Hypotheek zonder vast contract makkelijker

Als het aan de Vereniging Eigen Huis (VEH) ligt, wordt het voor flexwerkers makkelijker om een hypotheek te krijgen. Dat schrijft directeur Rob Mulder op zijn weblog. Volgens Mulder moet voortaan toekomstperspectief het uitgangspunt zijn bij de hypotheekverstrekking. Nu is een vaste baan nog een vereiste voor de banken. De VEH krijgt hierin steun van de regeringspartijen VVD en CDA.

Arbeidsmarkt flexibeler

Vorige week maakte het UWV bekend dat in 2011 slechts 2000 werknemers direct een vast contract kregen. Dit is een daling van maar liefst 97 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De directeur van Vereniging Eigen Huis concludeert dat de arbeidsmarkt flexibeler wordt. De regelgeving van de banken is echter nog onvoldoende aangepast op deze ‘nieuwe realiteit’. Wie geen vast contract heeft kan een hypotheek wel vergeten.

Niet de zekerheid van vroeger

Banken zien flexwerkers nog steeds als een groter risico. Zij kunnen mogelijk betalingsproblemen krijgen wanneer hun contract niet verlengd wordt. Mulder brengt hier tegenin dat flexwerkers met een goede opleiding snel weer een nieuwe baan kunnen vinden. Daarbij biedt een vast contract ook niet meer de zekerheid die het voorheen bood. Banken zouden daarom meer naar het toekomstperspectief moeten kijken. De regeringspartijen VVD en CDA zijn het hiermee eens en wijzen op de beperkingen die worden opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Reactie AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft inmiddels gereageerd op de kritiek van De Vereniging Eigen Huis. De toezichthouder stelt dat de huidige Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) genoeg mogelijkheden biedt om flexwerkers een verantwoorde hypotheek te verlenen. Ook nu moeten banken iedere situatie afzonderlijk bekijken. De AFM onderkent wel dat er problemen zijn op de woningmarkt en wil graag bijdragen aan een oplossing. 

Tussen wal en schip

Vooral starters op de woningmarkt zijn de dupe van de voorzichtigheid van de banken. Zij vallen vaak tussen wal en schip. Starters met een goede opleiding verdienen vaak te veel voor sociale huur, maar kunnen geen hypotheek krijgen omdat ze geen vast contract hebben. Deze starters zijn aangewezen op de veel duurdere particuliere huurmarkt. Dat terwijl het nu juist een gunstige tijd is om een woning te kopen:

Starters zorgen voor doorstroming

Starters kunnen nu niet profiteren van een gunstige woningmarkt, maar ook de woningmarkt profiteert niet van de koopbereidheid van de starters. De verkoop van meer starterwoningen zou een goede stimulans zijn voor de doorstroming op de woningmarkt. Starters met een goed toekomstperspectief zijn de ideale groep om de woningmarkt weer vlot te trekken, daar mag best wat ruimhartiger mee omgegaan worden.

Benieuwd naar uw hypotheekmogelijkheden? Maak een afspraak met een deskundige hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur versterkt uw onderhandelingspositie met de bank.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.