Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je in 2024?

Of je nu wilt of niet, voor de aankoop van een huis betaal je vaak overdrachtsbelasting. Dat is een bepaald percentage van de taxatiewaarde van het huis. Dat bedrag moet je bij de aankoop afdragen aan de Belastingdienst. In sommige gevallen ben je als starter vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Ook betaalt niet iedereen evenveel overdrachtsbelasting. Hoe zit dat precies? Hoeveel bedraagt de overdrachtsbelasting in 2024? En wanneer val je onder de vrijstelling?

Hoeveel is de overdrachtsbelasting in 2024?

De overdrachtsbelasting is in 2024 hetzelfde als in 2023. Je betaalt een bepaald percentage van de taxatiewaarde van het huis aan belasting. Wel geldt de vrijstelling van overdrachtsbelasting in 2024 tot een taxatiewaarde dan in 2023. De percentages overdrachtsbelasting zijn in 2024 als volgt:

 • Niet-starters betalen 2% van de taxatiewaarde aan overdrachtsbelasting.
 • Beleggers of mensen die een tweede woning kopen betalen 10,4% overdrachtsbelasting.
 • Starters die aan een aantal voorwaarden voldoen, betalen 0% overdrachtsbelasting voor woningen met een taxatiewaarde tot € 510.000,-.

In 2023 gold de vrijstelling voor starters nog tot een taxatiewaarde van € 440.000,-. Deze grens is dus flink opgeschroefd, waardoor meer starters profiteren van deze vrijstelling.

Wat is overdrachtsbelasting precies?

Overdrachtsbelasting is een type belasting dat iedereen moet betalen voor de aankoop van een bestaande woning. Je betaalt deze belasting automatisch via de notaris bij de sleuteloverdracht voor je nieuwe woning. Overdrachtsbelasting valt onder de kosten koper.

Voor een nieuwbouwwoning hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Je bent dan zelf de eerste eigenaar, dus er is geen sprake van een “overdracht”. Deze woningen koop je “vrij op naam”, wat betekent dat je geen kosten koper (zoals overdrachtsbelasting) hoeft te betalen.

Wat houdt de vrijstelling van overdrachtsbelasting in?

Starters die aan bepaalde voorwaarden (zoals een maximale taxatiewaarde van de nieuwe woning) voldoen, worden vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Zij hoeven dus geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een huis. Dat kan een fors bedrag schelen. Bij een woning van € 450.000,-, scheelt die vrijstelling je bijvoorbeeld € 9.000,- aan belasting.

Wanneer kom je in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting in 2024?

De vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt in 2024 voor starters op de woningmarkt die aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud op het moment dat je de woning koopt.
 • Je gaat de woning gebruiken om zelf in te wonen (het huis is jouw “hoofdverblijf”).
 • Je hebt nog niet eerder een vrijstelling van de overdrachtsbelasting gekregen.
 • De taxatiewaarde van je woning is maximaal € 510.000,- (die grens geldt in 2024).

Verder moet je voor de vrijstelling deze verklaring invullen om bij de Belastingdienst aan te leveren. Daarmee verklaar je daadwerkelijk recht te hebben op de vrijstelling. Deze verklaring lever je bij de notaris aan en wordt bij je akte van levering gevoegd.

Tip: ook als je van het ene naar het andere koophuis verhuist, kun je soms een vrijstelling van overdrachtsbelasting krijgen. Dat geldt als je deze vrijstelling nog niet eerder hebt gekregen en wel aan de voorwaarden hierboven voldoet.

Wil je weten voor welk budget jij naar een nieuwe woning kunt gaan kijken? Bereken hoeveel jij kunt lenen en ontdek direct of jouw droomwoning binnen je budget valt.

Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen?

Laten we er twee rekenvoorbeelden bij pakken om uit te rekenen hoeveel overdrachtsbelasting jij moet betalen in 2024 als je een bestaand huis koopt.

Rekenvoorbeeld 1

Stel: jij koopt een woning met een taxatiewaarde van € 550.000,-. Je komt niet in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Het gaat om een woning waarin je zelf gaat wonen, dus geldt voor jou een tarief van 2% overdrachtsbelasting. Al met al betaal jij dus € 550.000,- x 0,02 = € 11.000,- overdrachtsbelasting.

Rekenvoorbeeld 2

Jij koopt een woning met een taxatiewaarde van € 300.000,-. Je wilt dit huis gaan gebruiken als vakantiewoning. Het is dus niet jouw “hoofdverblijf”. Daarom val je onder het verhoogde tarief aan overdrachtsbelasting in 2024: 10,4%. Dit betekent dat je in totaal € 300.000,- x 0,104 = € 31.200,- aan belasting moet betalen.

De overheid heeft dit hogere belastingtarief ingesteld voor beleggers om de kansen voor starters op de woningmarkt te vergroten.

Voor welk bedrag kun jij een huis kopen in 2024?

Ben je benieuwd voor welk bedrag jij een huis kunt kopen in 2024, ook rekening houdend met de kosten koper? Onze hypotheekadviseurs rekenen het graag voor je uit. Ontvang jouw beste hypotheekaanbod. Gratis en vrijblijvend!

Dit artikel is geschreven door Max

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

6 gedachten over “Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je in 2024?”

 1. Beste Max,

  Vriendelijk dank voor uw informatiie inzake overdrchtsbelasting.

  Mijn vraag: iemand van 34 jaar woont al 5 jaar gehuurd in een woning en wil die kopen als huidige huurder. Is dan overdrachtsbelasting verschuldigd?

  Beantwoorden
 2. Beste Max,

  voor zover ik weet en lees gaat de 2% overdrachtsbelasting over de KOOPSOM van de woning en niet over de taxatiewaarde. Klopt dat?

  Beantwoorden
 3. nog nooit van gehoord dat je overdrachtsbelasting over de taxatiewaarde betaalt. Altijd gedacht dat je dat over de koopsom betaalt :)

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024