Kan ik een huis kopen in 2024? Zo ontdek je het!

Wil je je eerste of een volgende woning kopen? Jij kijkt ernaar uit om een nieuw onderkomen of een eerste huis voor jezelf te hebben. Maar hoe weet je voor hoeveel je een huis kunt kopen? En of een koophuis überhaupt een optie is? Ontdek hier het antwoord op die ene prangende vraag: kan ik een huis kopen in 2024?

Kan ik een huis kopen in 2024?

Of je nu al je droomhuis hebt gespot op Funda of nog niet op woningjacht bent gegaan, het is fijn om te weten of een huis kopen voor jou mogelijk is. Heb je voldoende budget? In welke prijsklasse kun je gaan kijken? Of jij een huis kunt kopen in 2024, hangt van een paar factoren af. De belangrijkste:

  • Hoeveel verdien je?
  • Heb je een vast contract of niet?
  • Hoeveel bedraagt de hypotheekrente?
  • Hoeveel is het huis dat je wilt kopen waard?
  • Hoe lang duurt het nog voordat je met pensioen gaat?
  • Heb je schulden?
  • Welk energielabel heeft de woning die je koopt?

Klinkt als een ingewikkelde berekening? We maken het je makkelijk! Met onze handige rekentool reken jij snel zelf uit voor hoeveel jij een huis kunt kopen in 2024.

Voor hoeveel kan ik een huis kopen? Zo zit dat!

Je maximale hypotheek berekenen hoef je dus niet zelf met een rekenmachine te doen. Onze rekentool helpt je erbij. Benieuwd hoe zo’n berekening precies werkt? De rekentool baseert jouw maximale hypotheek op de factoren die we hierboven noemden. We lichten ze kort toe.

Hoeveel verdien je?

Je maximale hypotheek wordt bepaald op basis van je inkomen. Hoeveel krijg jij elke maand aan salaris bijgeschreven? De hypotheekaanbieder kijkt daarbij naar je “toetsinkomen”. Dat bestaat uit je jaarsalaris aangevuld met sommige extra vaste (!) inkomsten. Daaronder vallen bijvoorbeeld:

  • vakantiegeld;
  • onregelmatigheidstoeslag;
  • betaling voor overuren;
  • een persoonlijke (terugkerende) bonus;
  • partneralimentatie;
  • vaste eindejaarsuitkering.

Heb je een vast contract of niet?

Een hypotheek afsluiten is het makkelijkst als je in loondienst werkt én een vast contract hebt. De hypotheekaanbieder weet dan zeker dat jij elke maand een vast bedrag krijgt bijgeschreven op je rekening én dat dat nog een tijd zo blijft.

Maar een hypotheek kan ook zeker haalbaar zijn zonder vast contract. Heb je een tijdelijk contract? Dan kun je een intentieverklaring aanvragen bij je leidinggevende. Daardoor telt je inkomen alsnog mee alsof jij een vast contract hebt.

Ook zonder vast contract is een hypotheek soms mogelijk. Bijvoorbeeld als je ondernemer bent of op flexibele basis of als oproepkracht werkt. Onze tip: ga vooral met een hypotheekadviseur in gesprek. Dan weet je snel wat voor jou wel en niet mogelijk is.

Hoeveel bedraagt de hypotheekrente?

Ook de actuele rentes zijn bepalend voor hoeveel jij aan hypotheek kunt krijgen. Een hoge rente betekent ook hoge maandlasten. Dus kun je bij hoge rentes minder lenen met hetzelfde inkomen dan als de rentes lager staan.

Hoeveel is het huis waard?

Je hypotheek mag nooit meer dan 100% van je woningwaarde zijn. Dat staat los van of je de hypotheek met jouw inkomen kunt dragen. Als je een woning op het oog hebt die € 350.000,- waard is, mag je hypotheek dus nooit boven dat bedrag uitkomen. Ook niet als jij (door overbieden) meer voor de woning betaalt dan de werkelijke waarde.

Er geldt wel één uitzondering. Ga je je woning verduurzamen en gebruik je daar een deel van de hypotheek voor? Dan kun je (mits je inkomen het toelaat) tot 106% van je woningwaarde lenen.

Hoe lang duurt het nog voordat je met pensioen gaat?

Die vraag is vooral belangrijk als jij 50+ bent. Ga je binnen nu en 10 jaar met pensioen? Dan kun je mogelijk een lagere hypotheek krijgen. Dat komt doordat de hypotheekaanbieder dan naar je pensioeninkomen kijkt, niet alleen naar je huidige inkomen. Je pensioeninkomen is een stuk lager dan wat je eerder in loondienst verdiende. Daardoor daalt je maximale hypotheek vanaf je 57e.

Heb je schulden?

Als laatste kijkt de hypotheekaanbieder naar terugkerende lasten die jij betaalt naast je hypotheek. Daarbij kun je aan allerlei soorten “schulden” denken. Het gaat om elke financiële verplichting die je, los van je hypotheek, hebt. Schrik niet: ook private-lease-auto’s en een telefoon op afbetaling vallen daaronder.

De regel is: hoe meer schulden je hebt, hoe lager je maximale hypotheek uitvalt. Je bent dan tenslotte al een bedrag kwijt aan andere schulden aflossen. Daardoor houd je minder geld over om je hypotheeklasten te betalen.

Schulden die je maximale hypotheek verlagen, zijn onder andere:

  • persoonlijke lening of doorlopend krediet;
  • studieschuld;
  • Energiebespaarlening;
  • creditcardschuld;
  • rood staan bij de bank;
  • te betalen partneralimentatie;
  • telefoon op afbetaling;
  • private lease-auto.

Dat je schulden hebt of een telefoon op afbetaling hebt gekocht, betekent niet dat je géén hypotheek kunt krijgen. Je hypotheek valt wel lager uit door die financiële verplichtingen. Het is soms slim om je schulden af te lossen. Dat geldt zeker voor een telefoon op afbetaling. Je kunt dan meer lenen.

Welk energielabel heeft de woning die je koopt?

Sinds de nieuwe leennormen voor 2024 telt ook het energielabel van je woning mee voor je maximale hypotheek. Koop je een nieuwe woning met een hoog energielabel (dus een heel duurzame woning)? Dan kun je meer lenen. Koop je een woning met een laag energielabel en ga je die verduurzamen? Dan is er de mogelijkheid om extra te lenen voor verduurzaming van je huis.

Kan ik een huis kopen zonder spaargeld?

Een huis kopen zonder spaargeld wordt lastig. Dat komt doordat je bij de aankoop van een huis altijd met kosten koper te maken krijgt. Denk aan notariskosten of overdrachtsbelasting. Die kosten moet je zelf betalen. Daar heb je dus spaargeld voor nodig. Kleine meevaller: tot 35 jaar betaal je geen overdrachtsbelasting als je een woning koopt met een maximale waarde van €510.000,-.

Verder is het belangrijk om geld achter de hand te hebben. Met dat geld kun je straks meubels kopen om je huis in te richten. En als je wasmachine onverwachts kapotgaat, heb je een buffer om die tegenvaller op te vangen. Ook niet geheel onbelangrijk: je moet natuurlijk je hypotheeklasten betalen. Ook daar heb je geld voor nodig.

Wel kun je als starter soms een Starterslening krijgen. Dan heb je alsnog eigen geld nodig om een huis te kopen, maar heb je wellicht aan een lager bedrag genoeg. Kijk op de website van de Starterslening of jouw gemeente deze lening aanbiedt.

Kun je een huis kopen zonder hypotheek?

Vraag je je af ‘Kan ik een huis kopen in 2024 zonder hypotheek?’? Misschien wel. Dat is mogelijk als je veel eigen geld of een hoge overwaarde op je huidige woning hebt. Of dat genoeg is om een woning zonder hypotheek te kopen, hangt af van je spaarsaldo en de overwaarde op je huis.

Besef wel dat je spaargeld “vastzit” in het huis als je het volledige bedrag gebruikt om je huis mee te kopen. Je kunt dit geld dan niet meer gebruiken voor andere dingen. Bovendien kost een huis best wat. Niet iedereen heeft dat zomaar op de rekening staan. Vaak kun je er beter alsnog een (kleine) hypotheek bij afsluiten.

Wat als ik geen huis kan kopen?

Blijkt dat jouw antwoord op de vraag ‘Kan ik een huis kopen in 2024?’ toch echt ‘Nee’ is? Laat niet direct de moed in de schoenen zakken. Onderzoek hoe je op andere manieren meer geld bij elkaar krijgt voor een huis.

Als je geen huis kunt kopen, kun je denken aan deze alternatieve opties:

  • Kies voor een huurwoning. Dat is met name interessant als je onder de sociale-huur-grens valt. Particuliere huurwoningen zijn helaas duurder. Als je in een sociale-huurwoning woont, kun je het geld dat je maandelijks overhoudt apart zetten voor een toekomstig koophuis.
  • Kijk of een schenking een optie is. Is iemand in je omgeving bereid om je een schenking te doen? Lucky you! Dan kun je dat bedrag gebruiken om minder eigen geld nodig te hebben voor een huis. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk belasting betaalt over de schenking.
  • Blijf hier langer wonen. Ook dat is wellicht een manier om te sparen. Zit je prima in je huidige koopwoning? Als je er blijft wonen, kun je misschien sparen voor een nieuw huis. Wellicht bouw je ook extra overwaarde op.
  • Kijk ook naar goedkopere huizen. Zijn de huizen die jij het allermooist vindt helaas boven je budget? Geen nood: er zijn meer opties. Je kunt ook kijken naar andere typen huizen. Misschien is een rijtjeshuis geen optie, maar een appartement wel. Of misschien kun je niet midden in de stad wonen, maar wel in een dorp op een kwartier fietsen van de stad.

Zie: zo zijn er, zelfs als een huis kopen niet direct een optie lijkt, nog mogelijkheden. Je weet maar nooit!

Kan ik een huis kopen in 2024? Wij rekenen het voor je uit!

Wil je weten of jij een huis kunt kopen in 2024? Je weet nu hoe de berekening in elkaar zit. Wil je exact weten hoeveel jij kunt lenen en wat je huis-koop-opties zijn? Ontvang vrijblijvend jouw beste hypotheekaanbod.

Dit artikel is geschreven door Max

Startershypotheek

De beste hypotheek voor je eerste woning.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3087 reviews. 90% beveelt ons aan!
  • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

    Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

    11/01/2024 Hans, Alkmaar
  • Duidelijk, overzichtelijk

    Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

    03/01/2024 Mike, Ewijk
  • Snelle respons

    Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

    16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024