Block title
Block content
Hypotheekrente 30 jaar vastzetten
  Door: roel 9794 keer gelezen
De hypotheekrente 30 jaar vast wint aan populariteit door de lage rente. Deze zekerheid is echter niet voor iedereen interessant en heeft een prijs.

Lage hypotheekrente lang vastzetten

De hypotheekrente 10 jaar vast was lang de meest gekozen rentevastperiode in Nederland. Sinds 2016, toen de hypotheekrente voor het eerst in jaren steeg, is 20 jaar vast de populairste rentevastperiode. Huizenkopers en oversluiters kiezen voor zekerheid en zetten de lage hypotheekrente voor lange tijd vast.

Hypotheekrente 30 jaar vast wint aan populariteit

Inmiddels wint ook de hypotheekrente 30 jaar vast aan populariteit. Zo meldt de Telegraaf. Met name starters en vijftigers kiezen voor de langst mogelijke rentevastperiode:

 • Starters staan vaak voor een periode waarin veel verandert in de persoonlijke en financiële situatie, zoals carrière en kinderen. Zekerheid over de hypotheeklast is dan wel zo prettig.
 • Voor vijftigers is dit het laatste moment waarop ze een hypotheek kunnen sluiten op basis van het huidige inkomen. Vanaf 10 jaar voor de AOW-leeftijd wordt bij de inkomenstoets namelijk rekening gehouden met het inkomen na pensioen.

Hypotheekrente 30 jaar vast gedaald

Geldverstrekkers spelen in op de wens om de hypotheekrente voor 30 jaar vast te zetten. Met name de nieuwe geldverstrekkers komen met scherpe tarieven op deze lange rentevastperiode. Hierdoor is de hypotheekrente 30 jaar vast de afgelopen jaren gedaald.

Laagste hypotheekrente 30 jaar vast met NHG

 1. Allianz: 2.42%
 2. NIBC: 2.47%
 3. Hypotrust: 2.49% 

Laagste hypotheekrente 30 jaar vast zonder NHG

 1. Hypotrust: 2.59%
 2. Lloyds Bank: 2.60%
 3. Centraal Beheer: 2.61%

Laagste hypotheekrente 30 jaar vast aflossingsvrij

 1. Allianz: 2.48%
 2. Vista: 2.52%
 3. Tellius: 2.55%

Wat is de beste hypotheek voor u?Maak een persoonlijke hypotheekvergelijking >

Extra zekerheid heeft een prijs

Hoewel de renteverschillen tussen de periodes kleiner zijn geworden, levert 30 jaar vast bij aanvang nog altijd de hoogste lasten op. In onderstaand rekenvoorbeeld gaan we uit van het huidige renteverschil tussen de laagst mogelijke hypotheekrente 20 en 30 jaar vast, namelijk 0,24%.

 • Voor een annuïteiten hypotheek van 300.000 euro betaalt u gedurende de eerste 20 jaar (bruto) € 8.800,- meer.
 • Voor een volledig aflossingsvrije hypotheek van 300.000 euro betaalt u gedurende de eerste 20 jaar (bruto) € 14.400,- meer.

Voor de zekerheid dat de hypotheekrente ook na die eerste 20 jaar gelijk blijft, betaalt u dus een prijs. Een hypotheekadviseur kan u helpen een juiste afweging te maken tussen zekerheid en kosten.

Let op de verhuisregeling bij 30 jaar vast

Kies bij een lange rentevastperiode voor een hypotheek met een verhuisregeling in de voorwaarden. Gaat u verhuizen, dan kunt u de hypotheek onder dezelfde voorwaarden meeverhuizen.

Gaat u een NHG-hypotheek voor 30 jaar vastzetten, dan moet u extra opletten. Koopt u namelijk in de toekomst een nieuwe woning boven de NHG-grens, kunt u hiervoor geen nieuwe NHG-hypotheek sluiten. Bij een aantal geldverstrekkers is het dan niet mogelijk om de hypotheek (met lage rente) mee te verhuizen als de NHG vervalt.

Vergelijk dus de hypotheekrente én voorwaarden als u kiest voor 30 jaar vast.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Als je dan toch teveel wil betalen pak dan 10 jaar vast en los dan extra af i.p.v. meer rente te betalen, dat is geld weggooien. Je huis stijgt in waarde, je hypotheek daalt sneller. Dat betekend aan einde looptijd zowieso een lagere rente.

Dat is natuurlijk niet zeker, over 10 jaar kan de rente ook veel hoger zijn. Net zoals een stijgende huisprijs ook geen garantie is.
Voor veel mensen is het gewoon prettiger wonen met de zekerheid van een vaststaande financiële last voor lange tijd.

Helemaal mee eens , gaat er voor veel mensen niet om wat duurder of goedkoper is maar vooral duidelijkheid, zekerheid en betaalbaarheid voor de toekomst

Ik ben voor zekerheid gegaan.
Vanaf verleden jaar betaal ik 30 jaar lang de zelfde rente voor mijn aflosvrije hypotheek.

Daarna moet ik hopen dat als ik 93 ben (als ik dat haal) nog een nieuwe hypotheek krijg.