Prinsjesdag 2022: Wat verandert er voor eigenwoningbezitters?

Het is de derde dinsdag van september, dus Prinsjesdag. Welke maatregelen heeft het kabinet in petto voor (toekomstige) eigenwoningbezitters?

Prinsjesdag in het teken van koopkracht

Nog meer dan anders, staat deze Prinsjesdag in het teken van de koopkracht. De prijzen zijn flink gestegen, van de dagelijkse boodschappen tot de energierekening. Dit zorgt ervoor dat huishoudens minder te besteden hebben en soms zelfs in de problemen dreigen te komen.

Het kabinet presenteert op Prinsjesdag maatregelen om de koopkracht te ondersteunen, maar geeft tegelijkertijd aan de gevolgen van de inflatie niet helemaal weg te kunnen nemen.

Koopkrachtcijfers in 2023

Ging het Centraal Plan Bureau (CPB) eerder nog uit van een koopkrachtstijging van 0,6% in 2023. Na een doorrekening van de maatregelen van het kabinet, ontstaat een plusje van gemiddeld 3,9%. Het later aangekondigde energieplafond, zit niet in deze berekening.

Dit jaar gaat de koopkracht nog met gemiddeld 6,8% achteruit. Veel van de maatregelen die op Prinsjesdag worden gepresenteerd gelden dan ook voor 2023. Overigens zeggen deze koopkrachtcijfers, door alle onvoorziene ontwikkelingen, nog minder dan normaal.

Let op: de plannen zijn niet definitief en moeten nog door het parlement worden goedgekeurd.

De belangrijkste koopkrachtmaatregelen voor 2023:

 • Het minimumloon gaat volgend jaar met 10% omhoog. Ook de bijstand en AOW stijgen met hetzelfde percentage mee.
 • De btw-verlaging voor brandstof (21% naar 9%) wordt niet voortgezet. De verlaging van de accijns op benzine (22,46 cent per liter) en diesel (15,48 cent per liter) blijft wel bestaan.
 • In 2023 stijgt de zorgtoeslag eenmalig met €35,- per maand. Ook het kindgebonden budget gaat omhoog.

Noodpakket voor energierekening

Daarnaast heeft het kabinet op het laatste moment nog een noodpakket voor de energierekening, aan de Prinsjesdag stukken toegevoegd.

Het kabinet voert in 2023 een maximumprijs voor gas en elektriciteit in. Energieleveranciers mogen dan niet meer vragen dan die vastgestelde lagere prijs, ongeacht de werkelijke prijs voor energie. Dit prijsplafond moet gaan gelden tot een bepaald verbruikt.

Het kabinet zet in op een verbruik van 1200 kuub voor gas en 2400 KWh voor elektra. Tot dit maximale verbruik worden de prijzen vastgesteld op €1,50 voor gas en €0,70 voor elektra. Dit moet huishoudens gemiddeld €2.280,- voordeel opleveren.

De voorgestelde verlaging van de energiebelasting komt dan te vervallen. Met een prijsplafond blijft de prikkel om energie te besparen behouden.

Daarnaast krijgen huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum, een energietoeslag van 1300 euro via de gemeente.

Tip: lees ook onze tips voor lagere maandlasten voor jouw hypotheek.

Wijzigingen in het Belastingplan voor 2023

Met onderstaande maatregelen wil het kabinet werkenden en spaarders

 • Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting, voor inkomens tot zo’n €70.000,-, gaat iets omlaag met 0,11%. Werkenden gaan er hiermee netto maximaal €102,- per jaar op vooruit.
 • De arbeidskorting voor werkenden gaat omhoog*.
 • Het heffingsvrije vermogen gaat omhoog naar €57.000,-. Daarbij geldt sinds dit jaar een nieuwe berekening voor de vermogensbelasting. Beide maatregelen moeten kleine spaarders ontzien.
 • De belastingvrije reiskostenvergoeding is nu €0,19 en gaat in 2023 naar €0,21 en in 2024 naar €0,22.
 • Vermogenden gaan wel meer belasting betalen. In 2023 gaat de belasting op het rendement van vermogen van 31% naar 34%.
 • Het kabinet gaat de zelfstandigenaftrek versneld afbouwen. Ook directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) gaan meer belasting betalen.
 • Woningbeleggers betalen in 2023 niet 8% overdrachtsbelasting, maar 10,1%. Dit geldt als je niet in de gekochte woning gaat wonen, maar ook voor de aankoop van een vakantiewoning. Ontdek nog snel jouw mogelijkheden met een verhuurhypotheek.
 • De BTW op zonnepanelen gaat van 21% naar 0%, zodat particulieren dit niet meer hoeven terug te vragen van de Belastingdienst.
 • De vliegbelasting per passagier die vanuit Nederland vertrekt, gaat per 2023 van € 7,95 naar € 26,43.

*Het kabinet heeft een aantal rekenvoorbeelden gemaakt wat de hogere arbeidskorting in 2023 oplevert. Met een inkomen van €23.000,- ga je er €423,- op vooruit, bij €37.000,- ga je er €521,- op vooruit en bij €70.000,- ga je er €313,- op vooruit.

Wijzigingen voor woning en hypotheek

De meeste maatregelen die betrekking hebben op woning en hypotheek zijn al eerder besloten. Daarnaast wachten we nog op de bekendmaking van de hypotheeknormen voor 2023.

Afbouw hypotheekrenteaftrek: de voorlopig laatste stap

Eerder is al besloten dat de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs wordt afgebouwd. In 2023 wordt de (voorlopig) laagste maximale aftrek van 37,05% bereikt.

Jubelton verleden tijd vanaf 2023

De vorige Prinsjesdag is al besloten om de jubelton af te schaffen. De belastingvrijstelling voor een schenking met bestemming de eigen woning (huis of hypotheek) is nu nog €106.671,-. Vanaf 2023 is de schenkingsvrijstelling nog €28.947,-. In 2024 komt de belastingvrije schenking voor de eigen woning te vervallen.

Doe je in 2022 een schenking voor huis of hypotheek, dan is het mogelijk om een nog onbenut deel van de vrijstelling te benutten voor een schenking in 2023. Regel het nog dit jaar.

Wist je dat je jouw overwaarde kunt gebruiken voor een belastingvrije schenking ‘met de warme hand’.

Extra geld voor verduurzamen woningen en nieuwbouw

Het kabinet maakt in 2023 en 2024 in totaal 300 miljoen euro extra vrij voor een Nationaal Isolatieprogramma. met dit geld kunnen meer huishoudens hun woning verduurzamen.

Vanaf 2023 maakt het kabinet ook 10 jaar lang 100 miljoen euro vrij voor een Woningbouwinpuls. Dit geld gaat naar gemeenten en moet gebruikt worden om sneller nieuwe woningen te bouwen.

Hypotheeknormen in 2023

Zoals gezegd zijn de hypotheeknormen voor 2023 nog niet bekend. Wel houden we volgend jaar rekening met een aanscherping. Het Nibud bepaalt elk jaar hoeveel van het inkomen mag worden gebruikt voor de hypotheek. Voor deze zogenoemde woonquote wordt ook rekening gehouden met de stijgende energiekosten. De kans is dus groot dat de maximale hypotheek in 2023 lager uitvalt.

In 2022 nog actie ondernemen?

Door de stijgende hypotheekrente en mogelijk strengere hypotheeknormen, kan het interessant zijn om dit jaar nog actie te ondernemen. Bijvoorbeeld als je denkt aan: een woning kopen, jouw hypotheek oversluiten of jouw overwaarde opnemen. Wacht hier niet te lang mee!

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024