Nieuwbouw of bestaande bouw: hoe maak je de keuze?

Sta je aan het begin van je woningjacht? Dan heb je eerst een belangrijke keuze te maken: kies je voor nieuwbouw of bestaande bouw? Bij nieuwbouw heb je geen last van achterstallig onderhoud, kun je alles direct naar je smaak maken en profiteer je van een duurzamere woning. Maar je moet wel een tijdje op je woning wachten, woont in een wijk die niet direct af is en krijgt met een andere hypotheekconstructie te maken. Hoe zit dat precies? En hoe hak je de knoop? Wij zetten de voor- en nadelen van nieuwbouw én bestaande bouw voor je op een rij.

Verschil nieuwbouw vs. bestaande bouw

Het verschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw is dat een nieuwbouwhuis heel recent gebouwd is (en dat jij de eerste bewoner bent, terwijl bestaande bouw al eerder bewoond is. 

Een nieuwbouwwoning koop je al voordat die volledig af is. Je sluit er ook dan al een hypotheek voor af. Al tijdens het bouwproces kun je allerlei keuzes maken, bijvoorbeeld over de lichtpunten en elektra en over de badkamer en keuken. Ook wordt het huis gebouwd volgens de laatste standaarden. Daardoor is het direct duurzamer dan huizen die bijvoorbeeld uit de jaren ’30, ’60 of ’80 komen.

Voor- en nadelen nieuwbouw vs. bestaande bouw

Nieuwbouw en bestaande bouw hebben beide voor- en nadelen. Een voordeel van nieuwbouw is dat je huis direct energiezuinig is en dat je alles naar wens kunt maken. Een voordeel van bestaande bouw is dat de buurt meer leeft en dat je minder lang hoeft te wachten op je woning. 

Laten we de voor- en nadelen onder elkaar zetten, zodat je zelf een afweging kunt maken.

Wat zijn de voor- en nadelen van nieuwbouw?

De voordelen van een nieuwbouwhuis zijn:

  • Alles is nog nieuw en ongebruikt. Je hoeft dus geen achterstallig onderhoud te doen en hebt ook geen cv-ketel die zomaar over een paar maanden kapot kan gaan.
  • Je kunt alles meteen naar jouw smaak maken. Zo kun je zelf de keuken, badkamer en vloeren uitkiezen en zelfs de plek voor alle stopcontacten bepalen.
  • Nieuwbouw is energiezuiniger. Nieuwbouwwoningen zijn beter geïsoleerd, waardoor je minder energie verbruikt.
  • Je kunt de tuin zelf ontwerpen. En daarvoor hoef je niet eerst planten en tegels te verwijderen.
  • Je betaalt geen kosten koper bij een nieuwbouwwoning. Die kosten heb je bij bestaande bouw wel. Omdat je een nieuwbouwhuis ‘vrij op naam’ koopt, betaal je geen overdrachtsbelasting en ook geen notariskosten voor een koopovereenkomst. 

Nadelen van een nieuwbouwhuis zijn:

  • Je doet de aankoop op basis van bouwtekeningen. Het is niet mogelijk om de woning van tevoren te bekijken.
  • Er zit vaak veel tijd tussen de aankoop en de oplevering, vaak zo’n 1-1,5 jaar.
  • Mogelijk betaal je een tijdje dubbele lasten (als je al een koopwoning hebt). Ook heb je daarvoor misschien een overbruggingskrediet nodig. Dan betaal je driedubbele lasten: je betaalt al rente voor je nieuwe hypotheek, betaalt nog voor je huidige woning en betaalt (vaak relatief hoge) rente voor het overbruggingskrediet. Daarnaast verhoogt de hypotheekaanbieder als je je hypotheek meeneemt mogelijk de rente op je mee te nemen hypotheek (omdat dan wordt gerekend met het hogere tarief van een variabele of 1-jaars-rente).
  • De omgeving heeft nog niet zoveel karakter. De buren komen er ook pas net wonen en misschien worden er nog huizen bij gebouwd. Mogelijk woon je dus een tijdje tussen de zandhopen en bouwmachines.
  • Vaak is er mogelijk sprake van een loting of toewijzing. Je weet dus niet zeker of je een woning in deze wijk krijgt.
  • Er is beperkt aanbod aan nieuwbouwwoningen. In sommige woonplaatsen wordt nauwelijks nieuw gebouwd en de plek van de wijk moet je ook maar net aanspreken.
  • Je krijgt vaak te maken met meerwerk en extra kosten daarvoor, bijvoorbeeld als je meer stopcontacten wilt, een duurdere keuken wilt of toch al de muren wilt laten stuken. 
  • Je krijgt veel keuzes voor je kiezen. Dat is aan de ene kant leuk. Aan de andere kant gaat er wel veel tijd in zitten om alles uit te denken en moet je vaak razendsnel knopen doorhakken.

Overweeg jij een nieuwbouwwoning te kopen? Onze adviseurs vertellen je graag meer over jouw hypotheekopties daarvoor. Plan een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur.

Wat zijn de voor- en nadelen van bestaande bouw?

Kies je voor een bestaande woning? Dan weet je precies wat je koopt, heeft de buurt al karakter en kun je vaak al sneller in de woning intrekken. Maar er kleven ook nadelen aan bestaande bouw, deels afhankelijk van de staat van het huis dat je koopt.

Dit zijn de voordelen van een bestaande woning kopen:

  • Er is meer woningaanbod, ook in verschillende wijken in de regio waarin je zoekt.
  • Je kunt relatief snel intrekken in de nieuwe woning. Bij bestaande bouw zitten er vaak hooguit een paar maanden tussen het voorlopig koopcontract en de sleuteloverdracht.
  • Je hebt ook meer zekerheid over de opleverdatum. Bij nieuwbouw kan die datum soms verplaatst worden. Bij bestaande bouw komt dat over het algemeen niet voor.
  • De buurt heeft al karakter, omdat deze meestal al volledig af is. Daardoor heb je bijvoorbeeld al meer bomen om je heen en is de kans kleiner dat de bouwvoertuigen nog af en aan rijden.
  • Je kunt wellicht spullen overnemen van de eerdere bewoners. Daardoor hoef je niet alles nieuw te kopen.
  • Je hoeft niet alles uit te denken. Tenzij je een klushuis koopt, heeft het huis vaak al wel een bepaalde basis. Je hoeft bijvoorbeeld mogelijk niet meer alle muren te stuken en wellicht vind je de huidige keuken en badkamer al prima.

Een bestaande woning kopen heeft ook nadelen:

  • Je hebt hogere onderhoudskosten. De kans is groot dat er achterstallig onderhoud is. Denk aan de kozijnen een likje verf geven, de cv-ketel vervangen of het kitwerk opnieuw doen.
  • Sowieso heb je meer werk te verrichten. Misschien is een woning al wat ouder of niet jouw smaak. Een verbouwing kost best veel tijd. Ook moet je maar net een goede aannemer vinden en gaan er natuurlijk veel verbouwkosten in zitten.
  • Je betaalt overdrachtsbelasting (tenzij je onder de vrijstelling valt) en kosten voor bijvoorbeeld een taxateur en notariskosten voor de koopakte. Bij nieuwbouw heb je die kosten meestal niet.
  • Een bestaande woning is minder energiezuinig. Tenzij je een recent gebouwde bestaande woning koopt uiteraard. Overigens kun je een huis ook zelf verduurzamen, waardoor je alsnog het energieverbruik binnen de perken houdt.
  • Ook zijn oudere bestaande woningen vaak meer gehorig. De kans is groter dat geluid van de buren door jouw muren heen gaat (en andersom). Overigens zijn huizen die na 2000 zijn gebouwd al minder gehorig dan huizen uit de vorige eeuw.
  • Het is lastig om de hele indeling te veranderen. Dat kan uiteraard wel, maar het brengt wel veel kosten met zich mee als je bijvoorbeeld de keuken of badkamer op een andere plek wilt.

Verschil hypotheek tussen nieuwbouw en bestaande bouw

De aanvraag van een hypotheek werkt anders bij nieuwbouw en bestaande bouw. Voor nieuwbouw betaal je al rente en aflossing in de tijd voordat je in het huis woont. Bij bestaande bouw betaal je pas vanaf de sleuteloverdracht voor de hypotheek. 

Met de nieuwbouwhypotheek betaal je de aannemer voor het bouwen van het huis én voor de grond onder de woning. Het geld voor de hypotheek gaat in een bouwdepot. Vandaaruit wordt in fases betaald voor de bouw van de woning. In het koopcontract kun je teruglezen welk bedrag je wanneer moet betalen. Overigens ontvang je tegelijkertijd depotrente over het bedrag dat in het bouwdepot zit. Dat maakt je lasten minder hoog.

Verder zijn dit een paar zaken om rekening mee te houden:

  • Bij nieuwbouw worden je lasten gedurende de bouw steeds hoger. Je gaat steeds meer rente betalen en ontvangt ook steeds wat minder depotrente terug.
  • Voor een energiezuinige woning kun je meer lenen. Mogelijk valt je maximale hypotheek dus hoger uit als je een nieuwbouwhuis koopt.
  • Wil je het huis verbouwen of extra verduurzamen? Dan kun je daarvoor soms extra lenen. Het is gunstig om dit direct al met je hypotheekadviseur te bespreken. Dan hoef je geen extra hypotheek te nemen.
  • Doordat de oplevering een tijdje op zich laat wachten, heb je vaak een overbruggingshypotheek nodig. Hiermee kun je, ook zonder je huidige woning te verkopen, al je overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Wel betaal je voor de overbruggingshypotheek extra rente.
  • Los daarvan heb je dubbele lasten als je in een huur- of koophuis woont en tegelijkertijd al betaalt voor de bouw van de nieuwbouwwoning.

Kortom: een nieuwbouwhypotheek zit complexer in elkaar. Maar geen zorgen: een hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen, zodat je precies weet hoe het werkt.

Wil je jouw hypotheekopties weten? Een hypotheekadviseur helpt je verder

Ben je benieuwd wat jouw opties zijn om een nieuwbouwhuis of een bestaande woning te kopen? Of wil je de keuze nieuwbouw of bestaande bouw met een expert bespreken? Onze hypotheekadviseurs geven je graag inzicht in jouw mogelijkheden.

Plan een afspraak met een hypotheekadviseur. Dan weet je al snel hoeveel jij kunt lenen voor je nieuwe droomwoning. Of dat nu een nieuwbouwhuis of toch een bestaande woning is.

Dit artikel is geschreven door Max

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3090 reviews. 90% beveelt ons aan!
  • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

    Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

    11/01/2024 Hans, Alkmaar
  • Duidelijk, overzichtelijk

    Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

    03/01/2024 Mike, Ewijk
  • Snelle respons

    Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

    16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024