Wat gaat de hypotheekrente in 2023 doen? In deze hypotheekrente verwachting lees je alles over de hypotheekrente ontwikkeling en hoe jij daarop kunt anticiperen.
De inflatie blijft hoog in 2023
De hypotheekrente verwachting volgt in grote lijnen de inflatie-ontwikkeling. Dat we momenteel te maken hebben met een hoge inflatie, zal niemand zijn ontgaan. De dagelijkse boodschappen zijn duurder geworden en ook de energierekening is flink gestegen.
Ook in 2023 blijft de inflatie hoog, maar de piek lijkt voorbij. En hoewel we een recessie op het nippertje ontlopen, daalt dit jaar de economische groei. Welke gevolgen heeft dit voor de hypotheekrente.
Meer renteverhogingen door ECB verwacht
De Europese Centrale Bank (ECB) probeert de stijgende inflatie de kop in te drukken. Door de beleidsrente te verhogen wil de centrale bank de groei van de economie vertragen en daarmee de prijsstijging afzwakken.
De ECB streeft naar een gematigde prijsstijging van gemiddeld 2%. Dat is ruim onder het huidige inflatieniveau. De centrale bank heeft daarom aangekondigd in 2023 nog vaker de beleidsrente te verhogen. Hierdoor wordt het duurder voor geldverstrekkers om geld te lenen bij de ECB. Dit is met name van belang voor de korte hypotheekrente.
Graadmeter kapitaalmarktrente gestegen
Om te weten welke richting de lange hypotheekrente verwachting opgaat, kijken we vooral naar de kapitaalmarktrente (vraag en aanbod van langlopende kredieten). De 10 jaars rente voor Nederlandse staatsleningen is een goede graadmeter voor de hypotheekrente met een lange rentevastperiode.
Zoals te zien in onderstaande grafiek zijn deze staatsleningen de laatste maanden weer duurder geworden. Dit bepaalt mede de ‘inkoopprijs’ van leningen met een lange looptijd.

Marges op de hypotheekrente
De hypotheekrente volgt de markt, maar plus een opslag. Dit wordt ook wel de marge genoemd. In deze marge zitten het risico, de kosten en winst voor de geldverstrekker verwerkt. Twee ontwikkelingen houden elkaar in 2023 in evenwicht.
- Door de hoge inflatie en verslechterde economische omstandigheden neemt de kans op betalingsproblemen bij woningbezitters toe. Dit kan leiden tot een hogere risico-opslag in de hypotheekrente.
- Daar staat tegenover dat de marges onder druk staan door de toegenomen concurrentie. De 36 geldverstrekkers die Nederland rijk is verdelen een in 2023 een kleiner wordende hypotheekmarkt.
Hypotheekrente verwachting voor 2023
Eind vorig jaar is de inflatie voor het eerst in bijna 1,5 jaar flink gedaald. Daarmee leek het beleid van de Europese Centrale Bank effectief en dit gaf beleggers vertrouwen. Hierdoor stabiliseerde de hypotheekrente en was er zelfs even sprake van een rentedaling.
Nieuwe cijfers uit Spanje en Frankrijk laten zien hoe hardnekkig de hoge inflatie is. Hoewel de energieprijzen inmiddels fors zijn afgenomen, is de doorvertaling van het hoge prijspeil naar andere goederen en diensten nog altijd bezig. De inflatiecijfers zijn een duidelijke tegenvaller en stelt de centrale bank voor een uitdaging.
Beleggers zien dit als een teken dat de ECB het inflatieproces nog niet onder controle heeft. Als reactie op deze tegenvaller, loopt de kapitaalmarktrente weer op. De financiële markten gaan er daarom vanuit dat de centrale bank de beleidsrente voorlopig blijft verhogen.
De ECB heeft aangekondigd de beleidsrente in maart weer met 0,5%. En volgens Klaas Knot van de Nederlandsche Bank volgt in mei opnieuw een renteverhoging van 0,5%.
Het zijn deze verwachtingen van inflatiedruk en nieuwe renteverhogingen van de ECB, die ervoor zorgen dat de kapitaalmarktrente verder is gestegen. De komende maanden verwachten we dat de hypotheekrente daarom licht verder stijgt.
Update: onrust op de financiële markten. Na problemen bij Silicon Valley Bank en Credit Suisse is het onrustig op de financiële markten. Beleggers ‘vluchten’ dan in veilige staatsleningen. Dit zorgt ervoor dat de kapitaalmarktrente in een week tijd flink is gedaald. Dit geeft banken ruimte om de hypotheekrente te verlagen. Hierdoor is de renteontwikkeling momenteel moeilijk te voorspellen.
De hypotheekrente heeft ook zijn weerslag op de huizenmarkt. Lees hier onze verwachting voor de huizenprijzen in 2023.
Verwachting korte rente
De variabele hypotheekrentes of Euribor-tarieven zijn minder afhankelijk van de hierboven besproken kapitaalmarkt. Deze korte rentes zijn gekoppeld aan de herfinancieringsrente (refirente) van de ECB. Dit is het tarief waartegen geldverstrekkers van de centrale bank kunnen lenen.
Bij de vorige renteverhoging door de ECB ging ook dit tarief omhoog, waarna de geldverstrekkers direct hun variabele rente verhogen. We verwachten dat geldverstrekkers ook deze keer de hogere ECB-rente doorrekenen in de variabele hypotheekrente.
Door de renteverhoging van de centrale bank stijgt ook de spaarrente. Lees hier de spaarrenteverwachting voor 2023.
Anticiperen op de hypotheekrente ontwikkeling (5 tips)
De hypotheekrente is dan wel gestegen, maar er is nog altijd veel mogelijk. Nu de rente stijging tot stilstand is gekomen en zelfs licht daalt, heb je langer de tijd om hiervan te profiteren.
- Veel huizenbezitters denken aan overwaarde opnemen, bijvoorbeeld voor een grote aankoop of om wat ruimer van te kunnen leven. Hier zijn nog altijd veel mogelijkheden, vaak zonder dat het je extra maandlasten oplevert.
- Verhuisplannen? Wie al een hypotheek heeft kan de vastgelegde rente meeverhuizen. Lees hoeveel deze verhuisregeling jou kan opleveren.
- Ook starters kunnen profiteren van speciale regelingen voor het kopen van hun eerste huis. Door een ruimer aanbod en minder concurrentie, is het voor hen een goed moment om te kopen.
- Ga verduurzamen. Energiebesparende maatregelen nemen of verhuizen naar een duurzame woning zorgen voor lagere energielasten. Dit compenseert voor de hogere rente.
- Daarnaast is het goed om de hogere rentestand in perspectief te zien. De hypotheekrente is dan wel gestegen, maar historisch gezien nog altijd laag. In feite gaan we toe naar normalisatie.
Deze hypotheekrente verwachting voor 2023 kan tussentijds wijzigen. Daarom nog een laatste tip:
kan ik mijn huidige hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder?
Beste Claudia, ook bij de oplopende hypotheekrente is oversluiten interessant. Door de hogere rente betaalt u minder of zelfs helemaal geen boeterente. Daarnaast biedt oversluiten de mogelijkheid om uw de hypotheekrente voor lange tijd vast te zetten voor maandlast zekerheid. Vraag vrijblijvend een oversluitrapport aan. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).
De variabele rente wat is daar de verwachting van stijging in de komende jaren?
Geen reactie, maar waarom niet variabel tegen 1.8% oversluiten..mocht deze ooit verdubbelen dan is dat nog altijd goedkoper dan vast van nu. Daarbij, mocht de variabele rente verdubbelen dan is de vaste rente periode 8% en gaar de wereld failliet.
En variabele is dus per maand dus ook geen boeterente bij beëindiging.
Is variabele rente bij alle banken gelijk?
Beste Loes, de ECB-rente is in de basis voor elke banken hetzelfde. Daar bovenop kiest elke bank zelf welke opslag ze rekenen. Hierdoor is de variabele rente bij banken verschillend. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).
Beste Hennie, ik heb een verwachting voor de variabele rente toegevoegd aan het artikel. Daarvoor letten we sterk op wat de ECB gaat doen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).
is het verstandig als je een euribord hypotheek heb om hem nu vast te zetten andere hypotheek
Beste Ton, ik heb de verwachting aangevuld met de korte rente. Dit tarief is sterk gekoppeld aan de beleidsrente van de ECB. Een renteverhoging door de centrale bank zal voor een hogere variabele of euribor rente zorgen. Roel (Hypotheek-Rentetarieven)
Zojuist een brief gekregen van mijn bank dat voor 1 leningdeel (variabele rente) de basisrente wederom is verhoogd met 0,25%. Op dit lening deel los ik elke maand extra af.
Is het verstandig om de rente voor bv 5 jaar vast te zetten? Ik verwacht dat dit leningdeel over 5 jaar geheel afgelost is.
Beste Henk, de variabele rente is gekoppeld aan de ECB-rente. In december heeft de centrale bank de beleidsrente opnieuw verhoogd om de inflatie omlaag te krijgen naar de gewenste 2%. Economen verwachten in 2023 minimaal nog 1 rentestap, maar bij een economische recessie zal de ECB pas op de plaats moeten maken. Je rente wel of niet vast zetten? Dat is eigenlijk vooral afhankelijk van je financiële situatie. Kun je een rentestijging opvangen, dan biedt variabel de laagste maandlasten. Wil je meer zekerheid voor je maandlast, dan is vastzetten verstandig. Hiervoor betaal je wel een hogere rente. Als je hier eens over wilt sparren, vul dan het contactformulier in. Dit is gratis en verplicht je tot niets. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek Rentetarieven).