Hypotheektips voor starters

Starters profiteren op dit moment van de lage hypotheekrente en gunstige woningmarkt. Met onze tips voor starters kies je voor een voordelige hypotheek.

Voorwaarden voor een hypotheek

Om een woning te kopen, heb je een hypotheek nodig. Geldverstrekkers proberen een schatting te maken of je de financiële verplichtingen van een hypotheek kunt dragen. Een vast contract en geen negatieve BKR-registratie zijn daarom vereisten. In de huidige flexibele arbeidsmarkt kunnen geldverstrekkers in individuele gevallen een intentieverklaring voldoende vinden.

Tip: met een studieschuld kom je gewoon in aanmerking voor een hypotheek. Een studieschuld zorgt er wel voor dat je iets minder kunt lenen.

Offerte startershypotheek Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden

Actuele hypotheekregels

Met de volgende hypotheekregels moet je rekening houden:

 • Om hypotheekrenteaftrek te ontvangen moet je de hypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair aflossen.
 • Hoeveel je kunt lenen wordt berekend op basis van je inkomen. Bereken je maximale hypotheek.
 • Ook mag de hypotheek niet meer dan 103% van de woningwaarde bedragen. Dit percentage wordt stapsgewijs verlaagd naar 100% in 2018.

Tip: spaargeld wordt steeds belangrijker bij het afsluiten van een hypotheek.

Kans voor starters

Voor starters is het een gunstig moment om een woning te kopen. De lage hypotheekrente zorgt ervoor dat je eerste woning gunstig gefinancierd kan worden. Daarbij koop je op een laag punt in de woningmarkt. Dit betekent een lage huizenprijs en een ruime keuze. Geldverstrekkers hebben vaak interessante rente-deals voor starters die aflossen en spaargeld inzetten. Laat ons de beste hypotheekrente voor je zoeken.

Hypotheek met NHG

Koop je met de Nationale Hypotheek Garantie, dan ben je beschermd bij betalingsproblemen en restschuld. Daarbij ontvang je bij veel banken een korting op de hypotheekrente (kijk in ons renteoverzicht voor de NHG-rente). Lees meer over een NHG-hypotheek in 2015.

Hypotheekadvies

Een hypotheek is waarschijnlijk de grootste financiële beslissing in je leven. Dan wil je natuurlijk een weloverwogen beslissing nemen. Een hypotheekadviseur helpt je hierbij. Je kunt kiezen uit drie soorten advies:

 • Advies van de bank: een geldverstrekker adviseert je welk hypotheek uit hun assortiment bij je past. Dit advies lijkt goedkoper, maar bij een hogere hypotheekrente ben je alsnog duur uit.
 • Onafhankelijk hypotheekadvies: een onafhankelijke adviseur maakt een vergelijking van alle geldverstrekkers en kan de voordeligste hypotheek bieden. Dit advies is iets duurder, maar levert waarschijnlijk op lange termijn geld op.
 • Hypotheek zonder advies: heb je zelf veel kennis van hypotheken, dan kun je een hypotheek afsluiten zonder advies. Hiervoor moet je eerst een kennistoets doen. In 5 stappen kunt u bij NBG Finance zelf je hypotheek afsluiten.

Tip: de kosten voor hypotheekadvies zijn fiscaal aftrekbaar.

Het aankooptraject

Hoe ga je te werk bij de aankoop van je eerste woning:

 1. Hoeveel kun je lenen (bereken zelf je maximale hypotheek of laat ons een persoonlijke berekening maken).
 2. Zoek je droomhuis (met de toezegging van je adviseur op zak kun je met een zeker gevoel op zoek). Tip: bekijk onze top 10 huizensites.
 3. Je droomhuis gevonden? Start met onderhandelen (de hypotheekadviseur begeleid je hierbij).
 4. Verkocht! Nu kun je de financiering gaan regelen (je hypotheekadviseur zoekt de beste aanbieding voor je en zorgt dat alles geregeld wordt).
 5. Gefeliciteerd! Je bent de eigenaar van je eerste woning.

Offerte startershypotheek Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.