Meer starters kopen woning. Ontdek de redenen.

Het aantal starters dat hun eerste woning koopt, is in het afgelopen half jaar toegenomen. Deze groei is het gevolg van verschillende factoren, zoals gedaalde woningprijzen, ruimere leennormen en hogere lonen.

Starters grijpen hun kans op de woningmarkt

De laatste kwartaalcijfers van de makelaarsvereniging NVM tonen aan dat starters nu meer kansen krijgen op de woningmarkt. Zowel in het eerste als het tweede kwartaal van dit jaar lag het aantal starters dat een woning heeft gekocht hoger dan het jaar ervoor.

Gedurende de eerste zes maanden van 2023 hebben maar liefst 28.000 starters een huis gekocht, wat neerkomt op een stijging van 1000 transacties in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit lijkt misschien niet indrukwekkend, maar het aantal verkochte woningen is in dezelfde periode juist gedaald. 

Momenteel gaat 45% van de verkochte woningen naar starters, wat een record is. Dit gaat ten koste van het aantal beleggers dat woningen koopt. Vanwege strengere regels zetten beleggers juist hun woningen te koop.

Verbeterde financiële positie van starters

De verbeterde financiële positie van starters kan worden verklaard door verschillende factoren:

 1. Gedaalde woningprijzen: In het eerste kwartaal van 2023 bedroeg de gemiddelde woningprijs voor starters nog 329.000 euro, terwijl dit tijdens de piek van de woningmarkt in de zomer van 2022 nog 369.000 euro was.
 2. Hogere lonen: Veel werkenden hebben loonsverhogingen gekregen. Zo hebben bijna een miljoen werknemers een loonstijging van ruim 8% gekregen als gevolg van nieuwe CAO’s die in juni zijn afgesloten, aldus de werkgeversvereniging AWVN.
 3. Ruimere leennormen: Starters profiteren ook van de iets ruimere leennormen die dit jaar van kracht zijn. Vooral het feit dat het tweede inkomen nu volledig meetelt voor de hypotheek heeft een positieve invloed op het maximale leenbedrag. En er zijn nog andere regelingen waar starters gebruik van kunnen maken.

Focus op betaalbare koopwoningen voor starters

Ondanks de verbeterde positie van starters op de woningmarkt blijft het moeilijk om zonder eigen geld een woning te vinden. Ook starters die alleen een woning willen kopen, hebben het lastig. Met een modaal bruto salaris van €38.000,- kun je momenteel ongeveer €159.000,- lenen, waarmee je momentee 3% van de beschikbare koopwoningen kunt financieren.

Daarnaast blijft de woningmarkt krap. NVM roept daarom op om focus te houden op een ruimer aanbod van betaalbare koopwoningen voor starters.

Jouw mogelijkheden optimaal benutten

Ben je serieus bezig op de woningmarkt en wil jouw hypotheekmogelijkheden optimaal benutten? Wij helpen je bij het samenstellen van een startershypotheek op maat. Je kunt dan direct en met zekerheid handelen als je jouw droomhuis gevonden hebt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3059 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024