Maatregelen Prinsjesdag voor hypotheek en wonen

Tijdens Prinsjesdag 2013 zijn een aantal maatregelen gepresenteerd die betrekking hebben op hypotheek en wonen. Wat zijn de gevolgen voor huizenbezitters en starters?

Restschuld onder hypotheekgarantie

Huiseigenaren met een restschuld mogen deze geheel of gedeeltelijk onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) laten vallen. Dit maakt het makkelijker om te verhuizen met een restschuld.

Belastingvrij schenken voor wonen

Het wordt mogelijk om tot 100.000 euro belastingvrij te schenken voor de aankoop en verbouwing van een woning. Ouders die graag hun kinderen helpen bij de aankoop van een woning kunnen hier gebruik van maken.  

Huurtoeslag wordt huishoudtoeslag

De huurtoeslag en de zorgtoeslag worden samengevoegd tot de huishoudtoeslag. Het kabinet gebruikt deze maatregel om flink te snijden in deze toeslagen. Hogere inkomens moeten rekening houden met minder toeslag.

Hypotheekrenteaftrek hoge inkomens beperkt

Eerder werd al bekend dat de hypotheekrenteaftrek voor de hoge inkomens wordt beperkt. De hypotheekrenteaftrek wordt voor deze groep beperkt met 0,5%. Op deze manier wordt de het hoogste aftrekpercentage (52%) stapsgewijs teruggebracht naar het tarief van de derde belastingschijf (42%).

Maximale hypotheek lager

In 2014 wordt de maximale hypotheek verlaagd. De verhouding tussen de woningwaarde en het het hypotheekbedrag wordt verlaagd met 1% naar 104%.

NHG-grens verlaagd

De NHG-grens gaat op 1 juli 2014 omlaag naar € 265.000,-. Dit betekent dat u na die datum geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kunt sluiten die hoger is dan dit bedrag. Wilt u een woning kopen met een veilige NHG-hypotheek waarvan de waarde hoger is dan € 265.000,- dan moet u hier al dit jaar mee starten.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.