Het is de derde dinsdag van september, dus Prinsjesdag. Welke maatregelen heeft het Kabinet in petto voor (toekomstige) eigenwoningbezitters.
Update: bekijk de maatregelen van Prinsjesdag 2021.
Hypotheekrenteaftrek verder afgebouwd
De versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek is al eerder bekend gemaakt. In 2020 gaat de renteaftrek in de tweede belastingschijf van 49% naar 46%. Volgend jaar volgt een nieuwe stap naar 43%. In 2023 wordt zo de (voorlopig) laagst maximale hypotheekrenteaftrek van 37,05% bereikt.
Lees meer over de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek.
Ook het belastingvoordeel ‘Wet-Hillen’ verder afgebouwd
Ook de ‘Wet-Hillen’ wordt stapsgewijs afgebouwd. Dit belastingvoordeel voor huizenbezitters van wie het eigenwoningforfait hoger is dan de hypotheekrenteaftrek, wordt in 30 jaar uitgefaseerd.
In 2021 krijgen meer huizenbezitters met een kleine of geen hypotheek te maken met de afbouw van de Wet Hillen. De huizenprijsstijging van dit jaar zorgt namelijk voor een hoger eigenwoningforfait, terwijl de hypotheekrenteaftrek daalt door de lage rentestand.
Overdrachtsbelasting op de schop
Huizenkopers jonger dan 35 jaar betalen vanaf volgend jaar geen overdrachtsbelasting. Dit geldt voor starters, maar ook doorstromers die niet eerder van de startersvrijstelling gebruik hebben gemaakt. Nu is de overdrachtsbelasting nog 2% van de koopsom. Valt maar één van de kopers onder de startersvrijstelling, dan wordt 2% overdrachtsbelasting gerekend over de helft van de koopsom.
Tip: het moment van overdracht (passeren bij de notaris) is leidend voor de overdrachtsbelasting. Hier kunt u in samenspraak met de verkopende partij rekening mee houden als u dit jaar nog uw droomhuis vindt. Lees meer tips voor starters op de woningmarkt.
Voor beleggers gaat de overdrachtsbelasting juist omhoog. Vanaf 2021 betalen zij 8% over de koopsom voor de aankoop van een beleggingspand. Een snelle beslissing kan u dus duizenden euro’s belastinggeld schelen.
Extra geld naar woningbouw
Het kabinet trekt 295 miljoen euro extra uit voor woningbouw. Deels door de stikstofproblematiek ligt de bouw van nieuwe woningen achter op schema.
Hypotheeknormen 2021 deels bekend
De hypotheeknormen zijn geen onderdeel van het vandaag gepresenteerde Belastingplan. Wel wordt rond Prinsjesdag bekend hoeveel volgend jaar geleend kan worden. Dit weten we al over de maximale hypotheek in 2021:
- Meer hypotheek voor tweeverdieners. Het tweede inkomen telt in 2021 voor 90% mee bij de bepaling van het toetsinkomen voor de hypotheekberekening. Nu is dit nog 80%.
- Een studieschuld weegt volgend jaar minder zwaar op hoeveel geleend kan worden.
- De verwachte loonstijging zorgt in 2021 voor hogere maximale hypotheek bij alle inkomens.
- Wordt geen rekening gehouden met een loonstijging, dan kunnen hogere inkomens volgend jaar minder hypotheek krijgen.
Heffingvrije vermogen (box 3) omhoog
In 2021 wordt het heffingsvrije vermogen verhoogd naar € 50.000,-. Nu is vermogen tot € 30.836,- belastingvrij. Het Kabinet wil zo kleine spaarders en beleggers tegemoet komen. Onder andere door de lage spaarrente, wordt nu soms meer belasting betaalt dan aan rendement wordt ontvangen.
Ondertussen wordt gewerkt aan een meer eerlijke vermogensbelasting. Idealiter wordt straks vermogen belast op basis van het daadwerkelijk behaalde rendement. Een eerder plan hiervoor bleek echter onevenwichtig en belandde in de prullenbak.
Voor vermogende huizenbezitters kan het interessant zijn om de hypotheek deels in Box 3 te laten vallen. Zeker nu de hypotheekrente historisch laag is. Een hoger heffingvrij vermogen kan voor een andere uitkomst zorgen in hoeverre een box 3 hypotheek interessant is. Een hypotheekadviseur kan u helpen om de juiste keuze te maken.
Oplopende werkloosheid kan gevolgen hebben voor huizenprijzen
Volgens de Miljoenennota is er volgend jaar weliswaar sprake van herstel van de economie, maar loopt de werkloosheid naar verwachting op. Dit heeft ook gevolgen voor de huizenmarkt. Wie zijn of haar baan verliest kan minder makkelijk aan een hypotheek komen, waardoor verhuisplannen worden uitgesteld.
Eerder stelden Rabobank en ABN AMRO hun verwachting voor de huizenprijzen in 2021 naar beneden bij. Mede door de vraaguitval gaan economen van deze banken volgend jaar uit van een prijsdaling van tussen 2% en 3%.
Tegelijkertijd bieden minder concurrentie en iets lagere huizenprijzen kansen op de huidige krappe huizenmarkt. Daarbij blijft de hypotheekrente naar verwachting laag en blijft kopen dus aantrekkelijk.
Mijn dochter is momenteel 35 en wordt begin februari 2021 36. In uw toelichting staat dat starters jonger dan 35 0% gaan betalen en starters ouder dan 35 2%. Wat geldt voor mijn dochter van precies 35?