Hypotheekrente verwachting voor 2022

Wat gaat de rente in 2022 doen? In deze hypotheekrente verwachting leest u over de renteontwikkeling en hoe u daarop kunt anticiperen.

Wat doet de hypotheekrente in 2022?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangegeven de rentes lange tijd laag te houden om de economie te stimuleren. Tel daarbij op de felle concurrentie tussen geldverstrekkers. Dan is onze verwachting dat de hypotheekrente in 2022 op het huidige lage niveau blijft.

Tegelijkertijd is de inflatie hoog, waardoor de waarde van de munt momenteel achteruit holt. Dit kan een tijdelijk effect zijn. Blijft de inflatie stijgen, dan groeit ook de de druk op de ECB om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen. In dat geval verwachten we een lichte rentestijging.

Wat is de meest voordelige hypotheek voor u? Bereken vrijblijvend uw laagste hypotheekrente >

Hypotheekrente verwachting in het teken van economisch herstel

Net als dit jaar, zal de hypotheekrente verwachting voor 2022 in het teken staan van economisch herstel na de coronacrisis. De Europese Centrale Bank heeft een steunpakket van 1850 miljard beschikbaar gesteld voor de economie. Daarmee worden onder andere staats- en bedrijfsobligaties opgekocht.  

Het corona-steunpakket komt bovenop het stimuleringsbeleid dat de ECB al sinds jaren voert. Daarin wordt de beleidsrente laag gehouden en is er een uitgebreid opkoopprogramma. 

Door de rentes laag te houden gaan we meer geld uitgeven en investeren, is het idee van de centrale bank. Geld oppotten is juist minder aantrekkelijk, zie de lage spaarrente. 

Dit lage rentebeleid heeft een duidelijk effect gehad op de historische hypotheekrente, zoals te zien in onderstaande grafiek.

Ontwikkeling hypotheekrente in 2022

Op termijn rentestijging verwacht

Nu de economie stap voor stap van het slot gaat, krijgt de ECB er een nieuwe uitdaging bij: inflatie. Door de toegenomen consumentenvraag stijgt het prijspeil en staat de waarde van de munt onder druk. 

De ECB is vooralsnog niet van plan om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen. In juli is de inflatiedoelstelling nog verruimd om langer door te kunnen gaan met het huidige rentebeleid. De centrale bank verwacht dat de hoge inflatie tijdelijk is, onder andere het gevolg van hoge energieprijzen.

In de Verenigde Staten is men wel al toe aan de eerste stap. Daar heeft de Fed bekend gemaakt in december te starten met het afbouwen van het opkoopprogramma. Volgt de ECB in 2022?

Het afbouwen van stimuleringsmaatregelen zal op termijn zorgen voor een hogere hypotheekrente. Het corona-steunpakket loopt tot maart volgend jaar. In december beslist de centrale bank over het eventueel afbouwen van deze maatregelen. Dit is bepalend voor de hypotheekrente verwachting voor 2022. 

Felle concurrentiestrijd zorgt voor extreem lage hypotheekrentes

De extreem lage hypotheekrente die we nu zien worden mede veroorzaakt door de felle concurrentiestrijd tussen geldverstrekkers.

De Nederlandse hypotheekmarkt telt momenteel 35 aanbieders. Veel nieuwe geldverstrekkers zijn zogenoemde regiepartijen. Zij maken het voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, mogelijk om te investeren in de Nederlandse hypotheken. 

Deze nieuwkomers weten met een extreem lage hypotheekrente met name huizenbezitters die gaan oversluiten aan zich te binden. Dit dwingt de andere banken, waaronder grote namen als Rabobank, ABN AMRO en ING om ook hun hypotheekrente te verlagen.

De afgelopen is zijn de marges op de hypotheekrente dan ook fors gedaald.

Profiteert u al van de extreem lage rentestand?

Ik heb enkele tips voor u:

Graag wijs ik u erop dat deze hypotheekrente verwachting voor 2022 tussentijds kan wijzigen. Daarom nog een laatste tip:

Mis geen enkele rente-update!

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Een woning op het oog?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2245 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Goed overzicht van alle hypotheek verstrekkers

  Een hele overzichtelijke site met de rentepercentages van alle, in Nederland beschikbare, hypotheek verstrekkers

  06/09/2021 Joop, Grave
 • Zeer goed

  Zeer goede en eerlijke informatie en je kunt hun altijd benaderen er wordt altijd op gereageerd met een duidelijk antwoord en advies, ik ben in ieder geval zeer tevreden kan niet beter

  01/09/2021 Piet, Gronsveld
 • Zeer duidelijke informatie

  Eindelijk eens informatie waar je wat aan hebt. Geen verborgen regeltjes van als……. maar precies zoals het hoort te zijn.

   

  24/08/2021 D.J. Biesheuvel, Aalsmeer