Nieuwe hypotheeknormen in de maak

De overheid gaat volgend jaar zelf de hypotheeknormen vastleggen. Nu bepalen banken en de AFM samen hoeveel hypotheek ze verstrekken. Hiermee wordt een einde gemaakt aan de onduidelijkheid over exacte leennormen bij de banken.

Huidige hypotheeknorm

Op dit moment kunnen banken zelf hun hypotheeknorm vaststellen. Lange tijd deden ze dit op basis van de berekeningen van het NIBUD. Tot vorig jaar de AFM besloot dat deze normen niet streng genoeg waren. De AFM besloot samen met de banken om hun eigen Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) te maken. De maximale hypotheek is in deze gedagscode een stuk lager en ook mag maximaal de helft van de hypotheek aflossingsvrij zijn.

Veel onduidelijkheid

Dit was het begin van veel onduidelijkheid, zoals blijkt uit onderstaande opsomming.

Nieuwe hypotheeknormen

De onduidelijkheid bleef. Op dit moment mogen banken in sommige gevallen van de hypotheeknorm afwijken. In de praktijk wagen maar weinig banken zich hieraan uit angst voor een boete. Door het Ministerie van Financiën de hypotheeknorm te laten bepalen wil Minister Spies een einde maken aan deze onduidelijkheid. Beoogd wordt om de nieuwe hypotheeknormen op 1 januari in te laten gaan.

Strenger of soepeler?

Het is nog onduidelijk of deze nieuwe hypotheeknormen strenger of soepeler zullen worden. Wel zal de maatregel veel onduidelijkheid wegnemen. Ook zullen banken nu sneller een hypotheek geven, die ze anders zouden weigeren uit angst voor een boete. Zekerheid is ook iets dat de woningmarkt goed kan gebruiken op dit moment.

Hypotheek-rentetarieven.nl houdt voor u de ontwikkelingen rondom de nieuwe hypotheeknormen bij. Wilt u nog vóór 2013 een hypotheek aanvragen? Zoek dan de laagste hypotheekrente en vraag direct de offerte aan.

Lees ook: maximale hypotheek in 2014 lager

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.