5 misverstanden over de boeterente

Er bestaan nogal wat misverstanden over de boeterente. Het zou zonde zijn als u om de verkeerde redenen besluit om de hypotheek niet over te sluiten.

Niet oversluiten vanwege de boeterente

1 op de 3 huizenbezitters vindt zijn of haar hypotheekrente te hoog. Toch is slechts een klein deel van hen (15%) voornemens om de hypotheek over te sluiten. Dit blijkt uit recent onderzoek van GFK onder 1200 huizenbezitters.

Gevraagd naar de reden waarom deze huizenbezitters deze hypotheek niet oversluiten, wordt ‘de boeterente’ verreweg het vaakst genoemd. Als de onderzoekers hadden doorgevraagd, zouden ze erachter komen dat er nogal wat misverstanden bestaan over de boeterente. Zonde, want met de historisch lage hypotheekrente is oversluiten vaak interessant.

Oversluiten interessant voor u?Bereken vrijblijvend uw voordeel (incl. boeterente)

5 misverstanden over de boeterente

De volgende misverstanden over de boeterente horen we vaak en verhelderen we dan ook graag.

1. Boeterente terecht?

Bij oversluiten wordt een nieuwe hypotheek afgesloten met een lagere rente en/of betere voorwaarden. De oude hypotheek wordt in 1 keer afgelost. Daarmee breekt u het huidige hypotheek contract open. De boete is daarom te rechtvaardigen.

U heeft immers afgesproken niet meer dan een bepaald percentage (vaak 10% of 20%) per jaar af te lossen. De bank is daarmee verzekerd van inkomsten. In ruil daarvoor bent u verzekerd van een vaste hypotheekrente en gelijkblijvende maandlast.

Stijgt de rente dan is dit in uw voordeel en daalt de rente in het voordeel van de bank.

2. Boete?

Met de boeterente wordt de bank gecompenseerd voor de gemiste inkomsten. En sinds twee jaar wordt verder niets aanvullend in rekening gebracht. Europese hypotheekregels bepalen namelijk dat de boeterente niet hoger mag zijn dan het werkelijke financiële nadeel van de bank.

Het is daarom beter om te spreken van een vergoedingsrente, maar voor de duidelijkheid houden we het op boeterente.

3. Boeterente te hoog?

De hoogte van de boete is afhankelijk van de hypotheeksom (oorspronkelijk en huidig), het einde van de rentevaste periode, het percentage dat u boetevrij mag aflossen, de huidige rentestand en de contractueel afgesproken hypotheekrente.

Daarbij geldt hoe langer u wacht, hoe lager de boeterente. Hier kunt u zelf uw boeterente berekenen.

Toch is het nog altijd schrikken als de boeterente op een bedrag van ‘5 cijfers voor de komma’ uitkomt. Bedenk dan dat u dit bedrag ook minimaal betaalt als u de rentevaste periode uitzit!

4. Het juiste moment om over te sluiten?

Ondertussen betaalt u wel maandelijks teveel en bestaat de kans dat de hypotheekrente weer gaat stijgen. Bij de bovengenoemde respondenten was de gemiddelde hypotheekrente 4%, terwijl de gemiddelde hypotheekrente nu rond de 2,3% ligt. Met een hypotheek van 230.000 euro betaalt u dus 2.990 euro teveel.

Het juiste moment om over te sluiten is afhankelijk van uw situatie en hoe de hypotheekrente ontwikkelt. Niets doen, betekent dat u teveel betaalt.

5. Oversluiten niet interessant vanwege de boeterente?

Oversluiten is uiteindelijk alleen interessant als het rentevoordeel opweegt tegen de kosten. Daar maakt de boeterente deel van uit, maar ook de kosten voor het sluiten van een nieuwe hypotheek. Om dit te onderzoeken, kunt u een persoonlijk oversluit-rapport aanvragen.

Daarna moet u natuurlijk wel de investering willen en kunnen doen. Bij oversluiten gaat dit namelijk vooraf aan de besparing. Het is mogelijk om de boeterente en overige kosten mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Hier moet natuurlijk wel ruimte voor zijn in het bedrag dat u maximaal kunt lenen.

De oversluitkosten inclusief de boeterente zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “5 misverstanden over de boeterente”

  1. In de laatste alinea zit de catch. Indien de boeterente gefinancierd moet worden betaal je daar weer rente op die, afhankelijk van de omstandigheden substantieel kan zijn.

    Beantwoorden
  2. Dank voor al uw informatieve mailtjes. Blijf heerlijk bij wat er gebeurt op de hyp.markt. Veel dank.
    Mag ik u ook een vraag stellen?
    In uw informatieve mail stelt u bijpunt 2 dat er, sinds 2 jaar, niets aanvullend in rekening gebracht mag worden.
    Daarbij spitste ik mijn denkvermogen. per 1 dec 2016 heb ik de hypotheek vervroegd afgelost en moest € 350.= bij betalen voor administratieve kosten. Is dit terecht? Heb er bij de bank (Rabo) naar geïnformeerd en kreeg als antwoord dat zij op dit terrein geen vergissingen maken. Dit soort antwoorden zet mij altijd aan het denken, maar heb er niet doorheen kunnen breken. Wilt u mij hierop antwoorden

    Beantwoorden
  3. Is de boeterente ook weer belastingtechnisch aftrekbaar? Zo ja, dan word het nog interessanter om alsnog voor de boeterente te gaan, welk percentage is dan aftrekbaar?

    Beantwoorden
    • De boeterente is inderdaad aftrekbaar. Het percentage is afhankelijk van uw inkomen en bijbehorende belastingschijf in box 1.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.