Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2020
  Door: roel 245343 keer gelezen
Wat doet de hypotheekrente in 2020? U leest het in deze renteverwachting, met o.a. de gevolgen van de coronacrisis voor de hypotheekrente-ontwikkeling.
Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2020 geven, wijzen we u erop dat deze prognose in de loop van het jaar kan wijzigen. Tip: Schrijf u in voor de Rentemail en mis geen update.

Hypotheekrente in 2020

De eerste maanden van 2020 volgde de hypotheekrente de licht dalende trend van vorig jaar. Dit was totdat het coronavirus (COVID-19) uitgroeide tot een pandemie.

Door de coronacrisis is wereldwijd de economie tot stilstand gekomen. Dit heeft ondere andere tot gevolg dat de hypotheekrente voor het eerst in jaren is opgelopen. In deze renteverwachting bespreken we de gevolgen van de coronacrisis voor de renteontwikkeling.

Is dit hét moment om uw hypotheek over te sluiten? Bereken vrijblijvend uw voordeel (incl. boeterente) >>>

Gevolgen coronacrisis voor de hypotheekrente

De coronacrisis zorgt voor onzekerheid op de financiële markten. Bedrijven zien hun winst verdampen en komen mogelijk in de knel met hun schuldenlast. Banken houden rekening met kredietverliezen en kunnen moeilijker aan geld komen om uit te lenen. En overheden steken zich dieper in de schulden om de economie te stutten. Dit zorgt voor meer kredietrisico, waardoor geld lenen duurder wordt.

Dit is goed te zien in onderstaande grafiek van de 10 jaars Nederlandse staatsrente. Deze kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente zoals 20 jaar vast.

.

hypotheekrenteverwachting 2020

(Bron: IEX)

Centrale banken blijven hypotheekrente drukken

Aan centrale banken nu de taak om te zorgen dat er voldoende geld beschikbaar blijft om uit te lenen en te voorkomen dat de rentes omhoog schieten. De Europese Centrale Bank (ECB) werkt momenteel aan een steunpakket van 1 biljoen euro. Door obligaties op te kopen wordt ‘goedkoop geld’ in de economie gepompt. Ook zijn de kapitaalvereisten voor banken versoepeld.

Hypotheekrente verwachting 2020

De onzekerheid over de economische gevolgen van de coronacrisis blijft voorlopig aanhouden. Wel is de kapitaalmarktrente, na een aanvankelijk sterke stijging, inmiddels gestabiliseerd. Daarmee lijken de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) het gewenste effect te hebben.

De ECB wil koste wat het kost de rentes laag houden zodat leningen van overheden, bedrijven en particulieren betaalbaar blijven. De ECB kwam vorige maand al met een uitgebreid steunpakket. Inmiddels kunnen banken tegen een rente van -1% lenen bij de centrale bank.

De lage hypotheekrente van de afgelopen periode zien we niet zo snel terugkeren. We verwachting meer zekerheid zullen inbouwen door middel van hogere rentemarges. Daarmee kunnen we concluderen dat de hypotheekrente voorlopig het laagste punt heeft bereikt.

Veel huizenbezitters kiezen momenteel voor de zekerheid van een lage rente door nu de hypotheek over te sluiten. De afgelopen twee maanden werd een recordaantal hypotheek aanvragen gedaan. Tip: bereken vrijblijvend of oversluiten voor u voordelig is.

Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.