Nu je woning verkopen? Hier moet je rekening mee houden

De afkoelende woningmarkt zorgt voor extra vragen bij mensen die hun huidige woning willen verkopen en verhuizen. Is dit wel het juiste moment? Hier moet je rekening mee houden.

Is dit het juiste moment om je woning te verkopen?

Er valt weer wat te kiezen. Aan het begin van 2023 stonden bijna 35.000 woning te koop. Dit is ruim 123% meer dan een jaar eerder. Gemiddeld kunnen woningzoekers kiezen uit 3,2 geschikte koopwoningen. Een jaar eerder was dit nog gemiddeld 1,4.

De gemiddelde verkoopprijs is het afgelopen kwartaal met gemiddeld 6,4% gedaald. Dit zorgt voor een meer realistische prijs voor je nieuwe koopwoning. De gekte zoals fors overbieden is daarmee uit de woningmarkt verdwenen. Je kunt nu op je gemak een woning zoeken, bezichtigen en bieden.

Tegelijkertijd zorgt de afkoelende woningmarkt voor extra vragen bij woningzoekers:

Hoe hoog worden mijn nieuwe maandlasten? Hoe snel wordt de oude woning verkocht en voor hoeveel? Hoe overbrug ik een eventuele periode met dubbele maandlasten?

Des te belangrijker is het om inzicht te hebben in het financiële plaatje voordat je gaat bieden.

Fors ‘meer huis’ voor beperkt hogere maandlasten

Woningeigenaren hebben de afgelopen jaren een flinke overwaarde opgebouwd. Alleen al in 2021 werden woningen gemiddeld 20% meer waard, maar ook vorig jaar was nog sprake van een prijsstijging. 

Deze overwaarde kun je gebruiken om een groter en mooier huis te kopen. De overwaarde kan er ook voor zorgen dat je minder hypotheek nodig hebt. Dit zorgt voor lage maandlasten. 

Daarnaast is de verhuisregeling in korte tijd een belangrijke voorwaarde geworden om te willen of kunnen verhuizen. Wie een voordelige rente heeft, kan de hypotheek vaak meenemen. Je hoeft dan nog maar een deel van de koopsom te financieren tegen de (hogere) actuele rente. Bekijk hier een rekenvoorbeeld.

Door overwaarde en de verhuisregeling krijg je nu fors ‘meer huis’ voor beperkt hogere maandlasten.

Kies voor een realistische vraagprijs

Het belang van een realistische vraagprijs lijkt overduidelijk. Toch wordt vaak onbewust vastgehouden aan bedragen van een jaar geleden. Ondertussen ligt de leencapaciteit van kopers ruim 10% lager.  

Met een realistische vraagprijs wordt de woning sneller verkocht. Dit geeft rust. Bovendien ben je minder kwijt aan dubbele maandlasten. Een makelaar helpt je om de woning goed in de markt te zetten.

Ook hier is financieel inzicht essentieel, bijvoorbeeld door te weten wat je woning minimaal moet opbrengen om de nieuwe woning te kopen.

Tijdelijk dubbele maandlasten opvangen

Krijg je toch te maken met tijdelijk dubbele maandlasten, dan kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Daarmee neem je als het ware een voorschot op je overwaarde om de nieuwe woning (deels) te financieren. 

Bij een overbruggingshypotheek los je niet af. Ook kan de rente (deels) worden meegefinancierd in de hypotheek, mits je financieringsruimte dit toelaat. De gevolgen voor je maandlasten zijn daarom beperkt. Ontdek wat mogelijk is met een overbruggingshypotheek.

Als je verwacht dat jouw woning mogelijk lang te koop staat, bijvoorbeeld omdat de doelgroep klein is, dan kun je ervoor kiezen om eerst je huidige woning te verkopen. Lees meer over de voor en nadelen van eerst verkopen en dan kopen of andersom.

Kortom: zie je een woning die aan jouw eisen voldoet, laat deze dan niet lopen. Zo’n woning komt misschien voor lange tijd niet meer op de markt. Heb je een woning op het oog? Bereken dan hier je hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Nu je woning verkopen? Hier moet je rekening mee houden”

 1. Ik ben bijna 63 jaar samen met mijn vrouw kan ik nog mijn huidige hypotheek oversluiten of is het verstandig om te verkopen ik weet me geen raad vind het erg lastig

  Beantwoorden
  • Beste heer Van Well, voor een hypotheek bestaat er geen maximale leeftijd. Oversluiten kan dus op elke leeftijd, maar de nieuwe hypotheek moet natuurlijk wel passend en voordelig zijn. Dit kunnen we vrijblijvend voor u onderzoeken. Als u de benodigde gegevens doorgeeft via dit formulier, dan informeren we u gratis over de mogelijkheden. U kunt ons ook bellen op 040 311 60 22, als u dat handiger vindt. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2826 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Ontzettend bedankt met de hulp

  Erg goede informatie ontvangen.

  12/03/2023 Karima, Rotterdam
 • Zeer correct

  Alle gemaakte afspraken werden keurig nagekomen.

  12/03/2023 Wijnand Hooft, HAREN GN
 • Kort telefoongesprek

  N.a.v. mijn ingevulde vragenlijst werd ik meteen deskundig te woord gestaan. Uitkomst was negatief maar ik vond het plezierig dat dit ook kort en accuraat werd uitgelegd.

  03/03/2023 Bart, Landhorst

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023