Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2020
  Door: roel 181921 keer gelezen
Wat doet de hypotheekrente in 2020? U leest het in deze renteverwachting. Blijft de hypotheekrente laag of kunnen we een rentestijging verwachten?
Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2020 geven, wijzen we u erop dat deze prognose in de loop van het jaar kan wijzigen. Tip: Schrijf u in voor de Rentemail en mis geen update.

Meer duidelijk over de hypotheekrente in 2020

De laatste maanden is meer duidelijk geworden over de hypotheekrente in 2020. Voor de renteverwachting kijken we naar het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de ontwikkeling van de economie. Blijft de hypotheekrente laag?

Profiteert u al optimaal van de lage rentestand? Bereken uw laagste rente voor aankoop of oversluiten >>>

De ECB draait de geldkraan opnieuw open

De ECB heeft meer duidelijkheid gegeven over het rentebeleid in 2020. De centrale bank draait namelijk opnieuw de geldkraan open om de economie te stimuleren.

  • In november wordt het opkoopprogramma weer opgestart. Analisten verwachten dat de ECB minimaal tot juli 2020 obligaties gaat opkopen.
  • De ECB heeft besloten de beleidsrente te verlagen en aangegeven deze voor minimaal een jaar op huidige lage niveau te houden.

Met deze maatregelen wil de ECB lenen en investeren aantrekkelijk maken. Sparen wordt juist ontmoedigd met een lage spaarrente. Dit moet de bestedingen in de Eurozone aanjagen en daarmee de economie stimuleren. Zie ook de spaarrenteverwachting voor 2020.

Verslechterde economische vooruitzichten

De redenen van de ECB om de economie te stimuleren zijn een tegenvallende economische groei en onzekerheid vanwege de handelsoorlog tussen de VS en China en de Brexit. De centrale bank heeft daarom haar groei- en inflatieverwachting een aantal maal naar beneden bijgesteld.

Deze verslechterde economische vooruitzichten hebben ook hun weerslag op de financiële markten. Bij onzekerheid kiezen beleggers voor ‘veilige havens’. Dit zijn onder andere staatsleningen van stabiele landen zoals Nederland en Duitsland. In ruil voor de zekerheid dat ze hun belegging terugkrijgen, nemen ze een steeds lagere vergoeding voor lief.

Hypotheekrente onwikkeling

Dit brengt ons bij de hypotheekrente ontwikkeling. Zowel het lage rentebeleid van de ECB als de terughoudendheid bij beleggers, drukken de rentes op de financiële markten. Zo is de rente voor de 10 jaars Nederlandse staatslening vorig jaar voor het eerst onder 0% gezakt. Het laagste punt lijkt inmiddels achter de rug, maar de marktrente is nog altijd negatief. Zoals te zien in onderstaande grafiek.

hypotheekrenteverwachting 2020

(Bron: Bloomberg)

Deze marktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast. Banken kunnen dus goedkoop aan geld komen om uit te lenen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de hypotheekrente het laagste punt in de historie heeft bereikt.

Daarbij is de concurrentie op de hypotheekmarkt de laatste jaren toegenomen. In Nederland zijn inmiddels 39 geldverstrekkers actief. Met name de zogenaamde regiepartijen hebben flink marktaandeel gewonnen. Via een regiepartij kunnen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt.

Onder druk van deze nieuwkomers zijn de marges op de hypotheekrente flink gedaald. Ook passen geldverstrekkers hun rentes sneller aan als de marktrentes zijn gedaald.

Hypotheekrente verwachting 2020

Met de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) en een afgekoelde economie, wijzen alle signalen op een langdurig lage hypotheekrente. Naar verwachting tot minimaal de zomer van 2020.

Ondanks een deal tussen China en VS en een definitieve Brexit, blijft onzekerheid boven de markt hangen. Deze is zelfs toegenomen nu het Coronavirus zich heeft uitgebreidt over de verschillende werelddelen. Dit zet een rem op de wereldhandel.

Naarmate de monetaire of financiële stabiliteit van de Eurozone verder in gevaar komt, zal de ECB verder ingrijpen. De ECB heeft nu besloten om de beleidsrente niet te verlagen. Wel wordt het opkoopprogramma uitgebreid en kunnen bedrijven goedkoop geld lenen.

Dit biedt in eerste instantie ruimte om de hypotheekrente te verlagen. De vraag is hoe groot die ruimte nog is, gezien de lage rentestand van dit moment.

Er zijn echter ook signalen dat de hypotheekrente op termijn gaat stijgen. Door de Coronacrisis zullen bedrijven moeite krijgen om aan hun verplichtingen te voldoen en ook banken houden rekening met kredietverliezen. Dit zorgt voor hogere rentes voor obligaties. De vraag is of de ECB in staat is deze rentes te blijven drukken met 'goedkoop geld'. Hierdoor kan geld lenen op termijn duurder worden.

Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.