Hypotheekrente verwachting voor 2022

Wat gaat de rente in 2022 doen? In deze hypotheekrente verwachting lees je over de renteontwikkeling en hoe je daarop kunt anticiperen.

Wat doet de hypotheekrente in 2022?


De toch al hoge inflatie wordt versterkt door de oorlog in Oekraïne. Alles wordt snel duurder en de waarde van de Euro holt achteruit. Inmiddels heeft de ECB de beleidsrente voor het eerst in 11 jaar verhoogd, om de economie af te koelen. In september volgt een volgende rentestap.

Dit zorgt ervoor dat de hypotheekrente in 2022 al flink is gestegen. Na een korte ‘pas op de plaats’ in de zomer, verwachten we dat de hypotheekrente dit najaar en winter weer verder stijgt. Lees waarom.

Benieuwd naar jouw laagste hypotheekrente?Ontvang vrijblijvend het beste renteaanbod >

Hypotheekrente verwachting in het teken van inflatie

Het economische herstel na de coronacrisis gaat gepaard met een hoge inflatie. Dit wordt nog eens versterkt door de oorlog in Oekraïne. De sancties die aan Rusland zijn opgelegd worden wereldwijd gevoeld. Daarnaast zijn internationale handelsstromen verstoord.

Sinds de Russische inval zijn de prijzen voor energie en grondstoffen fors gestegen. Dit zorgt voor een verdere stijging van de toch al hoge inflatie.

Bron: IEX

Hypotheekrente in 2022 al fors gestegen

De hoge inflatie zorgt ervoor dat de kapitaalmarktrente in 2022 al fors is gestegen. Dit is duidelijk te zien in bovenstaande grafiek. Deze marktrente is een belangrijke graadmeter is voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast.

Banken kunnen moeilijker aan geld komen om uit te lenen. Dit zorgt ervoor dat de hypotheekrente dit jaar al flink is gestegen. Voor sommige rentevastperiodes is de rente zelfs meer dan verdubbeld, zoals is te zien in onderstaande ontwikkeling van de laagste 10 jaar vast rente.

Ontwikkeling hypotheekrente in 2022

Centrale bank grijpt in bij hoge inflatie

De hoge inflatie voelen we direct in de portemonnee. Alles wordt duurder, waardoor we minder kunnen kopen met ons geld. De waarde van de Euro holt letterlijk onderuit. Dit dwingt de Europese Centrale Bank (ECB) om in te grijpen en de economie af te koelen.

In juli heeft de ECB voor het eerst in 11 jaar de beleidsrente verhoogd. De centrale bank koos direct voor een grote rentestap van 0,5%. Tegelijkertijd is het goed nieuws voor de spaarrente verwachting en de pensioenen.

Gevolgen voor de woningmarkt

Door de rentestijging kunnen potentiële kopers minder hypotheek krijgen. Hierdoor stijgen de huizenprijzen in 2023 naar verwachting minder hard. Dan is er ook nog een naderende recessie. Wat is de impact daarvan op de huizenprijzen? Lees onze analyse over de woningmarkt en recessie.

Wil je de waardestijging van jouw huis benutten?Bereken vrijblijvend jouw verzilvermogelijkheden >

Hypotheekrente verwachting 2022 (najaar)

Na de historische renteverhoging in juli door de Europese Centrale Bank, daalde de kapitaalmarktrente kortstondig. Opvallend: de hypotheekrente daalde niet mee, maar stabiliseerde. Hierdoor liepen de marges van geldverstrekkers deze zomer op.

Inmiddels zit de kapitaalmarktrente weer op het niveau van de vorige piek in juni en stijgt de hypotheekrente weer volop mee.

Op 27 november heeft de ECB voor de tweede keer de beleidsrente verhoogd. Ook nu kiest de centrale bank voor een forse verhoging van 0,75%. Geeft dit beleggers vertrouwen dat de inflatie kan worden beteugeld?

Het is nu afwachten of de kapitaalmarktrente opnieuw stabiliseert en daarmee de hypotheekrente. Daar lijkt vooralsnog geen sprake van, waardoor hypotheekrente de komende weken verder stijgt.

De ECB streeft naar een inflatie van 2%, maar in veel Eurolanden stijgen de prijzen nog altijd met zo’n 10%. De komende tijd gaat de centrale bank daarom nog vaker de beleidsrente verhogen. Analisten verwachten dat pas in 2023 of zelfs 2024 de inflatie op het gewenste niveau zit. Tot die tijd zal de hypotheekrente eerder stijgen dan dalen.

De korte rente gaat naar verwachting stijgen

Bij de renteverhoging van de ECB zit ook de herfinancieringsrente (refirente). Dit tarief waartegen geldverstrekkers van de centrale bank kunnen lenen, was sinds 2006 0,0% en staat nu op 1,25%. De Euribor, vraag en aanbod van kortlopende leningen, reageert sterk op de refirente.

Tot nu toe bleven de korte rentes veelal gespaard bij de renteverhogingen. Nu de centrale bank de beleidsrente verhoogt, stijgen ook de variabele rentes en Euribor-rentetarieven. Dit geldt ook voor consumptief geld lenen.

Inmiddels kijken we ook verder vooruit. Lees hier de hypotheekrente verwachting voor 2023.

Rentestijging wordt gedempt

Tegelijkertijd zal de ECB behoedzaam willen opereren. Bedrijven en overheden zijn gewend geraakt aan ‘goedkoop geld’. Een hogere beleidsrente heeft direct invloed op de betaalbaarheid van schulden, bijvoorbeeld in de zuidelijke eurolanden.

Ook is de concurrentie tussen geldverstrekkers fel. De Nederlandse hypotheekmarkt telt inmiddels 37 aanbieders. Deze nieuwkomers dwingen met een scherpe rente de traditionele banken, zoals Rabobank, ABN AMRO en ING, om ook scherper te prijzen.

Onder invloed van de toegenomen concurrentie zijn de marges op de hypotheekrente fors gedaald. Dit dempt een sterke rentestijging in Nederland enigszins.

Wacht niet te lang met naar jouw hypotheek kijken?

De hypotheekrente is, historisch gezien, nog altijd laag. Daar kan verandering in komen als de hypotheekrente dit najaar stijgt. Ook hebben de eerste geldverstrekkers inmiddels hun acceptatiebeleid aangescherpt vanwege verslechterde economische vooruitzichten.

Wie nog iets met de hypotheek wil doen, kan hier beter niet te lang mee wachten. We helpen je vrijblijvend de mogelijkheden te onderzoeken:

Graag wijs ik je erop dat deze hypotheekrente verwachting voor 2022 tussentijds kan wijzigen. Daarom nog een laatste tip:

Mis geen enkele rente-update!

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

69 gedachten over “Hypotheekrente verwachting voor 2022”

 1. Kijk hier hebben we wat aan een mooi stuk waarin de alle belangrijke indicatoren en ontwikkelingen goed en duidelijk worden weergegeven.

  Heb de link direct bij mijn favorieten gezet.

  top

  Beantwoorden
  • Beste Gerhard, bedankt voor uw compliment. Schrijf u ook zeker in voor de nieuwsbrief, dan houden we u op de hoogte van eventuele wijzigingen.

   Beantwoorden
   • Beste Roel,

    In december 2022 zal de bouw van onze woning starten (nieuwbouwproject in Apeldoorn). Op dit moment kunnen we ons huis (hoekwoning, 2011, A label, apeldoorn West (onderhands) verkopen voor € 20.000 boven de benodigde verkoopprijs. Dit betekent wel dat we bij verkoop van onze woning minimaal 14 maanden moeten overbruggen in een huurhuis.
    Het dilemma; wachten met de verkoop van onze woning met het risico dat ons huis in 2023 minder opbrengt bij verkoop (gedurende deze periode wel rente aftrek en opbouw spaarhypotheek, K€ 10 per jaar). Of verkopen, huren (duur) maar wel de zekerheid van de benodigde opbrengst. Marktwaarde woning (taxatie 2-2022) € 450.000

 2. De ECB heeft t/m 2023 een opkoop programma v.w.b.de rente i.v.m.de slechte financiële situatie van enkele eu landen, hier zal niet aan getornd worden

  Beantwoorden
  • Beste Jack, het corona-steunpakket stopt in maart 2022. We verwachten dat dit pakket vanwege de omikron-variant wordt verlengd of dat er vervangende stimuleringsmaatregelen komen. Het reguliere opkoopprogramma, loopt inderdaad langer door.

   Beantwoorden
 3. Ik snap dat u geen glazen bol heeft, maar is het te verwachten dat de hypotheekrente binnen laten we zeggen 10 jaar weer naar waardes tussen bijv. de 5 en 10% zal stijgen? Is het beleid van de ECB op lange termijn in te schatten?
  De rente is nu zo laag (voor het gemak 1 tot 2%) dat een renteverhoging naar bijv. 5% de woonlasten gigantisch kan vergroten.
  Betekent dat je de ontwikkelingen gewoon moet volgen en eventueel op tijd een nieuwe rentevaste periode afsluiten, indien mogelijk en niet te duur?

  Beantwoorden
  • Lijkt mij niet dat de rentes naar ruim 5 tot 10 procent zullen stijgen.
   Verwacht wel binnen nu en 5 jaar dat een rente tussen de 3 en 4 procent weer “normaal” gaat worden.

   Rentes van 5 tot 10 procent zijn simpelweg niet haalbaar door de torenhoge staatsschulden van sommige EU landen. Dit zou de algehele eurozone compleet in gevaar brengen.

   Beantwoorden
   • Beste, de betaalbaarheid van staatsschulden in de Eurozone weegt mee bij het rentebeleid van de ECB. Goed punt. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

 4. Roel,

  Kun je mij ook een update geven wat de hypotheekrente was bij de Rabobank op 4-11-2021.

  Het betreft een annuïteiten hypotheek, 20 jaar vast financiering onder de 67%

  En wat is dezelfde rente nu bij de Rabo voor 20 jaar onder 67%

  Beantwoorden
  • Beste heer Boekhorst, we bewaren enkel de laagste hypotheekrente in de markt. De rente van Rabobank op dat moment kan helaas ik u niet geven. Deze zou u bij de bank zelf kunnen opvragen. Met vriendelijke groet, Roel (hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
   • Beste Frans,
    Waar kan ik dit vinden dan op hun site ik zie het namelijk niet.
    Mvg Friso

 5. Is het verstandig om als je een hypotheek hebt met een variabele rente, om die nu vast te zetten voor laten we zeggen 15 jaar? We kunnen dat evt. Kosteloos doen, waarbij de dan geldende rente dan wel stijgt, maar bijv. tov een paar jaar geleden zeer acceptabel is. Dank vast.

  Beantwoorden
  • Beste heer Draaisma, in 2022 stijgt de hypotheekrente naar verwachting verder. Door nu de rente vast te zetten kiest u voor zekerheid. Dit is inderdaad iets duurder, maar de verschillen tussen de rentevastperiodes zijn momenteel zeer klein. U moet er wel rekening mee houden dat u minder makkelijk kunt overstappen, mocht u dit op een later moment willen. Het is daarom belangrijk om een hypotheek te kiezen die bij u past, nu en in de toekomst. We adviseren u daarom altijd een hypotheekvergelijking te maken. Dit is bij ons gratis en verplicht u tot niets. Met vriendelijke groet, Roel

   Beantwoorden
 6. Mocht je een hypotheekrente stijging verwachten in de komende tijd ten gevolge van de instabiele situatie in de wereld. ( het inflatie effect zal hierdoor toenemen , maar de ECB zal proberen dit te onderdrukken ). Dan lijkt mij nu het moment voor oversluiten of lenen.
  Let wel op dat ;
  1. je een hypotheek afsluit waarbij het mogelijk is af te lossen zonder boete en vraag hiernaar ( dwing het af , betaal er desnoods voor )
  2. een mogelijke 7 jarige cyclus niet echt meer van toepassing is omdat de financiële markten volledige globalisatie hebben ondergaan. ( stem hier dus niet je rente vaste periode op af , het is slimmer om je rentevaste periode af te stemmen op een verwachte inkomenssituatie )

  Beantwoorden
 7. Als de rente tegen de %5 komt, stort de hele woningmarkt in. Energie prijzen en levensmiddelen zijn ook al verdubbeld, als de rente ook omhoog gaat dan wens ik heel veel sterkte gezinnen die nieuwe hypotheek aan moeten sluiten.

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw, door de stijgende hypotheekrente kan inderdaad minder geleend worden. Dit zal de huizenprijsstijging op termijn dempen, naar verwachting later dit jaar al. Een instorting van de woningmarkt verwachten we niet. De vraag naar huizen blijft groot en het aanbod beperkt. Het kan ook positief zijn dat de woningmarkt in een rustiger vaarwater komt.

   Voor gezinnen die in de problemen dreigen te komen door de prijsstijging van energie en levensmiddelen, hebben we een aantal tips om met hun hypotheek de koopkracht te repareren.

   Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 8. Van mij mag de hypotheek rente de komende 2 jaar wel verder stijgen, dan kan ik zonder boete bedrag mijn hele hypotheek in 1x aflossen.

  Beantwoorden
 9. Ik vraag me af hoeveel de rente nog zal stijgen de komende 4 maanden? Ik kan pas in augustus mijn krediet aanvragen omdat de akte van de woning pas in december kan. Kan het zo erg zijn dat die met 1 procent zal stijgen tegen augustus?

  Beantwoorden
  • Beste Sophie, er zijn geldverstrekkers/ hypotheekproducten met een offertegeldigheid van 6 of 12 maanden. Dit is vaak iets duurder (hogere rente), maar mogelijk interessant als u zeker wilt weten dat u gebruik kunt maken van de hypotheekrente van dit moment. Benieuwd naar uw mogelijkheden? Ontvang vrijblijvend een persoonlijk rentevoorstel.

   Met het tempo waarin de hypotheekrente nu stijgt, is een rentestijging van 1% tot augustus namelijk niet ondenkbaar.

   Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 10. Moet ik mijn huis nu verkopen en dan op de markt gaan kijken wat ik kan kopen? Ik kan tijdelijk zo’n 8 maanden onderdak regelen.

  Beantwoorden
  • Beste heer Dohmen, zoals u in onze huizenmarkt verwachting kunt lezen, blijven de prijzen in 2022 hard stijgen. Ook is de vraag naar koophuizen nog altijd fors hoger dan het aanbod. Kortom, het is nog altijd een echte verkopersmarkt. Mijn tip is dan ook om u eerst te richten op het kopen van een andere woning. Met de verkoop van uw huidige woning komt het vast wel goed. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 11. Mooi stuk Roel,

  Ik heb je inderdaad ook bij mijn favorieten gezet. Wat verwacht jij in de rentes tot en met juni? Wij hebben een nieuwe woning gekocht en ons huis komt in mei op de markt we twijfelen of we er nu al vaart achter moeten zetten om eerder de markt op te gaan of dat dit eigenlijk geen verschil maakt voor de verkoop?

  Beantwoorden
  • Beste Debby, bedankt voor uw bericht. De stijgende hypotheekrente gaat naar verwachting ook effect hebben op de huizenmarkt. In de tweede helft van 2022 en vooral volgend jaar zullen de huizenprijzen hierdoor minder hard stijgen. Een prijsdaling wordt echter niet verwacht. Meer hierover leest u in onze huizenprijsverwachting. De vraag naar koopwoningen blijft groot. Ook is dit het laatste jaar dat de jubelton kan worden gebruikt.

   Wat mogelijk wel interessant is om nu al een hypotheekofferte aan te vragen. Als u daarbij kiest voor een lange geldigheid (3, 6 of 12 maanden), kunt u de hypotheekrente alvast vastleggen. Hier kunt u vrijblijvend een hypotheekofferte aanvragen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 12. Ik lees net dat in het eerste kwartaal 2022, t.o.v. het kwartaal ervoor de huizenmarkt 2% gedaald is. Maar t.o.v. eerste kwartaal 2021 nog fors gestegen is. Het is maar hoe je het bekijkt.

  Beantwoorden
 13. Beste Roel,

  Is het verstandig om nu een huis te kopen, nu de rentes stijgen en wellicht in de komende 5 tot 10 jaar de huizen weer minder waard gaan worden?
  Wij twijfelen of we een huis moeten kopen van 485.000 euro, terwijl de buren dit huis 2 jaar geleden voor 150.000 euro minder gekocht hebben (aankoopprijs).
  Wat is verstandig om over te bieden hier in de kop van Noord-Holland? Julianadorp.

  Beantwoorden
  • Beste heer/mevrouw Pronk,
   Dat is een moeilijke keuze en afhankelijk van meerdere factoren. Als u hierin echt hulp nodig heeft kunt u wellicht een aankoopmakelaar overwegen. Zij zullen u goed kunnen adviseren wat te bieden op een woning.
   Over het algemeen zou ik zeggen dat met de nog steeds historisch lage rentes een woning kopen een interessante optie is.
   Met vriendelijke groet, Mark

   Beantwoorden
  • u beziet de inflatie als waarde stijging van een huis.
   huizen stijgen eigenlijk niet zoveel afgelopen 30 jaar.
   waar u tegen aan kijkt is de geld ontwaarding.
   ja om inflatie tegen te gaan kan je in vastgoed gaan.
   ja er komt een vastgoed correctie aan. maar dat zal, zeg eind 2024 over zijn.
   dit jaar een kleine correctie, en in 2023 een grote, en weer een kleine in 2024.
   ik neem aan dat dan de inflatie de vastgoed crash in gaat halen, en er weer in 2025 een kleine “stijging” zal zijn.

   Beantwoorden
 14. Beste Roel,

  mijn bankspaarhypotheek rentevaste periode van 10 jaar a 4,8% loopt in juli 2022 af….wat is nu verstandig? Ik ben vooralsnog voorstander om de bankspaarhypotheek te behouden maar tegen hoeveel jaar rentevaste periode? Ik neig zelf naar 2 of 3 jaar omdat ik verwacht dat de rentes nog zullen toenemen. 2 jaar = 2.13% en 3 jaar = 2.14%. Bank = ING.

  Graag hoor ik jou mening om zodoende een verstandige keuze te maken. Alvast ontzettend bedankt!

  Beantwoorden
  • Beste Roy,
   Ik kan me voorstellen dat dit inderdaad een moeilijke keuze is. U kunt zich hierin het beste laten bijstaan door een hypotheekadviseur. Zij kunnen in uw situatie een goede analyse maken op basis van uw wensen wat het beste bij u past.
   Met vriendelijke groet, Mark van Mulken (Hypotheek-rentetarieven)

   Beantwoorden
 15. Beste
  Wat zou je me adviseren met een rente van nu 3.95 procent
  En ik
  Kan naar 20 jaar vast voor 2.38 procent
  Over 19 maanden moet ik zo ie zo verlengen maar wat zou dan de rente zijn?
  De boete is in 29 maanden terug verdiend

  Beantwoorden
  • Beste Carla, de zekerheid die u nu heeft is de huidige rentestand, deze is overigens nog steeds historisch gezien laag. De ECB gaat waarschijnlijk hun rentebeleid aanpassen wat een effect kan hebben op de kapitaalmarktrente en uiteindelijk de hypotheekrente. U kunt zich het beste hierin laten bijstaan door een hypotheekadviseur die samen met u de mogelijkheden in kaart brengt. U kunt via onze website vrijblijvend informatie hiervoor aanvragen.
   Met vriendelijke groet, Mark

   Beantwoorden
  • Beste Henny, bedankt voor uw reactie en graag gedaan. Schrijf u ook zeker in voor onze nieuwsbrief. Dan houd ik u wekelijks op hoogste van de hypotheekrente ontwikkeling. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 16. Beste Roel

  Is de variable rente wel eens hoger geweest dan 3%?
  Weet u waar ik een overzicht kan vinden van de variable rentes van de afgelopen 50 jaar. Ik heb nu nog een looptijd van 8 jaar met een rente van 2.86% en de variable rente staat gemiddeld op 1.67%. Een overstap naar variable is mogelijk zonder boete rente en met de besparing van de maadlasten zou ik een belegging kunnen aangaan of geld sparen om eventuele rente stijgingen boven de 2.86% op te vangen. Ik begrijp dat er risico’s zijn. Maar hoe groot zijn die als je naar de historie kijkt van de variable rente standen. ?

  Beantwoorden
  • Beste Carlo, de variabele hypotheekrente is gebaseerd op de 1-maands Euribor-rente met daar bovenop een opslag. Voor de historische renteontwikkeling kunt u het beste naar dit tarief kijken.

   Overigens klopt het niet wat u zegt dat ‘overstappen naar variabel zonder boeterente kan’. Alleen als u nu een variabele rente heeft en overstapt, dan is dat boetevrij. U heeft dan namelijk geen rentecontract voor langere periode.

   Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
   • Roel,

    Onlangs kocht ik een appartement(nieuwbouw). Omdat de notariële akte + oplevering pas zal plaatsvinden in december vroeg ik mij af af het nu al mogelijk is om een hypothecaire krediet af te sluiten+- 6 maanden voor ontvangen totaal factuur of allesinds de offerte te rekken tot in december? Dit wegens de oplopende rentevoeten. Bij welke banken gaat dit eventueel?

    Met vriendelijke groeten

 17. Beste Roel
  In 2025 loopt onze renteperiode af van 2,95%. Wat is je advies? Nu oversluiten naar 2,88% rente 10 jaar vast met boete van 1800 euro of wachten tot 2025 en dan evt voor 1 jaar vsdtzetten?

  Vast bedankt,
  karin

  Beantwoorden
  • Beste Karin, wat de hypotheekrente doet in 2025 is nu nog niet te voorspellen. Nu oversluiten zou een kleine besparing kunnen opleveren. De belangrijkste vraag is of u zekerheid wenst voor uw maandlast op lange termijn. Ga eens vrijblijvend in gesprek met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan de verschillende scenario’s met u bespreken en daarbij de maandlasten berekenen. Dit is gratis en verplicht u tot niets. Hier kunt u een aanvraag doen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 18. Wij hebben een aflossingsvrije hypotheek (Rabo) met een rentevast periode van nog 2 jaar voor 2,0%. Wij kunnen de rentevastperiode nu tussentijds vastzetten voor 10 jaar (2,8%) of 15 jaar (3.0%). Wat is wijsheid? nu meer betalen om te voorkomen dat over 2 jaar de rente 5%+ is voor 10-15 jaar vast of nu nog twee jaar profiteren van de lage rente en dan rondshoppen voor de laagst mogelijke rente?

  Beantwoorden
  • Beste Max, het is lastig om te voorspellen waar de hypotheekrente over 2 jaar. Alles wijst er nu op dat de hypotheekrente verder stijgt. Besluit de ECB echter om de economie opnieuw flink te stimuleren, dan kan de rente ook weer snel dalen. Dat zagen we tijdens de corona-crisis wel. Mijn advies is om van uw persoonlijke situatie uit te gaan. In hoeverre is zekerheid op lange termijn gewenst? Staat uw situatie het toe, dan kunt u de ‘gok’ nemen op een lager tarief aan het einde van de rentevastperiode. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
  • Beste Jan, de variabele hypotheekrente is inderdaad vaak het laagst. Wat voordelig is, is ook afhankelijk van de persoonlijke situatie. Als bijvoorbeeld maximaal geleend wordt kan het wenselijk zijn om te kiezen voor zekerheid voor de maandlasten. Daarnaast kan vanaf een rentevaste periode van 10 jaar meer geleend worden. Ook dat kan een overweging zijn om de hypotheekrente vast te zetten. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 19. Beste Roel

  de rente staat inmiddels al weer op 3,2
  ik heb een aanbod gekregen van 2,7 voor 10 jaar
  het is mijn laatste termijn
  varriabel stond deze op 1,4 en nu met 3,2 nog steeds 1,4
  ik vind dat een groot verschil
  ik twijfel nu om voor varriabel te kiezen of is het verstandiger om toch voor vast te gaan?

  Beantwoorden
  • Beste Jeroen, het renteverschil tussen vast en variabel is inderdaad groter geworden. Dit maakt het interessant om voor een variabele hypotheekrente te kiezen. Dit moet echter wel bij u passen. Leent u bijvoorbeeld maximaal op basis van uw inkomen, dan kan een vaste rente en daarmee maandlast zekerheid de voorkeur hebben. Ook kunt u met een rentevastperiode vanaf 10 jaar meer hypotheek krijgen. We helpen u graag met de juiste keuze tussen een lage rente en optimale zekerheid. Vraag vrijblijvend een hypotheekvergelijking aan. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 20. Beste,

  Ik heb in 2016 mijn hypotheek overgezet naar een andere,aanbieder. Aflossingsvrij 130K en een annuiteitendeel van 20K. Rentevaste periode van 20 jaar tegen 2,6 % rente (woz Waarde 381K maar verkoopwaarde mogelijk boven de 400. Rentevaste periode loopt af als ik 78 ben waar het mogelijk is dat de rente dsn fors hoger zal zijn. Is het verstandig als ik nu een nieuwe rentevaste periode afspreek van 20 jaar zodat ik dit risico pas later krijg? (Rente is natuurlijk zeker hoger en geeft ook weer extra kosten en hoger maandbedrag). Of geen veranderingen doen.

  Beantwoorden
  • Beste Freek, de rente is inderdaad hoger, maar dat kan ook in uw voordeel werken. Als deze namelijk ongeveer gelijk is aan uw huidige rente, kunt u boetevrij uw hypotheekcontract openbreken. U kunt dan onder andere gratis voor een langere rentevaste periode kiezen. Als u eens wilt sparren over wat in uw situatie verstandig is, kunt u hier een aanvraag doen. Dit is gratis en verplicht u tot niets. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
   • Bedankt voor je antwoord

    Gevolg is minimaal dat maandbedrag omhoog gaat
    en dat is toch ook niet wenselijk want ik zit 3 jaar van mijn pensioen af en we moeten hier alleen over bruto bedragen praten want renteaftrek vervalt in 2031. Ik twijfel echt of we niet de gok kunnen nemen. Mocht rente dan hoger staan bij verlopen rentevaste periode kunnen we altijd gaan voor 1 jaar vast toch of voor mijn 78e het huis verkopen. Zoveel mogelijkheden. Wat vindt u?

    Groeten

    Freek

   • Beste Freek, ik kan enkel aangeven welke opties er zijn. Voor een advies moeten we eerst uw situatie en wensen volledig in kaart hebben. Zoals gezegd, kunt u bij ons gratis en vrijblijvend een aanvraag doen. Dan kunnen we doorrekenen wat kiezen voor zekerheid extra kost en ook of u het risico dat hypotheekrente gaat stijgen kunt opvangen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

  • Beste Sandra, naar verwachting gaat de ECB in juli de herfinancieringsrente (refirente) verhogen. Dit tarief waartegen banken van de centrale bank kunnen lenen staat al sinds 2006 op 0,0% en gaat vermoedelijk naar 0,5%. De Euribor, vraag en aanbod van kortlopende leningen, reageert sterk op de refirente. Uw Euribor-rentetarief zal dus naar verwachting oplopen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 21. Beste, wij gaan de zolder renoveren en hebben om een hypotheekverhoging gevraagd bij ING, waar we onze hypotheek hebben lopen. De lopende hypotheekrente is lager wegens een gunstige marktwaarde- schuldverhouding (ligt momenteel op 1,69%) maar het aanbod van ING voor de verhoging is echter een stuk hoger: 3,08% voor 10 of 3,48 % voor 15 of 3,53% voor 20 jaar. Ik lees boven dat u verwacht dat de rente tussen nu en 5 jaar ergens tussen 3 en 4% laveert. Wat is wijsheid? Gebaseerd op ons inkomen kunnen we de rente nu ook voor 20 jaar vastzetten, maar wat doet de rente in zo een lange periode, dat valt niet te voorspellen. Wij komen uit op: vastzetten voor 10 jaar en tussentijds aflossen waar mogelijk, zodat we een eventuele rentestijging na 10 jaar alvast compenseren. Zijn er nog meer zaken die we niet in overweging hebben genomen?

  Beantwoorden
  • Beste Mark, dat de hypotheekrente tussen de 3 en 4% laveert, is geen verwachting van mij. Ik bevestig enkel dat de ECB behoedzaam zal opereren om de betaalbaarheid van schulden bij overheden en bedrijven te garanderen.

   Een kortere rentevaste periode kiezen en extra aflossen, kan een interessante optie zijn. U betaalt een lagere rente en bouwt extra zekerheid in. Ik ken echter uw situatie niet (huidige hypotheeksom, hoeveel neemt u op, toekomstig pensioen), dus advies kan en mag ik niet geven. Mocht u een second opinion wensen, dan kunt u hier vrijblijvend een aanvraag doen.

   Wat ik nog mee wil geven is om te kijken voor een verhuisregeling. Dit vergroot uw opties, mocht de rente verder stijgen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 22. Beste Mark

  In augustus 2027 hebben wij renteherziening van de konstant hypotheek rente 3,10%.
  En op 1 juli 2031 komt er een groot bedrag vrij vanuit een garantie verzekering indien we beide nog in leven zijn en waar een KEW op staat. Dit is niet via de hypotheek geregeld dus moeten we zelf dan aflossen. Is het verstandig om de hypotheek nu voor 9 jaar vast te gaan zetten (dus 4 jaar langer tegen 3,30%) zodat we dit bedrag dan boete vrij kunnen aflossen. Of is het beter om deze 5 jaar tegen 3,10% uit te zitten en daarna voor 4 jaar een nieuwe vast te zetten? Indien we nu 4 jaar langer vast zetten kost het alleen de administratie kosten en gaan we 15,41 per maand meer betalen. Alvast bedankt.

  Beantwoorden
 23. Ik begrijp iets niet. Men verwacht enerzijds dat de hypotheekrente blijft stijgen, omdat de ECB wellicht per sept weer de rente verhoogt. Daarnaast lees ik dat hypotheekrente kan en zal dalen omdat de marktrente al gedaald is en dat men de rente ivm drukte en vakantie nog niet verlaagd heeft maar dat dat eraan komt Wat kunnen we nu verwachten? Mijn boeterente is aardig geslonken…lijkt nu ineens spannend om het verder af te wachten. Wat is uw mening?

  Beantwoorden
  • Beste mevrouw Dielen, de marktrente is een goede graadmeter voor de hypotheekrente-ontwikkeling op korte termijn. De marktrente reageert weer op het beleid van de ECB. Voor onze verwachting op langer termijn, houden we ook rekening met wat de centrale bank doet. In juli heeft de ECB de rente fors verhoogd. We verwachten dat de hypotheekrente daarom verder stijgt. Met vriendelijke groet, Roel (hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 24. Goedenmiddag,

  Ik heb een variablelen rente van 1,8%. Nu de ECB de rente met .25 of .50 zal verhogen heeft dit ook effect op de variabelen rente. Aan wat voor stijging moet je dan denken? En de 10 jaar vaste rente is nu 4,1%, zal die nog verder stijgen? Is het verstandig een variabele rente af te sluiten op dit moment als starter?

  Beantwoorden
  • Beste Maarten, het verhogen van de ECB-rente heeft effect op de variabele rente en op de 10 jaar vaste rente. Dit leggen we uit in onze verwachting. Hoeveel de rente stijgt is nog lastig te voorspellen. Dit hangt af van hoe de markt reageert op het rentebesluit van de centrale bank. Wat verstandig is voor u, is afhankelijk van hoeveel zekerheid u wenst. U kunt hierover eens sparren met een hypotheekadviseur. Dit is gratis en verplicht u tot niets. Hier kunt u een aanvraag doen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentarieven).

   Beantwoorden
 25. Waarom schrijven jullie niets over Obvion? Die hebben de hypotheek rente de afgelopen 3 weken al 2x verlaagd. Tip; zij hebben ook een rente alert waar je je op kunt abonneren.

  Beantwoorden
  • Beste John, het klopt dat Obvion, maar ook andere geldverstrekkers, recent de hypotheekrente hebben verlaagd. Dit heeft echter nog niet voor een verschuiving in de markt gezorgd. Dit kan natuurlijk niet uitblijven, als de marktrente laag blijft en mogelijk nog verder daalt. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
  • Beste Janny, dat kan een slimme zet zijn, ook met het oog op zekerheid voor uw maandlast voor lange tijd. Met onze hypotheek vergelijking kiest u eenvoudig uw beste rente van dit moment. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 26. Beste Roel,

  Mijn hypotheek loopt nog drie jaar voor een lage renten van 1,9%. Is het verstandig deze nu over te sluiten voor 10 of 20 jaar nu de rente stijgt? Of gezien de termijn van 3 jaar nog even wachten en dat pas in in 2023/2024 opnieuw bekijken? Wat zou je advies zijn?

  Beantwoorden
  • Beste heer De Bruijn, hier kunnen en mogen we geen advies over geven, zonder een inventarisatie van uw situatie en wensen. U zou een oversluitcheck via onze site kunnen aanvragen. Dit is gratis en verplicht u tot niets. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 27. hallo Roel

  we hebben momenteel een gedeelte aflossingsvrij ( aan 1.85% – 20 jaar vast) en een gedeelte bank sparen @ 5.6% nog 10 jaar vast. we willen een ander huis kopen, mag je de hypotheek mee overnemen en het gedeelte wat we meer nodig hebben aan de huidige rente? ( hyp verstrekker is Florius)

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam