Block title
Block content
Oversluiten populair door lage hypotheekrente, maar boete stijgt
  Door: roel 5779 keer gelezen
Oversluiten is populair door de lage hypotheekrente. Tegelijkertijd betaalt u een hogere boete. Lees hoe dit zit en waarom oversluiten toch interessant is.

Oversluiten populair na recente rentedaling

Oversluiten is al langere tijd populair vanwege de lage rentestand. De afgelopen maanden daalde de hypotheekrente nog eens extra hard, nadat de Europese Centrale Bank (ECB) nieuwe maatregelen aankondigde.

Zo daalde de laagste hypotheekrente 20 jaar vast sinds augustus met 0,54%. Daarmee lijkt de bodem vooralsnog bereikt.

Bij oversluiten sluit u een nieuwe hypotheek met een lagere hypotheekrente en/of betere voorwaarden. Daarmee lost u de oude hypotheek in 1 keer af. Het renteverschil bepaalt uiteindelijk of oversluiten voordelig is. De besparing moet namelijk opwegen tegen de kosten, waaronder de boeterente voor vervroegd aflossen. Door de recente rentedaling is oversluiten eerder voordelig.

Is oversluiten voor u interessant? Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden >

Lagere hypotheekrente zorgt voor hogere boete

De lagere hypotheekrente zorgt er echter ook voor dat de boeterente hoger wordt. Deze wordt namelijk berekend door het verschil te nemen tussen de hypotheekrente die u betaalt en de huidige marktrente. Dit renteverschil wordt, na aftrek van het boetevrije bedrag, contant gemaakt met de resterende looptijd, daarbij rekening houdend met de inflatie.

Hoeveel dat scheelt wordt duidelijk als we de boeterente berekenen bij de laagste hypotheekrente 20 jaar vast in augustus (1,96%) en op dit moment (1,42%).

 • Hypotheeksom 260.000 euro
 • Huidige hypotheekrente 3,5%
 • 20% boetevrij aflossen.
 • Resterende looptijd 5 jaar

In augustus zou de boeterente € 18.151,- bedragen. Met de lagere hypotheekrente van dit moment is de boete voor vervroegd aflossen € 24.516,-.

Benieuwd naar uw boete voor vervroegd aflossen? Bereken hier uw boeterente.

Oversluiten toch interessant, ondanks hoge boeterente

In beide situaties is de boeterente natuurlijk flink. Dit bedrag zou u echter ook betalen als u niet oversluit, namelijk door maandelijks de hogere hypotheekrente te betalen. Sinds een aantal jaren mogen banken niet meer in rekening brengen dan het werkelijk geleden financiële nadeel.

Nu oversluiten biedt een aantal voordelen:

 1. Het is mogelijk om de boeterente mee te nemen in de nieuwe hypotheek, tegen eveneens de lage hypotheekrente. U heeft dan wel overwaarde nodig en de hypotheeksom moet passen op inkomen.
 2. Nu oversluiten biedt de mogelijkheid om de lage hypotheekrente voor lange tijd vast te zetten. Daarmee koop je dus meer zekerheid.
 3. Veel banken hebben hun hypotheekvoorwaarden verbeterd, met onder andere automatische rentedaling bij aflossen en een hoger boetevrij aflospercentage.
 4. De laatste jaren zijn er flink wat nieuwe geldverstrekkers gestart, met vaak scherpe rentes en voorwaarden. Oversluiten biedt de mogelijkheid om een andere bank te kiezen.

Benieuwd naar de beste hypotheekrente voor u. Start hier uw hypotheekvergelijking.

Een goedkoper alternatief voor oversluiten

Rentemiddeling wordt soms gezien als een goedkoper alternatief voor oversluiten. Dit is ten onrechte. Ook bij middelen betaalt u de boeterente, maar deze wordt verrekend in de nieuwe hypotheekrente. Het nadeel van rentemiddeling is dat u niet profiteert van de genoemde voordelen bij oversluiten. U behoudt immers dezelfde hypotheek bij dezelfde bank.

Een goedkoper alternatief voor oversluiten is er wel degelijk. Als u gaat verhuizen kunt u meestal zonder boeterente te betalen een andere bank en/ of een lagere hypotheekrente kiezen.

Verhuizen om de boeterente te ontlopen is natuurlijk niet voor iedereen interessant. Wie echter plannen heeft om in de toekomst nog een keer de stap te zetten, dan kan het interessant zijn om de verhuizing naar voren te halen. Hier leest u daar meer over inclusief een rekenvoorbeeld.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

hoelang zou ik dan een hypotheek vast moeten zetten
gezien de leeftijd?

Beste Henk, Dit zoeken we graag voor u uit, aan de hand van uw gegevens. Via het volgende formulier kunt u hiervoor de belangrijkste gegevens invullen. https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/hypotheekvergelijking Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)