Lage variabele hypotheekrente door daling Euribor

De Euribor is gedaald naar het laagste niveau ooit. Wederom goed nieuws voor huizenbezitters met een variabele hypotheekrente. Zij profiteren al maanden van lage tarieven. Deze lage variabele hypotheekrente is echter niet voor iedere consument de beste keuze.

Laagste marktrente

De variabele hypotheekrente is altijd het laagste rentetarief op de markt, maar met de extreem lage Euribor rente tarieven is deze nu nog lager. Door kapitaalinjectie van de Europese centrale bank zijn de Euribortarieven in 2012 sterk gedaald. De verwachting in de eerste maanden van 2013 is dat de variabele rente op een laag niveau blijft (lees de actuele hypotheekrenteverwachting). De Euribor is een belangrijke graadmeter voor de variabele hypotheekrente.

Zelf de actuele hypotheekrente vergelijken? Ga naar het renteoverzicht.

Doorberekend in variabele rente

De daling van de Euribor is de afgelopen maanden doorberekend in de variabele hypotheekrente. Stond deze op 1 januari nog op 3,1%, op 1 september 2012 is de variabele rente gedaald naar 2,4%. Een daling van 0,6%! Vanaf 2 januari 2013 staat de variabele hypotheekrente zelfs op een historisch lage 2,23%

De daling van de variabele hypotheekrente is uitzonderlijk. De rente van de 1 jaar rentevast hypotheek is al maanden onveranderd. Dit terwijl ook dit rentetarief is gekoppeld aan de Euribor. Blijkbaar zijn de banken erg selectief in het bepalen welke rente ze laten stijgen of dalen.

Niet voor iedereen de beste keus

De variabele rente is de kortste rentevastperiode en is daarom ook het goedkoopst. De bank stelt per maand, kwartaal of halfjaar de hypotheekrente voor de periode vast. U profiteert dus direct van renteverlagingen. Maar let op, bij renteverhogingen stijgen uw hypotheeklasten ook direct. Een hypotheek met variabele rente is daarom niet voor iedereen de beste keus. Kiest u voor een hypotheekvorm met een rentevastperiode korter dan 1 jaar, dan moet u eventuele renteverhogingen kunnen opvangen. 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.