Een klushuis kopen: waar moet je op letten?

Heb jij het weleens serieus overwogen: een klushuis kopen? Ook als je zelf weinig klustalent hebt en niet gezegend bent met een aannemer in de familie, kan het een goede optie zijn. Klushuizen zijn goedkoper dan nieuwere woningen. En, zoals makelaars ook zeggen, je kunt het huis helemaal naar jouw smaak maken. Waar moet je eigenlijk op letten als je een klushuis gaat kopen?

Klushuis kopen: wel of geen goed idee?

Een klushuis heeft voor- en nadelen. Het grote voordeel is de lagere huizenprijs. Wanneer je als starter vaak naast het net vist vanwege je beperkte budget, is een klushuis het overwegen waard. Bovendien kun je mogelijk meer lenen als je een klushuis (met laag energielabel) koopt en van plan bent om dat te verduurzamen. En dan is het ook nog zo dat de vraag naar klushuizen kleiner is. Je maakt dus een betere kans om een huis te bemachtigen.

Aan de andere kant moet er natuurlijk wel een hoop geklust worden voordat je in dit huis kunt gaan wonen. Dat kost tijd, energie en geld. Bovendien moet je misschien een tijdje overbruggen totdat de woning af is. Dat is niet zo’n probleem als je bij je ouders woont of goedkoop huurt. Maar als je al in een koopwoning woont, kan het je dubbele lasten opleveren.

Kortom: je hebt een paar overwegingen te maken voordat je je handtekening onder een koopcontract voor een “bouwval” zet.

Wil je weten hoeveel jij precies kunt lenen voor je nieuwe (al dan niet klus-)woning? Bereken jouw maximale hypotheek.

Klushuis kopen: dit zijn de aandachtspunten

Klushuizen worden steeds populairder in de oververhitte huizenmarkt. Natuurlijk zitten er haken en ogen aan een klushuis kopen, maar het biedt ook interessante kansen. Om te checken of een klushuis voor jou een goede keuze is, zetten wij de belangrijkste aandachtspunten op een rij. Let hierop als een klushuis kopen jou wat lijkt.

1. Vergeet de bouwkundige keuring niet

Een klushuis is geen nieuwbouw. Het is dus logisch dat het huis een flinke opknapbeurt nodig heeft. Wel wil je voorkomen dat je voor verborgen gebreken of onverwachte grote kostenposten komt te staan. Denk aan rotte fundering, een dak dat aan vervanging toe is, scheuren in de muren of elektra die niet meer werkt.

Een bouwkundige keuring laat je zien wat – bouwkundig gezien – aan het huis verbouwd moet worden. Daardoor kun je een betere inschatting maken van de verbouwkosten. En kun je dus ook inschatten of de aankoop van dit huis én de verbouwing ervan financieel gezien haalbaar zijn.

Let op: als uit een taxatierapport blijkt dat de onderhoudsstaat slecht is, kan de geldverstrekker een bouwtechnische keuring verplicht stellen. De noodzakelijke kosten die uit de bouwtechnische keuring komen moet je dan opnemen in een bouwdepot.

2. Houd rekening met mogelijk extra leenruimte

Dit is een fijn voordeel van een klushuis kopen. Door de nieuwe leennormen sinds 2024 kun je mogelijk meer hypotheek krijgen als je de extra hypotheek gebruikt om je niet zo energiezuinige woning te verduurzamen. Je kunt mogelijk een deel van de verbouw- of verduurzamingskosten meefinancieren in je hypotheek. Daardoor hoef je de verbouwing niet volledig uit eigen zak te betalen.

Hiervoor heb je een taxatie van de woning nodig. Daarbij laat je niet alleen de woning taxeren zoals die nu is. Je laat ook de woningwaarde na de verbouwing inschatten door een taxateur. Dan kan de hypotheekaanbieder daar rekening mee houden bij het bepalen van je maximale hypotheek.

De extra verbouwhypotheek zal niet altijd voldoende zijn om alle verbouwkosten van te betalen. Je moet dus waarschijnlijk alsnog eigen geld inleggen.

3. Houd rekening met een overbruggingsperiode

Het verschil tussen een kluswoning en een instapklaar huis is natuurlijk dat je niet direct in een klushuis kunt intrekken. Er moet het nodige aan geklust worden voordat jij er kunt gaan wonen. Of je moet accepteren dat je een tijdje in een bouwval woont en er wel meteen ingaan.

Er zijn een paar scenario’s mogelijk:

  1. Je trekt al in het huis in terwijl je verbouwt. Dat is wel iets waar je tegen moet kunnen, want een verbouwing brengt troep, herrie en gedoe met zich mee.
  2. Je blijft wonen waar je nu woont totdat het huis (deels) af is. Als je in een koophuis woont, moet je in dat geval een overbruggingskrediet afsluiten. Daardoor kun je de overwaarde op je huidige huis al meenemen voordat je huidige woning verkocht is. Houd wel rekening met driedubbele lasten: je betaalt voor je nieuwe huis, je oude huis én het overbruggingskrediet.
  3. Je gaat tijdelijk ergens anders wonen, bijvoorbeeld in een huurwoning of bij familieleden. Houd ook in dat geval rekening met mogelijke woonlasten.

Dit is dus wel een kostenpost waar je rekening mee moet houden. Mogelijk ook voor een langere periode, afhankelijk van hoe groot de verbouwing is.


4. Schakel op tijd de juiste vakmensen in

Heb jij of heeft je partner zelf twee rechterhanden? Lucky you! In dat geval kun je veel zelf doen aan het huis. Dat bespaart je ook kosten. Maar vaak zal je op z’n minst een paar vakmensen inhuren. Besef dat het bijvoorbeeld niet handig is om zonder enige ervaring elektra aan te leggen. Ook voor bijvoorbeeld het metselen van een buitenmuur, vloerverwarming aanbrengen of zonnepanelen installeren kun je maar beter vakmensen inschakelen.

Maak vooraf een begroting met daarin alle verbouwmaatregelen en de kosten daarvoor. Vraag desnoods alvast offertes op bij aannemers of andere vakmensen. Dan heb je een beter beeld bij de verwachte kosten.

Ook belangrijk: ga op tijd op zoek naar vakmensen. Veel bouwprofessionals, zeker aannemers, werken met een lange wachtlijst.

5. Laat los dat je zelf klustalent moet hebben

Misschien heb je een klushuis niet eerder overwogen, omdat je zelf niet zo handig bent. Of je hebt een drukke baan, een hectisch gezinsleven of andere verplichtingen. Een compleet verbouwproject lijkt je wat veel van het goede. In dat geval is het goed om te weten dat je niet per se zelf hoeft te klussen in een klushuis. Je kent vast wel de tv-programma’s waarin aannemers van een klushuis een droomwoning maken. Een aannemer kan dat ook voor jou doen.

Als je dubbele lasten kunt dragen én een verbouwbudget hebt, kun je dus ook zeker een tijdje blijven wonen waar je woont. En dan vanaf een afstandje toekijken hoe jouw klushuis in een leefbaardere woning verandert. Het is wel belangrijk dat je een betrouwbare aannemer hebt, zodat je er niet zelf bovenop hoeft te zitten.

6. Maak gebruik van verduurzamingssubsidies

Nu je toch aan het klussen bent, is dat meteen een goed moment om te verduurzamen. Wist je dat er meerdere manieren zijn om bijvoorbeeld nieuw isolatiemateriaal, beter glas of zonnepanelen te financieren? Er zijn verschillende verduurzamingssubsidies die ervoor zorgen dat je minder eigen geld hoeft in te leggen voor verduurzaming.

Ga via de Energiesubsidiewijzer na of jouw gemeente subsidies verstrekt. Mogelijk hoef je daardoor minder zelf te betalen om toch een duurzamere én netjes opgeknapte kluswoning te krijgen. Dag bouwval, hallo fijn huis!

Wat zijn jouw hypotheekopties voor een klushuis?

Wil je weten hoeveel jij kunt lenen om een klushuis te kopen? Ben je benieuwd naar jouw hypotheekopties voor de aankoop van het huis én de verbouwing? Ontvang vrijblijvend jouw beste hypotheekaanbod.

Dit artikel is geschreven door Max

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.3
8.3 uit 3209 reviews. 91% beveelt ons aan!
  • Betrouwbaar

    De informatie komt duidelijk en eerlijk over. Dat geeft een goed gevoel.

    06/10/2024 Jan, Kampen
  • Professioneel

    Heel fijn financieel gesprek gehad en erg snel en correct reacties op vragen. Zuivere toelichting van zaken om de juiste beoordeling te kunnen maken.

    03/10/2024 Ria, Rotterdam
  • Snel en gemakkelijk een overzicht van de huidige rentes

    Gemakkelijke site om snel even een actueel overzicht van de markt te krijgen

    21/09/2024 Marcel, Zaandam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024