Minister De Jager wil oversluiten makkelijker maken

Wanneer uw rentevastperiode afloopt kunt u flink besparen op uw maandlasten door op zoek te gaan naar een lagere hypotheekrente en betere hypotheekvoorwaarden. Als u deze vindt bij een andere hypotheekaanbieder kunt u de hypotheek laten oversluiten naar deze aanbieder. 

Echter, hypotheekaanbieders proberen oversluiters met verschillende tactieken te ontmoedigen. Zo wordt vaak het verlengingsvoorstel te laat opgestuurd en moet u hoge oversluitkosten betalen. Uw hypotheekaanbieder biedt u vervolgens een hogere hypotheekrente aan waar u mee akkoord moet gaan.

Oversluiten voor u interessant? Bereken het direct

Maatregelen

Door deze tactieken betaalt u teveel voor uw hypotheek. Minister De Jager kondigt daarom de volgende maatregelen aan om dit tegen te gaan:

  • Via wet en regelgeving wil de minister hypotheekaanbieders verplichten om drie maanden voor het aflopen van de rentevastperiode de consument een verlengingsvoorstel te doen. 
     
  • De minister wacht het onderzoek naar de oversluitkosten af om te bezien of dit een drempel is voor oversluiters (wordt dit najaar verwacht).
     
  • Uit onderzoek van de Nma en de AFM blijkt dat er inderdaad een verschil zit tussen de hypotheekrente van nieuwe en oude klanten. Dit wordt mogelijk veroorzaakt omdat enkele hypotheekverstrekkers hun oude productassortiment aan het omzetten zijn. Ook krijgen nieuwe klanten vaak een korting bij het afsluiten van een hypotheek, deze vervalt na de rentevastperiode. Dit zijn de zogenaamde ‘rentelokkertjes’. De hypotheekaanbieders hebben aangegeven dezelfde rentetarieven te hanteren bij oude én nieuwe klanten. Mocht dit in de praktijk wel het geval zijn, dan neemt de minister alsnog maatregelen.

Volgens minister De jager is het voor consumenten “…altijd raadzaam om zich bij het aflopen van de rentevastperiode te oriënteren op de oversluitmogelijkheden”. Bij Hypotheek-rentetarieven.nl zijn we het hier helemaal mee eens. We bieden u daarom de mogelijkheid om een oversluit-test te doen. Ook bieden we u een vrijblijvend oversluitadvies met een onafhankelijke hypotheekvergelijking

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.