Nu je woning verkopen? Hier moet je rekening mee houden

De afgekoelde woningmarkt zorgt voor extra vragen bij mensen die hun huidige woning willen verkopen en verhuizen. Is dit wel het juiste moment? Hier moet je rekening mee houden.

Is dit het juiste moment om je woning te verkopen?

In het afgelopen kwartaal is weer vaker overboden en wisselen huizen sneller van eigenaar. Makelaarsvereniging NVM ziet dan ook een opleving van de huizenmarkt. Dit is ook terug te zien in de huizenprijsontwikkeling. 

Voor het eerst in maanden stijgen de huizenprijzen. Gemiddeld werd volgens de NVM in het afgelopen kwartaal 2,8% meer betaald voor een koopwoning dan een kwartaal eerder. En ook het CBS rapporteert inmiddels een klein plusje voor de huizenprijzen maand op maand.

Nieuwe mogelijkheden voor kopers

Deze opleving komt ongeveer een jaar nadat de huizenprijzen een scherpe neergang hadden ingezet. Tegenover de prijspiek van juli vorig jaar zijn koophuizen gemiddeld 9,1% goedkoper geworden. Dit zorgt voor een meer realistische prijs voor je nieuwe koopwoning.

Ook is de gekte min of meer uit de woningmarkt verdwenen, er wordt bijvoorbeeld veel minder boven de vraagprijs geboden. Je kunt nu op je gemak een woning zoeken, bezichtigen en bieden. Bovendien is bij veel mensen het loon gestegen, wat nieuwe financiële mogelijkheden biedt.

Tips voor huizenbezitters die willen verhuizen?

Nu de huizenprijzen weer stijgen, is dit misschien wel hét moment om een huis te kopen. Tegelijkertijd zorgt de afgekoelde woningmarkt voor vragen bij woningzoekers:

Hoe hoog worden mijn nieuwe maandlasten? Hoe snel wordt de oude woning verkocht en voor hoeveel? Hoe overbrug ik een eventuele periode met dubbele maandlasten?

Des te belangrijker is het om inzicht te hebben in het financiële plaatje voordat je gaat bieden.

1. Fors ‘meer huis’ voor beperkt hogere maandlasten

Woningeigenaren hebben de afgelopen jaren een flinke overwaarde opgebouwd. Sinds 2013 zijn woningen gemiddeld 87% meer waard geworden. 

Deze overwaarde kun je gebruiken om een groter en mooier huis te kopen. De overwaarde kan er ook voor zorgen dat je minder hypotheek nodig hebt. Dit zorgt voor lage maandlasten. 

Daarnaast is de verhuisregeling in korte tijd een belangrijke voorwaarde geworden om te willen of kunnen verhuizen. Wie een voordelige rente heeft, kan de hypotheek meenemen. Je hoeft dan nog maar een deel van de koopsom te financieren tegen de (hogere) actuele rente. Bekijk hier een rekenvoorbeeld.

Door overwaarde en de verhuisregeling krijg je nu fors ‘meer huis’ voor beperkt hogere maandlasten.

2. Kies voor een realistische vraagprijs

Het belang van een realistische vraagprijs lijkt overduidelijk. Toch wordt vaak onbewust vastgehouden aan bedragen van een jaar geleden.  

Met een realistische vraagprijs wordt de woning sneller verkocht. Dit geeft rust. Bovendien ben je minder kwijt aan dubbele maandlasten. Een makelaar helpt je om de woning goed in de markt te zetten.

Ook hier is financieel inzicht essentieel, bijvoorbeeld door te weten wat je woning minimaal moet opbrengen om de nieuwe woning te kopen.

3. Tijdelijk dubbele maandlasten opvangen

Krijg je toch te maken met tijdelijk dubbele maandlasten, dan kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Daarmee neem je als het ware een voorschot op je overwaarde om de nieuwe woning (deels) te financieren. 

Bij een overbruggingshypotheek los je niet af. Ook kan de rente (deels) worden meegefinancierd in de hypotheek, mits je financieringsruimte dit toelaat. De gevolgen voor je maandlasten zijn daarom beperkt. Ontdek wat mogelijk is met een overbruggingshypotheek.

Als je verwacht dat jouw woning mogelijk lang te koop staat, bijvoorbeeld omdat de doelgroep klein is, dan kun je ervoor kiezen om eerst je huidige woning te verkopen. Lees meer over de voor en nadelen van eerst verkopen en dan kopen of andersom.

Zorg dat je niet achter het net vist!

Nu de huizenprijzen weer stijgen, is dit misschien wel hét moment om een huis te kopen. Kortom: zie je een woning die aan jouw eisen voldoet, laat deze dan niet lopen. Zo’n woning komt misschien voor lange tijd niet meer op de markt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Nu je woning verkopen? Hier moet je rekening mee houden”

 1. Ik ben bijna 63 jaar samen met mijn vrouw kan ik nog mijn huidige hypotheek oversluiten of is het verstandig om te verkopen ik weet me geen raad vind het erg lastig

  Beantwoorden
  • Beste heer Van Well, voor een hypotheek bestaat er geen maximale leeftijd. Oversluiten kan dus op elke leeftijd, maar de nieuwe hypotheek moet natuurlijk wel passend en voordelig zijn. Dit kunnen we vrijblijvend voor u onderzoeken. Als u de benodigde gegevens doorgeeft via dit formulier, dan informeren we u gratis over de mogelijkheden. U kunt ons ook bellen op 040 311 60 22, als u dat handiger vindt. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024