Oversluiten moeilijker door voorwaarden NHG 2013

In 2013 wijzigen de voorwaarden voor een NHG-hypotheek. Wie na 1 januari zijn hypotheek wil oversluiten met NHG moet deze verplicht in 30 jaar volledig aflossen. Dit stelt de huizenbezitter voor een moeilijke keuze, met bijna zeker een lastenverzwaring van tientallen tot honderden euro’s per maand tot gevolg.

Oversluiten voor lagere hypotheekrente

Oversluiten kan erg interessant zijn. Na de rentevaste periode kunt u kiezen voor een lagere hypotheekrente bij een andere bank. Wanneer u uw hyptheek oversluit naar een andere geldverstrekker, dan neemt u uiteraard graag de voordelen van uw huidige NHG-hypotheek mee. Dit is volgend jaar niet meer mogelijk

Aflossen wordt verplicht

In 2013 worden de voorwaarden voor een NHG-hypotheek ingrijpend gewijzigd. Vanaf 1 januari  wordt aflossen verplicht voor een NHG-hypotheek. Niet alleen voor nieuwe hypotheken, maar ook voor bestaande hypotheken. Dit betekent voor oversluiters dat de hele hypotheek voortaan annuïtair en volledig moet worden afgelost. 

Moeilijke keuze

Oversluiters staan voor een moeilijke keuze, ga ik akkoord met het voorstel van mijn bank of sluit ik mijn hypotheek over en kies ik dan voor NHG of niet. Welke optie u in 2013 ook kiest, u krijgt waarschijnlijk te maken met een lastenverzwaring van tientallen tot honderden euro’s per maand

  • Akkoord gaan met het verlengingsvoorstel van uw bank betekent vaak akkoord gaan met een renteverhoging. Banken rekenen namelijk een hoger rentetarief voor een verlenging. Ook staan de rentetarieven op dit moment op een laag niveau. Oversluiten biedt kans uw hypotheekrente te verlagen.
     
  • Oversluiten zonder NHG betekent geen zekerheid meer bij betalingsproblemen of restschuld. Een zekerheid die met de crisis op de huizenmarkt harder nodig is dan ooit. Ook ontvangt u geen rentekorting meer waardoor u meer hypotheekrente betaalt.
     
  • Oversluiten met NHG betekent verplicht aflossen. Dit is in de eerste plaats een lastenverzwaring. U gaat immers maandelijks een deel aflossen en u ontvangt minder hypotheekrenteaftrek. Daarbij moet u waarschijnlijk uw hypotheekvorm wijzigen. Dit is nadelig voor uw oude polis of spaarconstructie waarbij het rendement pas in de laatste jaren flink zou oplopen.  

Hypotheek oversluiten in 2012

Profiteer daarom in 2012 nog van de oude voorwaarden voor de NHG. Wilt u in 2012 uw hypotheek oversluiten? Test of oversluiten voor u voordelig is en sluit uw hypotheek met NHG over. Hulp nodig met het kiezen van de juiste optie? Vraag vrijblijvend om advies

NHG populair en vaker nodig

In Nederland hebben ongeveer een miljoen huizenbezitters gekozen voor een NHG-Hypotheek. Het garantiestelsel biedt zekerheid bij betalingsproblemen en een restschuld. Een zekerheid die met de crisis op de huizenmarkt harder nodig is dan ooit. Banken zijn dan ook bereid een korting te geven op de hypotheekrente.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.