Maatregelen woningmarktakkoord op een rijtje

Onlangs is het Kabinet met de hulp van enkele oppositiepartijen tot een akkoord gekomen over de woningmarkt. Alle maatregelen voor starters en huizenbezitters op een rijtje.

Verplichte aflossing hypotheek wijzigt

Om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek moet de hypotheek binnen 30 jaar en ten minste anuïtair (bekijk de actuele rente annuïteitenhypotheek) worden afgelost. Deze aflossingsverplichting wordt iets verruimd.

Het wordt mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten van 50% van de woningwaarde die wordt gebruikt om een deel van de hypotheeklast te betalen. Deze tweede hypotheek zorgt voor lagere woonlasten in de beginjaren. Omdat over de tweede hypotheek niets wordt afgelost is de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar. Lees alles over de voor- en nadelen van deze zogenaamde duo-hypotheek.

BTW verbouwing omlaag

Een renovatie of verbouwing vergroten uw woonplezier. De BTW op arbeid in de bouw wordt tijdelijk verlaagt van 21% naar 6%. In de periode van 1 maart 2013 tot 1 maart 2014 is verbouwen van een bestaande woning een stuk voordeliger. Uw verbouwing voordelig financieren? Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Meer budget startersleningen

Starters kunnen de woningmarkt een impuls geven. Een starterslening overbrugt het verschil tussen de woningprijs en het maximale hypotheekbedrag (bereken zelf) volgens de NHG-Normen. Starters dit verschil tegen gunstige voorwaarden bijlenen. Het budget voor startersleningen is in het woningmarkt verhoogt van 20 miljoen euro naar 50 miljoen euro. Lees meer op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Ingangsdatum onbekend

Het is nog niet bekend wanneer de maatregelen van het woningmarktakkoord ingaan. De maatregelen zijn een aanvulling op de maatregelen die al eerder zijn ingegaan. Bekijk het overzicht van alle veranderingen voor uw hypotheek in 2013.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.