Het Nibud heeft de financieringslastnormen voor 2016 bekend gemaakt. Op basis van het inkomen blijft de maximale hypotheek grotendeels gelijk. Voor tweeverdieners en de lage inkomens zijn de normen aangepast.
Deel van het inkomen
Het Nibud adviseert jaarlijks hoeveel van het inkomen mag worden gebruikt bij het afsluiten van een nieuwe hyptheek. De Minister van Wonen volgt dit advies bij het vaststellen van de hypotheeknormen voor het volgende jaar. Met de jaarlijkse berekening moet worden voorkomen dat consumenten te veel lenen en het risico lopen op betalingsproblemen.
Bereken uw maximale hypotheek op basis van de huidige hypotheeknormen.
Grotendeels gelijk
Voor 2016 verwacht het Nibud dat de financiële positie van (toekomstige) huizenbezitters niet ingrijpend wijzigt. In veel situaties blijven de financieringsnormen daarom ongeveer gelijk. Voor tweeverdieners en de lagere inkomens wijzigen de normen procentueel het meest.
Tweeverdieners
Bij de financieringslast normen heeft het Nibud rekening gehouden met een gemiddelde loonstijging van 1,4%. De financiële positie van tweeverdieners wordt hierdoor sterker. Voor hen stijgt de maximale hypotheek. Het tweede (laagste) inkomen mag in 2016 voor helft worden meegenomen in de berekening (nu een derde).
Lage inkomens
Tegelijkertijd worden een aantal toeslagen afgebouwd. Dit heeft met name gevolgen voor de financiële positie van de lagere inkomens. Voor de inkomens lager dan 40.000 euro zal de maximale hypotheek lager uitvallen. Dit varieert van enkele honderden euro’s tot 10.000 euro.
Bekijk hier de doorrekening van de financieringslastnormen (pdf) in diverse situaties door het Nibud. Deze normen worden overgenomen in de nieuwe normen voor een NHG-hypotheek in 2016.