Online hypotheek afsluiten verstandig?

Onlangs introduceerde ABN AMRO de online hypotheek. De bank biedt de mogelijkheid om via internet een hypotheek af te sluiten zonder advies. Dit is beslist goedkoper, maar is het ook verstandig?

Online hypotheek

Bij ABN AMRO is het sinds kort mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder advies. De klant moet zich van te voren goed informeren over de verschillende producten en voorwaarden. Daarna volgt een kennis- en ervaringstoets over financiële producten met 20 vragen. Als deze toest positief wordt afgesloten, kan de klant via internet de hypotheek naar keuze afsluiten. Let op: een goede hypotheek is meer dan alleen een lage hypotheekrente.

Inspelen op het provisieverbod

Het initiatief van ABN AMRO is niet nieuw. Eerder boden bijvoorbeeld Rabobank en MoneYou de mogelijkheid om online een hypotheek af te sluiten. De aanbieders spelen in op het provisieverbod. Door dit verbod moeten de kosten voor financieel advies rechtstreeks door de adviseur in rekening gebracht worden. Consumenten die dit bedrag te hoog vinden, zoeken naar een manier om de advieskosten te verlagen.

Goedkoop hypotheekadvies

De consumenten die zo min mogelijk willen betalen voor hypotheekadvies komen vaak bij de bank terecht. De grote banken kunnen op twee manieren de kosten voor advies verlagen. Bij beide opties bent u in de eerste instantie goedkoper uit:

  • Direct afsluiten zonder advies (gratis). Kiest u voor deze optie, bedenk dan goed dat u veel kennis moet hebben van financiële producten. Een verkeerde keuze nu, kan u in de toekomst flink financieel benadelen.
  • Afsluiten met advies van de bank (gemiddeld € 2000,-). Kiest u voor deze optie, dan weet u zeker dat u ook een hypotheek krijgt van dezelfde bank, ook wanneer andere aanbieders goedkoper zijn. Daarbij kan de bank de advieskosten voor advies (deels) in de maandelijkse kosten voor het financiële product verrekenen. U wordt toch zeker klant van de bank.

Goedkoop advies verstandig?

De vraag is of het verstandig is om te bezuinigen op goed hypotheekadvies. Voor veel consumenten is een hypotheek de grootste financiële beslissing van hun leven. Ook dragen zij de financiële gevolgen van hun keuze jarenlang mee. De kennis van de gemiddelde over financiële producten is te beperkt om de beste en fiscaal slimste optie te kiezen en alle risico’s voldoende af te dekken. Het is dan ook niet voor niets dat de consumentbond pleit voor onafhankelijk hypotheekadvies.

Voordelen onafhankelijk hypotheekadvies

Onafhankelijk hypotheekadvies is in eerste instantie duurder (gemiddeld € 2700,-). Uiteindelijk is goed hypotheekadvies kostenbesparend. Onafhankelijk hypotheekadvies heeft de volgende voordelen:

  • De volledige financiële situatie wordt in het advies meegenomen (o.a. carrière en pensioen).
  • De klant ontvangt ook advies over bijkomende verzekeringen.
  • Extra aandacht gaat uit naar het afdekken van risico’s.
  • Keuze uit alle aanbieders (gegarandeerd de beste hypotheekrente en voorwaarden).
  • Fiscaal de beste keuze in uw situatie.  

De titel bovenaan dit artikel, ‘online hypotheek afsluiten verstandig?’ kunnen we dus als volgt beantwoorden: nee, of u moet veel verstand hebben van financiële producten. Kies voor onafhankelijk hypotheekadvies.

Lees meer over ons hypotheekadvies of maak direct een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij u in de buurt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.