Overwaarde opnemen nu de huizenprijzen dalen: doen of niet?

Huizenbezitters hebben de afgelopen jaren flink overwaarde opgebouwd. Maar nu dalen de huizenprijzen. Is het nog wel verstandig om je overwaarde op te nemen.

Afkoeling woningmarkt zet door

Het afgelopen kwartaal werden woningen voor gemiddeld 3,7% minder verkocht. Dit meldt makelaarsvereniging NVM na een vergelijking met de verkoopprijzen een kwartaal eerder. Het is het tweede kwartaal op rij dat de huizenprijzen dalen.

De afkoeling van de woningmarkt zet daarmee door. De economen van de drie grote banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) verwachten in 2023 een prijsdaling van rond de 3%. De Nederlandsche Bank houdt er rekening mee dat koopwoningen 6% goedkoper worden.

De woningmarkt koelt af door de gestegen hypotheekrente en andere woonlasten. Ook staan weer meer woningen te koop en melden makelaars minder bezichtigingen. Woningzoekers hebben weer meer te kiezen en zijn minder snel bereid om boven de vraagprijs te bieden. Heb je een woning op het oog? Bereken hier je hypotheek.

Geen reden tot paniek bij huiseigenaren

Wie een koopwoning heeft, kijkt waarschijnlijk met argusogen naar de prijsontwikkeling. Wat betekent dit voor mijn overwaarde?

Voor een totale prijsval hoeven we niet te vrezen. Daarvoor is het woningtekort te hoog en is de woningmarkt beter bestand tegen een recessie dan tijdens de kredietcrisis. Wel moeten we er rekening mee houden dat de gemiddelde woningwaarde in 2023 daalt en daarmee ook de overwaarde.

Aan de andere kant is er de afgelopen jaren ook veel verdiend. De online taxateur Calcasa berekende dat huiseigenaren gemiddeld €175.000,- aan overwaarde hebben. Je overwaarde is waarschijnlijk hoger naarmate je langer in de woning woont. Ook de locatie, het energielabel en type woning spelen een rol bij de prijsontwikkeling.

In de regio Utrecht zijn bijvoorbeeld de huizenprijzen sinds 2017 bijna verdubbeld. Bij een waardedaling van 10%, hou je nog 90% winst over. Kortom: wie een deel van de overwaarde wil opnemen, kan dit nog altijd met een gerust hart doen.

Overwaarde opnemen juist nú interessant

Er zijn diverse redenen waarom overwaarde opnemen juist nu interessant is. Ten eerste is je financiële ruimte optimaal met de huizenprijzen op een piek. Daarnaast hebben geldverstrekkers nog altijd ruime voorwaarde als je overwaarde wilt opnemen.

Het is niet ondenkbaar dat de verstrekkingsnormen strenger worden als de economische vooruitzichten verslechteren. Nu al zijn er geldverstrekkers die consumptieve besteding bij overwaarde in bepaalde situaties te beperken.

Juist deze consumptieve besteding is erg in trek bij 55+’ers die hun (pensioen)inkomen willen aanvullen, eerder willen stoppen met werken of een grote aankoop willen doen. Met een verzilverhypotheek kunnen huiseigenaren met een flinke overwaarde geld uit stenen halen, zonder dat de maandlasten stijgen.

Ook is het interessant om nu je overwaarde te gebruiken om je woning (verder) te verduurzamen. Je hebt dan minder last van de huizenprijsdaling. Een woning met een energielabel C brengt momenteel gemiddeld 11,6% meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Daarnaast profiteer je van lagere maandlasten en meer comfort.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2881 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Redelijk duidelijke website

  Veel informatie verkregen via de website om uiteindelijk een beslissing te nemen over een tweede hypotheek.

  11/05/2023 Leo, Roosendaal
 • Duidelijke info

  Wilde duidelijk antwoord en heb ik gekregen

  11/05/2023 Leopold, Hoensbroek
 • Helder, duidelijk en to the point

  Nadat ik mijn wensen op het formulier aangaf en het verzoek had ingediend, werd na ca 5 minuten telefonisch contact met mij opgenomen. Duidelijke vraagstelling en afspraak gemaakt. Afspraken worden keurig nagekomen. Kundige en betrouwbare partij die ik zeker kan aanraden.

  04/05/2023 Herman, Leeuwarden

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023