Oversluiten populair door lage hypotheekrente, maar boete stijgt

Oversluiten is populair door de lage hypotheekrente. Tegelijkertijd betaalt u een hogere boete. Lees hoe dit zit en waarom oversluiten toch interessant is.

Oversluiten populair na recente rentedaling

Oversluiten is al langere tijd populair vanwege de lage rentestand. De afgelopen maanden daalde de hypotheekrente nog eens extra hard, nadat de Europese Centrale Bank (ECB) nieuwe maatregelen aankondigde.

Zo daalde de laagste hypotheekrente 20 jaar vast sinds augustus met 0,54%. Daarmee lijkt de bodem vooralsnog bereikt.

Bij oversluiten sluit u een nieuwe hypotheek met een lagere hypotheekrente en/of betere voorwaarden. Daarmee lost u de oude hypotheek in 1 keer af. Het renteverschil bepaalt uiteindelijk of oversluiten voordelig is. De besparing moet namelijk opwegen tegen de kosten, waaronder de boeterente voor vervroegd aflossen. Door de recente rentedaling is oversluiten eerder voordelig.

Is oversluiten voor u interessant? Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden >

Lagere hypotheekrente zorgt voor hogere boete

De lagere hypotheekrente zorgt er echter ook voor dat de boeterente hoger wordt. Deze wordt namelijk berekend door het verschil te nemen tussen de hypotheekrente die u betaalt en de huidige marktrente. Dit renteverschil wordt, na aftrek van het boetevrije bedrag, contant gemaakt met de resterende looptijd, daarbij rekening houdend met de inflatie.

Hoeveel dat scheelt wordt duidelijk als we de boeterente berekenen bij de laagste hypotheekrente 20 jaar vast in augustus (1,96%) en op dit moment (1,42%).

 • Hypotheeksom 260.000 euro
 • Huidige hypotheekrente 3,5%
 • 20% boetevrij aflossen.
 • Resterende looptijd 5 jaar

In augustus zou de boeterente € 18.151,- bedragen. Met de lagere hypotheekrente van dit moment is de boete voor vervroegd aflossen € 24.516,-.

Benieuwd naar uw boete voor vervroegd aflossen? Bereken hier uw boeterente.

Oversluiten toch interessant, ondanks hoge boeterente

In beide situaties is de boeterente natuurlijk flink. Dit bedrag zou u echter ook betalen als u niet oversluit, namelijk door maandelijks de hogere hypotheekrente te betalen. Sinds een aantal jaren mogen banken niet meer in rekening brengen dan het werkelijk geleden financiële nadeel.

Nu oversluiten biedt een aantal voordelen:

 1. Het is mogelijk om de boeterente mee te nemen in de nieuwe hypotheek, tegen eveneens de lage hypotheekrente. U heeft dan wel overwaarde nodig en de hypotheeksom moet passen op inkomen.
 2. Nu oversluiten biedt de mogelijkheid om de lage hypotheekrente voor lange tijd vast te zetten. Daarmee koop je dus meer zekerheid.
 3. Veel banken hebben hun hypotheekvoorwaarden verbeterd, met onder andere automatische rentedaling bij aflossen en een hoger boetevrij aflospercentage.
 4. De laatste jaren zijn er flink wat nieuwe geldverstrekkers gestart, met vaak scherpe rentes en voorwaarden. Oversluiten biedt de mogelijkheid om een andere bank te kiezen.

Benieuwd naar de beste hypotheekrente voor u. Start hier uw hypotheekvergelijking.

Een goedkoper alternatief voor oversluiten

Rentemiddeling wordt soms gezien als een goedkoper alternatief voor oversluiten. Dit is ten onrechte. Ook bij middelen betaalt u de boeterente, maar deze wordt verrekend in de nieuwe hypotheekrente. Het nadeel van rentemiddeling is dat u niet profiteert van de genoemde voordelen bij oversluiten. U behoudt immers dezelfde hypotheek bij dezelfde bank.

Een goedkoper alternatief voor oversluiten is er wel degelijk. Als u gaat verhuizen kunt u meestal zonder boeterente te betalen een andere bank en/ of een lagere hypotheekrente kiezen.

Verhuizen om de boeterente te ontlopen is natuurlijk niet voor iedereen interessant. Wie echter plannen heeft om in de toekomst nog een keer de stap te zetten, dan kan het interessant zijn om de verhuizing naar voren te halen. Hier leest u daar meer over inclusief een rekenvoorbeeld.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “Oversluiten populair door lage hypotheekrente, maar boete stijgt”

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024