Block title
Block content
  Door: valerie 6465 keer gelezen
Net als vorig jaar kijkt hypotheek-rentetarieven.nl weer vooruit naar de hypotheekrente in 2011. Hoe verwachten we dat de rentestanden zich zullen ontwikkelen? Welke externe factoren hebben invloed op de renteontwikkeling in 2011?

Update: hypotheekrente verwachting 2017

Wat doet de rente in 2011?

Om een voorspelling te doen over de hypotheekrente voor het komende jaar, kijken we naar een aantal factoren. Enkele factoren die volgens hypotheek-rentetarieven.nl van invloed zijn:

 • Concurrentie op Nederlandse hypotheekmarkt is de laatste jaren afgenomen.
  Teruglopende activiteiten van buitenlandse banken op de Nederlandse markt. Partijen als ING, AEGON en ABN AMRO hebben prijsbeperkingen opgelegd gekregen. Dit ten gevolge van de ontvangen staatssteun tijdens de bankencrisis.
 • Toedreding nieuwe buitenlandse banken op Nederlandse markt in 2011.
  We verwachten dat in 2011 de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt zich zal herstellen. De Belgische bank Argenta is hier een voorbeeld van. Argenta plant in 2011 een terugkeer naar de Nederlandse hypotheekmarkt.
 • WestlandUtrecht Bank wordt afgestoten van ING.
  Als afzonderlijk aanbieder kan dit een nieuwe concurrent worden.

Verwachting kortlopende hypotheekrente

De verwachtingen voor hypotheken met kortlopende rente. Onder hypotheken met een kortlopende rente verstaan we:

De korte rente is sterk afhankelijk van de geldmarktrente (de rente die aan banken onderling wordt aangerekend). Men verwacht dat deze Euribor rente laag zal blijven. Voor de korte hypotheekrente verwachten we in 2010 dan ook geen grote schommelingen.

Verwachting langere hypotheekrente

De langere rente of kapitaalmarktrente kende een flinke stijging op het einde van 2010. Verwacht wordt dat deze stijging zich ook in 2011 zal doorzetten. Door de grotere concurrentie zal de stijgende trend mogelijk licht getemperd worden. Toch is onze verwachting voor 2011 dat de hypotheekrente voor langere rentevastperiode licht zal stijgen.

Foto: Ontwikkeling hypotheekrente in 2010 voor 10 jaars rente van enkele hypotheekverstrekkers.


Vaste Hypotheekrente 2010

Bekijk ook de historische renteontwikkeling met interessante grafieken.

Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties: