huidige financieringsnormen. De maximale hypotheek bij een verhoging is vastgesteld op:

 • 100% van de woningwaarde bij een verbouwing.
 • 106% van de woningwaarde bij energiebesparende maatregelen.
 • Bij een NHG-hypotheek moet u onder de kostengrens blijven.

Als laatste moet de nieuwe rentelast passen op het inkomen. Bereken hier de maximale hypotheek met uw inkomen.

4. Wat kost de hypotheek verhogen voor een verbouwing?

Bij het verhogen van de hypotheek moet u rekening houden met de volgende gemiddelde kosten. Deze eenmalige kosten voor het verhogen van de hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar.

 • Taxatiekosten: € 400,-.
 • Notariskosten: € 600,- (enkel bij het sluiten van een tweede hypotheek).
 • Afsluitkosten hypotheek: € 1.500,- tot € 2.500,- (afhankelijk van de benodigde werkzaamheden).

Tip: als u toch kosten maakt voor het verhogen van de hypotheek, kan het interessant zijn om dit te combineren met oversluiten. U ontvangt dan tevens een nieuw aanbod voor uw eerste hypotheek.

5. Wat zijn de nadelen van een verbouwing financieren met een hypotheek?

Bovengenoemde kosten maken een verbouwing financieren met een hypotheek met name interessant bij hogere leenbedragen, grofweg vanaf € 25.000,-. Pas dan weegt de lage hypotheekrente op tegen deze kosten.

Wilt u een lager bedrag lenen, dan is een verbouwingslening mogelijk interessant. Deze sluit u zelf online af en u betaalt geen afsluitkosten. Ook de rente voor een verbouwingslening is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. En door de looptijd van maximaal 15 jaar blijven de maandlasten beperkt, ondanks de hogere leenrente bij een consumptief krediet.

Tip: Bereken uw mogelijkheden voor een verbouwingslening bij Freo, momenteel de nummer 1 in ons renteoverzicht. Of bekijk het actuele aanbod verbouwingsleningen (via FX.nl).Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.