Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2020
  Door: roel 302172 keer gelezen
Wat doet de hypotheekrente in 2020? U leest het in deze renteverwachting, met o.a. de gevolgen van de coronacrisis voor de hypotheekrente-ontwikkeling.
Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2020 geven, wijzen we u erop dat deze prognose in de loop van het jaar kan wijzigen. Tip: Schrijf u in voor de Rentemail en mis geen update.

Hypotheekrente in 2020

De eerste maanden van 2020 volgde de hypotheekrente de licht dalende trend van vorig jaar. Dit was totdat het coronavirus (COVID-19) uitgroeide tot een pandemie die de economie tot stilstand bracht.

De coronacrisis heeft ondere andere tot gevolg dat de hypotheekrente voor het eerst in jaren is opgelopen. Dit dwingt de Europese Centrale Bank (ECB) tot ingrijpen. In deze renteverwachting bespreken we de gevolgen voor de renteontwikkeling.

Is dit hét moment om uw hypotheek over te sluiten? Bereken vrijblijvend uw voordeel (incl. boeterente) >>>

Gevolgen coronacrisis voor de hypotheekrente

De coronacrisis zorgt voor onzekerheid op de financiële markten. Bedrijven zien hun winst verdampen en komen mogelijk in de knel met hun schuldenlast. Banken houden rekening met kredietverliezen en kunnen moeilijker aan geld komen om uit te lenen. En overheden steken zich dieper in de schulden om de economie te stutten. Dit zorgt voor meer kredietrisico, waardoor geld lenen duurder is geworden.

Dit is goed te zien in onderstaande grafiek van de 10 jaars Nederlandse staatsrente. In maart liep de kapitaalmarktrente snel op. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente zoals 20 jaar vast.

.

hypotheekrenteverwachting 2020

(Bron: IEX)

Steunpakket om rentes te drukken

Om de gevolgen van de coronacrisis te beperken heeft de Europese Centrale Bank (ECB) fors ingegrepen. De centrale bank had al snel een steunpakket van 1 biljoen euro aangekondigd. In juni kwam nog eens 600 miljard euro beschikbaar. Met deze gigantische bedragen wil de ECB zorgen dat er voldoende geld beschikbaar blijft om uit te lenen en voorkomen dat de rentes omhoog schieten.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt rekening met langdurige ondersteuning van de economie. De ECB heeft aangegeven zeker tot juni 2021 de rentes te drukken door obligaties op te kopen. Ook is de Europese Unie tot een akkoord gekomen over de volgende meerjaren begroting (2021-2027). Daarbij inbegrepen is een coronaherstelfonds voor de economieën van de getroffen lidstaten.

Hypotheekrente verwachting 2020

De maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) lijken vooralsnog het gewenste effect te hebben. Na een aanvankelijk sterke stijging zijn de rentes gestabiliseerd. Ook zorgt het ruime monetaire beleid voor rust op de financiële markten.

Geldverstrekkers durven het weer aan om de hypotheekrente aan te scherpen. Na de zomervakantie is de hypotheekmarkt weer in beweging gekomen. Dit begon met de introductie van de nieuwe geldverstrekker Woonnu, die direct de eerste plek in het renteoverzicht overnam. Daarna volgde een reeks verlagingen die resulteerde in de eerste serieuze rentedaling in maanden.

De komende maanden verwachten we de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft en mogelijk nog verder daalt. Een harde Brexit en tweede golf van het coronavirus kunnen echter roet in het eten gooien. 

Zo profiteert u optimaal van de recent gedaalde hypotheekrente:Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.