Wat doet de hypotheekrente in 2020? U leest het in deze renteverwachting, met o.a. de gevolgen van de coronacrisis voor de hypotheekrente-ontwikkeling.
Hypotheekrente in 2020
De eerste maanden van 2020 volgde de hypotheekrente de licht dalende trend van vorig jaar. Dit was totdat het coronavirus (COVID-19) uitgroeide tot een pandemie die de economie tot stilstand bracht.
De coronacrisis heeft ondere andere tot gevolg dat de hypotheekrente voor het eerst in jaren is opgelopen. Dit dwingt de Europese Centrale Bank (ECB) tot ingrijpen. In deze renteverwachting bespreken we de gevolgen voor de renteontwikkeling.
Gevolgen coronacrisis voor de hypotheekrente
De coronacrisis zorgt voor onzekerheid op de financiële markten. Bedrijven zien hun winst verdampen en komen mogelijk in de knel met hun schuldenlast. Banken houden rekening met kredietverliezen en kunnen moeilijker aan geld komen om uit te lenen. En overheden steken zich dieper in de schulden om de economie te stutten. Dit zorgt voor meer kredietrisico, waardoor geld lenen duurder is geworden.
Dit is goed te zien in onderstaande grafiek van de 10 jaars Nederlandse staatsrente. In maart liep de kapitaalmarktrente snel op. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente zoals 20 jaar vast.
.
(Bron: IEX)
Steunpakket om rentes te drukken
Om de gevolgen van de coronacrisis te beperken heeft de Europese Centrale Bank (ECB) fors ingegrepen. De centrale bank had al snel een steunpakket van 1 biljoen euro aangekondigd. In juni kwam nog eens 600 miljard euro beschikbaar. Met deze gigantische bedragen wil de ECB zorgen dat er voldoende geld beschikbaar blijft om uit te lenen en voorkomen dat de rentes omhoog schieten.
De Europese Centrale Bank (ECB) houdt rekening met langdurige ondersteuning van de economie. De ECB heeft aangegeven zeker tot juni 2021 de rentes te drukken door obligaties op te kopen. Ook is de Europese Unie tot een akkoord gekomen over de volgende meerjaren begroting (2021-2027). Daarbij inbegrepen is een coronaherstelfonds voor de economieën van de getroffen lidstaten. Dit werkt heeft ook gevolgen voor de hypotheekrente verwachting voor 2021.
De maatregelen van de ECB lijken vooralsnog het gewenste effect te hebben. Na een aanvankelijk sterke stijging zijn de rentes gestabiliseerd. Ook zorgt het ruime monetaire beleid voor rust op de financiële markten.
Geldverstrekkers durven het weer aan om de hypotheekrente aan te scherpen. De laagste hypotheekrente 10 jaar vast duikt inmiddels weer onder de 1%. Ook de andere rentes zitten weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis.
Hypotheekrente verwachting 2020
De vraag is of de reeds genomen maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) voldoende zijn om de rentes te blijven drukken. Door een toenemend aantal besmettingen en lockdown-maatregelen in veel Europese landen zijn de vooruitzichten minder rooskleurig geworden.
In december worden de nieuwe ramingen voor Eurozone in 2021 bekend. Dan zal ook duidelijk worden of nieuwe steunmaatregelen vanuit de ECB nodig zijn. Tot die tijd verwachten we dat de rente op het huidige lage niveau blijft.
Als de centrale bank besluit om nieuwe maatregelen te nemen komt er meer ruimte voor banken om de hypotheekrente te verlagen.
Een aantal onzekerheden kunnen roet in het eten gooien, zoals een wereldwijde opleving van het coronavirus. Ook wordt de kans op de harde Brexit groter, nu onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag stroef verlopen.
Zo profiteert u optimaal van de recent gedaalde hypotheekrente:
- Woning op het oog? Bereken uw beste hypotheekaanbod.
- Oversluiten voordelig? Ontvang een gratis oversluitrapport.
- Overwaarde opnemen? Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden.