Hypotheekrente verwachting voor 2022

Wat gaat de rente in 2022 doen? In deze hypotheekrente verwachting leest u over de renteontwikkeling en hoe u daarop kunt anticiperen.

Wat doet de hypotheekrente in 2022?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangegeven de rentes lange tijd laag te houden om de economie te stimuleren. Tel daarbij op de felle concurrentie tussen geldverstrekkers. Dan is onze verwachting dat de hypotheekrente in 2022 op het huidige lage niveau blijft.

Tegelijkertijd is de inflatie hoog, waardoor de waarde van de munt momenteel achteruit holt. Dit kan een tijdelijk effect zijn. Blijft de inflatie stijgen, dan groeit ook de de druk op de ECB om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen. In dat geval verwachten we een lichte rentestijging.

Ontdek welke bank voor u de laagste rente biedt >

Hypotheekrente verwachting in het teken van economisch herstel

Net als dit jaar, zal de hypotheekrente verwachting voor 2022 in het teken staan van economisch herstel na de coronacrisis. De Europese Centrale Bank heeft een steunpakket van 1850 miljard beschikbaar gesteld voor de economie. Daarmee worden onder andere staats- en bedrijfsobligaties opgekocht.  

Het corona-steunpakket komt bovenop het stimuleringsbeleid dat de ECB al sinds jaren voert. Daarin wordt de beleidsrente laag gehouden en is er een uitgebreid opkoopprogramma. 

Door de rentes laag te houden gaan we meer geld uitgeven en investeren, is het idee van de centrale bank. Geld oppotten is juist minder aantrekkelijk, zie de lage spaarrente. 

Dit lage rentebeleid heeft een duidelijk effect gehad op de historische hypotheekrente, zoals te zien in onderstaande grafiek.

Ontwikkeling hypotheekrente in 2022

In 2022 rentestijging verwacht

Nu de economie stap voor stap van het slot gaat, krijgt de ECB er een nieuwe uitdaging bij: inflatie. Door de toegenomen consumentenvraag stijgt het prijspeil en staat de waarde van de munt onder druk. 

De ECB is vooralsnog niet van plan om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen. In juli is de inflatiedoelstelling nog verruimd om langer door te kunnen gaan met het huidige rentebeleid. De centrale bank verwacht dat de hoge inflatie tijdelijk is, onder andere het gevolg van hoge energieprijzen.

In de Verenigde Staten is men wel al toe aan de eerste stap. Daar heeft de Fed bekend gemaakt in december te starten met het afbouwen van het opkoopprogramma. Volgt de ECB in 2022?

Het afbouwen van stimuleringsmaatregelen zal op termijn zorgen voor een hogere hypotheekrente. Het corona-steunpakket loopt tot maart volgend jaar. In december beslist de centrale bank over het eventueel afbouwen van deze maatregelen. Dit is bepalend voor de hypotheekrente verwachting voor 2022.

Marktrentes lopen op

Door deze ontwikkelingen lopen de marktrentes inmiddels op. Beleggers anticiperen daarmee op een blijvend hoge inflatie en verwachten dat meer centrale banken hun stimuleringsmaatregelen gaan afbouwen.

Eind augustus stond de 10 jaar Nederlandse Staatsrente nog op -0,35%. Inmiddels is deze gestegen tot -0,09%. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast. Hierdoor wordt het voor geldverstrekkers duurder om geld uit te lenen.

Hogere buffervereisten in 2022

Daarnaast krijgen geldverstrekkers vanaf 1 januari 2022 te maken hogere buffervereisten. De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat geldverstrekkers zich financieel versterken vanwege de snel stijgende huizenprijzen en relatief hoge hypotheken in Nederland.

Deze hogere kapitaaleisen zorgen ervoor dat de kosten voor het verstrekken van een hypotheek toenemen. Dit zal naar verwachting verrekend worden in de hypotheekrente.

Felle concurrentiestrijd voorkomt sterke rentestijging

Uiteindelijk zullen geldverstrekkers de marktrente volgen en hun tarieven verhogen. Het moment van de eerste renteverhoging zal echter zolang mogelijk uitgesteld worden. Geldverstrekkers zijn namelijk in een felle concurrentiestrijd verwikkeld.

De Nederlandse hypotheekmarkt telt momenteel 35 aanbieders. Veel nieuwe geldverstrekkers zijn zogenoemde regiepartijen. Zij maken het voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, mogelijk om te investeren in de Nederlandse hypotheken. 

Deze nieuwkomers weten met een extreem lage hypotheekrente met name huizenbezitters die gaan oversluiten aan zich te binden. Dit dwingt de andere banken, waaronder grote namen als Rabobank, ABN AMRO en ING om ook hun hypotheekrente te verlagen.

De afgelopen tijd zijn de marges op de hypotheekrente dan ook fors gedaald. De vraag is hoelang ze dit nog volhouden. De extreem lage hypotheekrente van dit moment, zal naar verwachting niet terugkeren in 2022.

Profiteert u al van de extreem lage rentestand?

Ik heb enkele tips voor u:

Graag wijs ik u erop dat deze hypotheekrente verwachting voor 2022 tussentijds kan wijzigen. Daarom nog een laatste tip:

Mis geen enkele rente-update!

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Hypotheekrente verwachting voor 2022”

 1. Kijk hier hebben we wat aan een mooi stuk waarin de alle belangrijke indicatoren en ontwikkelingen goed en duidelijk worden weergegeven.

  Heb de link direct bij mijn favorieten gezet.

  top

  Beantwoorden
  • Beste Gerhard, bedankt voor uw compliment. Schrijf u ook zeker in voor de nieuwsbrief, dan houden we u op de hoogte van eventuele wijzigingen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2342 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • 100% onafhankelijk

  Op deze website vond ik snel wat ik zocht: overwaarde verzilveren. Na een eerste indicatie kom je vrijblijvend in contact met een getallendeskundige, die alle mogelijkheden van alle banken met je onderzoekt en jij beslist.

  07/11/2021 Peter, Rucphen
 • Informatie waar ik wat mee kan!

  Wil ik meer weten neem ik contact op! Ik wordt direct teruggebeld. Fantastische ervaring in dit digitale tijdperk! Chapeau!

  24/11/2021 Gerda, Heerde
 • Duidelijk en up to date

  Ik zocht de verschillende tarieven van de banken en dat was op deze site makkelijk en overzichtelijk terug te vinden.

  11/11/2021 Joni, Zaandam