Minister pakt te hoge hypotheekrente aan

Minister de Jager komt met maatregelen om de hoge hypotheekrente aan te pakken. De minister wil onder andere de hypotheekmarkt transparanter maken. Goed nieuws voor kritische hypotheekconsumenten.

Hypotheekrente in Nederland te hoog

Het lijkt tegenstrijdig, de hypotheekrente is op dit moment historisch laag en tegelijkertijd te hoog. Het is maar hoe je het bekijkt. Op de Nederlandse hypotheekmarkt zijn de rentetarieven in jaren niet zo laag geweest, maar Europees gezien zijn onze rentetarieven hoog. De renteverlagingen van de ECB worden maar beperkt doorberekend in de hypotheekrente. Ons land loopt daarmee steeds verder uit de pas bij de ons omringende landen. 

“De hypotheekrente in Duitsland is nu zo’n 1% lager dan in Nederland. Dat verklaart meteen de interesse voor deze goedkope Duitse hypotheken in Nederland.”

Gebrek aan concurrentie

De belangrijkste reden voor de te hoge hypotheekrente is het gebrek aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. In een uitgebreide marktanalyse op Hypotheek-rentetarieven.nl komen we tot de conclusie dat Rabobank grotendeels de hypotheekrente bepaalt. Dat zit als volgt:

  • De Nederlandse hypotheekmarkt wordt gedomineerd door drie grote banken. Twee daarvan, ABN AMRO en ING Bank hebben staatssteun ontvangen en mogen om die reden niet concurrerd zijn. Rabobank kan dus de hypotheekrente bepalen.
  • Van de kleinere Nederlandse hypotheekaanbieders hoeft geen concurrentie verwacht te worden. Zij zijn veelal onderdeel van de grote drie. Zo is Obvion een dochter van Rabobank, is Florius onderdeel van ABN AMRO Hypotheek Groep en zijn WestlandUtrecht Bank en Nationale Nederlanden zijn onderdeel van de ING Groep.
  • Ook de buitenlandse hypotheekaanbieders kunnen geen vuist maken. Door strengere wet- en regelgeving en een verslechterde markt verlaten steeds meer buitenlandse aanbieders de Nederlandse hypotheekmarkt. Recent was dit BNP Paribas. Daarbij sluiten de buitenlandse hypotheekproducten minder goed aan op de Nederlandse situatie, bijvoorbeeld wat betreft fiscale voordelen.

Hypotheekmarkt transparanter

Door de hypotheekmarkt transparanter te maken hoopt Minister De Jager de hypotheekrente te verlagen. Per 1 januari 2013 moeten de banken inzichtelijk maken hoe zij de hypotheekrente opbouwen. Ook zijn dan alle banken verplicht om hun rentetarieven openbaar te maken. Op dit moment is Rabobank de enige bank die dit nog niet doet. Door deze maatregelen kunnen kritische hypotheekconsumenten de rentetarieven beter vergelijken. Het is echter de vraag of meer transparantie zorgt voor een lagere hypotheekrente. Door het gebrek aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt is er niet zo veel om te vergelijken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.