Overdrachtsbelasting omlaag bij verkoop binnen 3 jaar

De overdrachtsbelasting gaat omlaag voor huizenbezitters die hun woning binnen drie jaar weer verkopen. Dit heeft staatssecretaris Weekers doorgevoerd. Met deze maatregel krijgt woningmarkt een steuntje in de rug.

Belasting alleen over meerwaarde

Nog snel voor de verkiezingen van 12 september komt staatssecretaris Weekers (VVD) met goed nieuws voor kopers (en verkopers). Wanneer een woning binnen drie wordt doorverkocht hoeft de kopers de overdrachtsbelasting alleen over de meerwaarde te betalen. De maatregel gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 september 2012 en geldt tot 2015.

Tarief momenteel 2%

De periode waarin de woning onder deze gunstige voorwaarden verkocht kon worden was eerst zes maanden. Nu huizen langer te koop staan is de periode verlengd. De overdrachtsbelasting wordt normaal gesproken berekend over het hele aankoopsom. Momenteel geldt voor woningen een tarief van 2%.

Oplossing woningmarkt?

Het valt het te bezien of deze maatregel de woningmarkt weer op gang zal brengen. De overdrachtsbelasting is één van de onderwerpen waarover de komende verkiezingen duidelijkheid moet komen. Datzelfde geldt voor de hypotheekrenteaftrek, aflossen en starters. Lees ook: Standpunt hypotheek en wonen verkiezingen 2012

  • Heeft u vragen over de gevolgen in uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.