Hypotheekrente verwachting voor 2022

Wat gaat de rente in 2022 doen? In deze hypotheekrente verwachting leest u over de renteontwikkeling en hoe u daarop kunt anticiperen.

Wat doet de hypotheekrente in 2022?


De toch al hoge inflatie wordt versterkt door de oorlog in Oekraïne. Lenen wordt hierdoor snel duurder en de waarde van de Euro holt achteruit. De druk op centrale banken om in te grijpen wordt steeds groter. Dit zorgt ervoor dat de hypotheekrente in 2022 sneller stijgt dan verwacht.

Tegelijkertijd is de concurrentie tussen geldverstrekkers nog altijd fel. Dit dempt de rentestijging in onze verwachting enigszins.

Benieuwd naar uw laagste hypotheekrente?Ontvang vrijblijvend het beste renteaanbod >

Hypotheekrente bereikt laagste punt tijdens coronacrisis

De Europese Centrale Bank heeft stevig ingegrepen om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken. Door de beleidsrente laat te houden en leningen van overheden en bedrijven op te kopen wordt geld lenen en investeren aantrekkelijk gemaakt. Geld oppotten is juist minder aantrekkelijk, zie de lage spaarrente.

Dit lage rentebeleid heeft een duidelijk effect gehad op de historische hypotheekrente, zoals te zien in onderstaande grafiek. Maar let op de piek op het einde…

Ontwikkeling hypotheekrente in 2022

Hypotheekrente verwachting in het teken van inflatie

Het economische herstel na de coronacrisis gaat gepaard met een hoge inflatie. Sinds vorig jaar stijgen de prijzen hard, waardoor de waarde van de munt achteruit holt. Dit dwingt centrale banken om in te grijpen en zo de economie af te koelen.

In maart is de ECB gestopt met de het coronasteunprogramma. In de Verenigde Staten is men al een stap verder. Daar verhoogt de Fed , het stelsel van centrale banken, de beleidsrente inmiddels met flinke stappen om de inflatie te beteugelen.

Gevolgen oorlog in Oekraïne voor de hypotheekrente

De oorlog in Oekraïne heeft direct impact op de wereldeconomie. De sancties die aan Rusland zijn opgelegd worden wereldwijd gevoeld. Daarnaast zijn internationale handelsstromen verstoord en is nog veel onzeker over de afloop. Dit nog buiten het menselijke leed en vluchtelingenstromen in Europa.

De prijzen voor voedsel en energie zijn hierdoor alleen maar verder gestegen. Dit zorgt voor een verdere stijging van de toch al hoge inflatie.

De oorlog in Oekraïne heeft een direct effect op de marktrentes. Zoals te zien in onderstaande grafiek loopt de kapitaalmarktrente sinds maart flink op. Dit is een belangrijke graadmeter is voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast.

Bron: IEX

Opvallend: de oorlog in Oekraïne heeft vooralsnog geen gevolgen voor de huizenprijsstijging. Rabobank verwacht dat huizen in 2022 ruim 17% duurder worden. Daarmee stijgen de huizenprijzen nog iets harder dan afgelopen jaar.

Wilt u de waardestijging van uw huis benutten?Bereken vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden >

Hypotheekrente verwachting 2022

De eerste maanden van 2022 is de hypotheekrente fors gestegen. Op 1 januari was de laagste hypotheekrente 20 jaar vast 1,20%, nu is dit al 2,76%. Ruim een verdubbeling in 5 maanden! Volg hier de renteverhogingen van geldverstrekkers op de voet.

De hypotheekrente volgt in grote lijnen de inflatieontwikkeling. Deze stijgt in 2022 sneller dan verwacht door de oorlog in Oekraïne. We hebben daarom de hypotheekrente verwachting naar boven bijgesteld.

Wat doet de ECB?

In maart stegen de prijzen in de Eurozone met nog eens 8,5%, het hoogste inflatiecijfer in 40 jaar. De verwachting is dat de ECB de beleidsrente daarom eerder en met grotere stappen gaat verhogen. De centrale bank wil echter eerst het schuldenopkoop-programma afronden. Dit is in juli. Daarna wordt een renteverhoging snel verwacht.

Een verhoging van de beleidsrente door de ECB zal de hypotheekrente verder opstuwen. Van een afvlakking van de rentestijging die we afgelopen maanden zagen, is voorlopig geen sprake.

Tegelijkertijd zal de ECB behoedzaam willen opereren. Bedrijven en overheden zijn gewend geraakt aan ‘goedkoop geld’. Een hogere beleidsrente heeft direct invloed op de betaalbaarheid van schulden.

Felle concurrentiestrijd dempt sterke rentestijging enigszins

De Nederlandse hypotheekmarkt telt momenteel 36 aanbieders. Deze nieuwe geldverstrekkers richten zich vaak op een specifieke doelgroep met een scherpe hypotheekrente, bijvoorbeeld voor huizenbezitters met overwaarde. Dit dwingt de andere banken, waaronder grote namen als Rabobank, ABN AMRO en ING om ook hun hypotheekrente te verlagen.

Onder invloed van de toegenomen concurrentie zijn de marges op de hypotheekrente fors gedaald. Dit dempt een sterke rentestijging in Nederland enigszins.

Wacht niet te lang met naar uw hypotheek kijken?

Een nieuwe hypotheek is nog altijd aantrekkelijk. Daar kan verandering in komen als de hypotheekrente deze zomer verder stijgt. Ook hebben de eerste geldverstrekkers inmiddels hun acceptatiebeleid verscherpt vanwege verslechterde economische vooruitzichten.

Wie nog iets met de hypotheek wil doen, kan hier beter niet te lang mee wachten. We helpen u vrijblijvend de mogelijkheden te onderzoeken:

Graag wijs ik u erop dat deze hypotheekrente verwachting voor 2022 tussentijds kan wijzigen. Daarom nog een laatste tip:

Mis geen enkele rente-update!

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

42 gedachten over “Hypotheekrente verwachting voor 2022”

 1. Kijk hier hebben we wat aan een mooi stuk waarin de alle belangrijke indicatoren en ontwikkelingen goed en duidelijk worden weergegeven.

  Heb de link direct bij mijn favorieten gezet.

  top

  Beantwoorden
  • Beste Gerhard, bedankt voor uw compliment. Schrijf u ook zeker in voor de nieuwsbrief, dan houden we u op de hoogte van eventuele wijzigingen.

   Beantwoorden
 2. De ECB heeft t/m 2023 een opkoop programma v.w.b.de rente i.v.m.de slechte financiële situatie van enkele eu landen, hier zal niet aan getornd worden

  Beantwoorden
  • Beste Jack, het corona-steunpakket stopt in maart 2022. We verwachten dat dit pakket vanwege de omikron-variant wordt verlengd of dat er vervangende stimuleringsmaatregelen komen. Het reguliere opkoopprogramma, loopt inderdaad langer door.

   Beantwoorden
 3. Ik snap dat u geen glazen bol heeft, maar is het te verwachten dat de hypotheekrente binnen laten we zeggen 10 jaar weer naar waardes tussen bijv. de 5 en 10% zal stijgen? Is het beleid van de ECB op lange termijn in te schatten?
  De rente is nu zo laag (voor het gemak 1 tot 2%) dat een renteverhoging naar bijv. 5% de woonlasten gigantisch kan vergroten.
  Betekent dat je de ontwikkelingen gewoon moet volgen en eventueel op tijd een nieuwe rentevaste periode afsluiten, indien mogelijk en niet te duur?

  Beantwoorden
  • Lijkt mij niet dat de rentes naar ruim 5 tot 10 procent zullen stijgen.
   Verwacht wel binnen nu en 5 jaar dat een rente tussen de 3 en 4 procent weer “normaal” gaat worden.

   Rentes van 5 tot 10 procent zijn simpelweg niet haalbaar door de torenhoge staatsschulden van sommige EU landen. Dit zou de algehele eurozone compleet in gevaar brengen.

   Beantwoorden
   • Beste, de betaalbaarheid van staatsschulden in de Eurozone weegt mee bij het rentebeleid van de ECB. Goed punt. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

 4. Roel,

  Kun je mij ook een update geven wat de hypotheekrente was bij de Rabobank op 4-11-2021.

  Het betreft een annuïteiten hypotheek, 20 jaar vast financiering onder de 67%

  En wat is dezelfde rente nu bij de Rabo voor 20 jaar onder 67%

  Beantwoorden
  • Beste heer Boekhorst, we bewaren enkel de laagste hypotheekrente in de markt. De rente van Rabobank op dat moment kan helaas ik u niet geven. Deze zou u bij de bank zelf kunnen opvragen. Met vriendelijke groet, Roel (hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 5. Is het verstandig om als je een hypotheek hebt met een variabele rente, om die nu vast te zetten voor laten we zeggen 15 jaar? We kunnen dat evt. Kosteloos doen, waarbij de dan geldende rente dan wel stijgt, maar bijv. tov een paar jaar geleden zeer acceptabel is. Dank vast.

  Beantwoorden
  • Beste heer Draaisma, in 2022 stijgt de hypotheekrente naar verwachting verder. Door nu de rente vast te zetten kiest u voor zekerheid. Dit is inderdaad iets duurder, maar de verschillen tussen de rentevastperiodes zijn momenteel zeer klein. U moet er wel rekening mee houden dat u minder makkelijk kunt overstappen, mocht u dit op een later moment willen. Het is daarom belangrijk om een hypotheek te kiezen die bij u past, nu en in de toekomst. We adviseren u daarom altijd een hypotheekvergelijking te maken. Dit is bij ons gratis en verplicht u tot niets. Met vriendelijke groet, Roel

   Beantwoorden
 6. Mocht je een hypotheekrente stijging verwachten in de komende tijd ten gevolge van de instabiele situatie in de wereld. ( het inflatie effect zal hierdoor toenemen , maar de ECB zal proberen dit te onderdrukken ). Dan lijkt mij nu het moment voor oversluiten of lenen.
  Let wel op dat ;
  1. je een hypotheek afsluit waarbij het mogelijk is af te lossen zonder boete en vraag hiernaar ( dwing het af , betaal er desnoods voor )
  2. een mogelijke 7 jarige cyclus niet echt meer van toepassing is omdat de financiële markten volledige globalisatie hebben ondergaan. ( stem hier dus niet je rente vaste periode op af , het is slimmer om je rentevaste periode af te stemmen op een verwachte inkomenssituatie )

  Beantwoorden
 7. Als de rente tegen de %5 komt, stort de hele woningmarkt in. Energie prijzen en levensmiddelen zijn ook al verdubbeld, als de rente ook omhoog gaat dan wens ik heel veel sterkte gezinnen die nieuwe hypotheek aan moeten sluiten.

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw, door de stijgende hypotheekrente kan inderdaad minder geleend worden. Dit zal de huizenprijsstijging op termijn dempen, naar verwachting later dit jaar al. Een instorting van de woningmarkt verwachten we niet. De vraag naar huizen blijft groot en het aanbod beperkt. Het kan ook positief zijn dat de woningmarkt in een rustiger vaarwater komt.

   Voor gezinnen die in de problemen dreigen te komen door de prijsstijging van energie en levensmiddelen, hebben we een aantal tips om met hun hypotheek de koopkracht te repareren.

   Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 8. Van mij mag de hypotheek rente de komende 2 jaar wel verder stijgen, dan kan ik zonder boete bedrag mijn hele hypotheek in 1x aflossen.

  Beantwoorden
 9. Ik vraag me af hoeveel de rente nog zal stijgen de komende 4 maanden? Ik kan pas in augustus mijn krediet aanvragen omdat de akte van de woning pas in december kan. Kan het zo erg zijn dat die met 1 procent zal stijgen tegen augustus?

  Beantwoorden
  • Beste Sophie, er zijn geldverstrekkers/ hypotheekproducten met een offertegeldigheid van 6 of 12 maanden. Dit is vaak iets duurder (hogere rente), maar mogelijk interessant als u zeker wilt weten dat u gebruik kunt maken van de hypotheekrente van dit moment. Benieuwd naar uw mogelijkheden? Ontvang vrijblijvend een persoonlijk rentevoorstel.

   Met het tempo waarin de hypotheekrente nu stijgt, is een rentestijging van 1% tot augustus namelijk niet ondenkbaar.

   Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 10. Moet ik mijn huis nu verkopen en dan op de markt gaan kijken wat ik kan kopen? Ik kan tijdelijk zo’n 8 maanden onderdak regelen.

  Beantwoorden
  • Beste heer Dohmen, zoals u in onze huizenmarkt verwachting kunt lezen, blijven de prijzen in 2022 hard stijgen. Ook is de vraag naar koophuizen nog altijd fors hoger dan het aanbod. Kortom, het is nog altijd een echte verkopersmarkt. Mijn tip is dan ook om u eerst te richten op het kopen van een andere woning. Met de verkoop van uw huidige woning komt het vast wel goed. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 11. Mooi stuk Roel,

  Ik heb je inderdaad ook bij mijn favorieten gezet. Wat verwacht jij in de rentes tot en met juni? Wij hebben een nieuwe woning gekocht en ons huis komt in mei op de markt we twijfelen of we er nu al vaart achter moeten zetten om eerder de markt op te gaan of dat dit eigenlijk geen verschil maakt voor de verkoop?

  Beantwoorden
  • Beste Debby, bedankt voor uw bericht. De stijgende hypotheekrente gaat naar verwachting ook effect hebben op de huizenmarkt. In de tweede helft van 2022 en vooral volgend jaar zullen de huizenprijzen hierdoor minder hard stijgen. Een prijsdaling wordt echter niet verwacht. Meer hierover leest u in onze huizenprijsverwachting. De vraag naar koopwoningen blijft groot. Ook is dit het laatste jaar dat de jubelton kan worden gebruikt.

   Wat mogelijk wel interessant is om nu al een hypotheekofferte aan te vragen. Als u daarbij kiest voor een lange geldigheid (3, 6 of 12 maanden), kunt u de hypotheekrente alvast vastleggen. Hier kunt u vrijblijvend een hypotheekofferte aanvragen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 12. Ik lees net dat in het eerste kwartaal 2022, t.o.v. het kwartaal ervoor de huizenmarkt 2% gedaald is. Maar t.o.v. eerste kwartaal 2021 nog fors gestegen is. Het is maar hoe je het bekijkt.

  Beantwoorden
 13. Beste Roel,

  Is het verstandig om nu een huis te kopen, nu de rentes stijgen en wellicht in de komende 5 tot 10 jaar de huizen weer minder waard gaan worden?
  Wij twijfelen of we een huis moeten kopen van 485.000 euro, terwijl de buren dit huis 2 jaar geleden voor 150.000 euro minder gekocht hebben (aankoopprijs).
  Wat is verstandig om over te bieden hier in de kop van Noord-Holland? Julianadorp.

  Beantwoorden
  • Beste heer/mevrouw Pronk,
   Dat is een moeilijke keuze en afhankelijk van meerdere factoren. Als u hierin echt hulp nodig heeft kunt u wellicht een aankoopmakelaar overwegen. Zij zullen u goed kunnen adviseren wat te bieden op een woning.
   Over het algemeen zou ik zeggen dat met de nog steeds historisch lage rentes een woning kopen een interessante optie is.
   Met vriendelijke groet, Mark

   Beantwoorden
  • u beziet de inflatie als waarde stijging van een huis.
   huizen stijgen eigenlijk niet zoveel afgelopen 30 jaar.
   waar u tegen aan kijkt is de geld ontwaarding.
   ja om inflatie tegen te gaan kan je in vastgoed gaan.
   ja er komt een vastgoed correctie aan. maar dat zal, zeg eind 2024 over zijn.
   dit jaar een kleine correctie, en in 2023 een grote, en weer een kleine in 2024.
   ik neem aan dat dan de inflatie de vastgoed crash in gaat halen, en er weer in 2025 een kleine “stijging” zal zijn.

   Beantwoorden
 14. Beste Roel,

  mijn bankspaarhypotheek rentevaste periode van 10 jaar a 4,8% loopt in juli 2022 af….wat is nu verstandig? Ik ben vooralsnog voorstander om de bankspaarhypotheek te behouden maar tegen hoeveel jaar rentevaste periode? Ik neig zelf naar 2 of 3 jaar omdat ik verwacht dat de rentes nog zullen toenemen. 2 jaar = 2.13% en 3 jaar = 2.14%. Bank = ING.

  Graag hoor ik jou mening om zodoende een verstandige keuze te maken. Alvast ontzettend bedankt!

  Beantwoorden
  • Beste Roy,
   Ik kan me voorstellen dat dit inderdaad een moeilijke keuze is. U kunt zich hierin het beste laten bijstaan door een hypotheekadviseur. Zij kunnen in uw situatie een goede analyse maken op basis van uw wensen wat het beste bij u past.
   Met vriendelijke groet, Mark van Mulken (Hypotheek-rentetarieven)

   Beantwoorden
 15. Beste
  Wat zou je me adviseren met een rente van nu 3.95 procent
  En ik
  Kan naar 20 jaar vast voor 2.38 procent
  Over 19 maanden moet ik zo ie zo verlengen maar wat zou dan de rente zijn?
  De boete is in 29 maanden terug verdiend

  Beantwoorden
  • Beste Carla, de zekerheid die u nu heeft is de huidige rentestand, deze is overigens nog steeds historisch gezien laag. De ECB gaat waarschijnlijk hun rentebeleid aanpassen wat een effect kan hebben op de kapitaalmarktrente en uiteindelijk de hypotheekrente. U kunt zich het beste hierin laten bijstaan door een hypotheekadviseur die samen met u de mogelijkheden in kaart brengt. U kunt via onze website vrijblijvend informatie hiervoor aanvragen.
   Met vriendelijke groet, Mark

   Beantwoorden
  • Beste Henny, bedankt voor uw reactie en graag gedaan. Schrijf u ook zeker in voor onze nieuwsbrief. Dan houd ik u wekelijks op hoogste van de hypotheekrente ontwikkeling. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 16. Beste Roel

  Is de variable rente wel eens hoger geweest dan 3%?
  Weet u waar ik een overzicht kan vinden van de variable rentes van de afgelopen 50 jaar. Ik heb nu nog een looptijd van 8 jaar met een rente van 2.86% en de variable rente staat gemiddeld op 1.67%. Een overstap naar variable is mogelijk zonder boete rente en met de besparing van de maadlasten zou ik een belegging kunnen aangaan of geld sparen om eventuele rente stijgingen boven de 2.86% op te vangen. Ik begrijp dat er risico’s zijn. Maar hoe groot zijn die als je naar de historie kijkt van de variable rente standen. ?

  Beantwoorden
  • Beste Carlo, de variabele hypotheekrente is gebaseerd op de 1-maands Euribor-rente met daar bovenop een opslag. Voor de historische renteontwikkeling kunt u het beste naar dit tarief kijken.

   Overigens klopt het niet wat u zegt dat ‘overstappen naar variabel zonder boeterente kan’. Alleen als u nu een variabele rente heeft en overstapt, dan is dat boetevrij. U heeft dan namelijk geen rentecontract voor langere periode.

   Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 17. Beste Roel
  In 2025 loopt onze renteperiode af van 2,95%. Wat is je advies? Nu oversluiten naar 2,88% rente 10 jaar vast met boete van 1800 euro of wachten tot 2025 en dan evt voor 1 jaar vsdtzetten?

  Vast bedankt,
  karin

  Beantwoorden
  • Beste Karin, wat de hypotheekrente doet in 2025 is nu nog niet te voorspellen. Nu oversluiten zou een kleine besparing kunnen opleveren. De belangrijkste vraag is of u zekerheid wenst voor uw maandlast op lange termijn. Ga eens vrijblijvend in gesprek met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan de verschillende scenario’s met u bespreken en daarbij de maandlasten berekenen. Dit is gratis en verplicht u tot niets. Hier kunt u een aanvraag doen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 18. Wij hebben een aflossingsvrije hypotheek (Rabo) met een rentevast periode van nog 2 jaar voor 2,0%. Wij kunnen de rentevastperiode nu tussentijds vastzetten voor 10 jaar (2,8%) of 15 jaar (3.0%). Wat is wijsheid? nu meer betalen om te voorkomen dat over 2 jaar de rente 5%+ is voor 10-15 jaar vast of nu nog twee jaar profiteren van de lage rente en dan rondshoppen voor de laagst mogelijke rente?

  Beantwoorden
  • Beste Max, het is lastig om te voorspellen waar de hypotheekrente over 2 jaar. Alles wijst er nu op dat de hypotheekrente verder stijgt. Besluit de ECB echter om de economie opnieuw flink te stimuleren, dan kan de rente ook weer snel dalen. Dat zagen we tijdens de corona-crisis wel. Mijn advies is om van uw persoonlijke situatie uit te gaan. In hoeverre is zekerheid op lange termijn gewenst? Staat uw situatie het toe, dan kunt u de ‘gok’ nemen op een lager tarief aan het einde van de rentevastperiode. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
  • Beste Jan, de variabele hypotheekrente is inderdaad vaak het laagst. Wat voordelig is, is ook afhankelijk van de persoonlijke situatie. Als bijvoorbeeld maximaal geleend wordt kan het wenselijk zijn om te kiezen voor zekerheid voor de maandlasten. Daarnaast kan vanaf een rentevaste periode van 10 jaar meer geleend worden. Ook dat kan een overweging zijn om de hypotheekrente vast te zetten. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2549 reviews. 92% beveelt ons aan!
 • Duidelijk en prettig!

  Snel reactie ontvangen nadat ik een aanvraag voor een adviesgesprek ingevuld had. Ik werd dezelfde dag nog gebeld. Afspraak gemaakt en het is in gang gezet zo snel kan het gaan. Deskundigheid van de adviseur geeft vertrouwen heel fijn neemt de tijd en legt goed uit.

  16/05/2022 Jolanda, Nijmegen
 • Goed voorgelicht

  Nog geen gebruik gemaakt maar advies tot nu toe is mij ervaring goed.

  13/05/2022 A. Koridon, Ommen
 • Super snel geholpen met een duidelijke uitleg!

  Super snel geholpen met een duidelijke uitleg!

  12/05/2022 Carien, Utrecht