Prinsjesdag: wijzigingen voor (toekomstige) huiseigenaren in 2024

Op Prinsjesdag is de miljoenennota 2024 gepresenteerd. Wat verandert er voor (toekomstige) huiseigenaren? We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Vrijstelling overdrachtsbelasting omhoog naar €510.000,-

Woningkopers tussen 18 en 35 jaar hoeven ook volgend jaar geen overdrachtsbelasting te betalen, tenminste wanneer de koopsom niet hoger is dan €510.000,-. Dit betekent een aanzienlijke stijging van de vrijstelling van overdrachtsbelasting, aangezien deze dit jaar nog op maximaal €440.000,- lag.

Deze vrijstelling is primair bedoeld als ondersteuning voor starters op de woningmarkt, maar ook bestaande huiseigenaren kunnen er gebruik van maken, op voorwaarde dat ze dit niet eerder hebben gedaan. Hier lees je meer interessante regelingen voor starters.

Eenmalige schenkingsvrijstelling woning wordt exclusief voor ouder-kind

Vanaf 1 januari 2024 verdwijnt de verhoogde eenmalige schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. Dit zal waarschijnlijk geen grote gevolgen hebben, omdat ouders volgend nog steeds tot ongeveer €30.000,- belastingvrij aan hun kinderen kunnen schenken.

De verhoogde vrijstelling ouder-kind vereist geen specifiek gebruik voor de eigen woning, maar de ontvanger moet wel tussen de 18 en 40 jaar zijn, of een partner hebben binnen die leeftijdsgroep.

Deze verandering heeft wel impact op andere familieleden en relaties die een grote schenking voor een woning overwegen, omdat het belastingvrije schenkingsbedrag voor hen in 2024 aanzienlijk lager zal zijn. Het kan daarom de moeite waard zijn om dit jaar nog gebruik te maken van de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, bijvoorbeeld als de beoogde ontvanger een woning gaat kopen, gaat verbouwen of verduurzamen of de hypotheek wil aflossen.

En wist je dat je ook overwaarde kunt inzetten voor een belastingvrije schenking? Ontdek hier de mogelijkheden met jouw overwaarde.

Hypotheekrenteaftrek wijzigt minimaal

Het tarief voor de eerste belastingschijf stijgt volgend jaar licht, van 36,93% naar 36,97%. Dit betekent dat we de hypotheekrente tegen een iets hoger percentage kunnen aftrekken, maar dit zal in de praktijk nauwelijks merkbaar zijn voor de meeste mensen.

Wet Hillen verder afgebouwd

Heb je een aanzienlijk deel van je hypotheekschuld afbetaald of zelfs geen hypotheek meer? In dat geval zal het eigenwoningforfait (een percentage van de WOZ-waarde van je eigen woning) hoger zijn dan de kosten die je kunt aftrekken. In het verleden kon je dit verschil volledig in mindering brengen bij je belastingaangifte.

Sinds 2019 wordt dit voordeel in 30 jaar tijd afgebouwd tot 0%. In 2024 is het aftrekbaar percentage slechts 80,01%. Dit kan resulteren in een toename van de inkomsten uit je eigen woning, wat kan leiden tot een hogere inkomstenbelasting.

Energiekosten blijft aandachtspunt

Vanwege de snel stijgende energieprijzen, stelde de overheid een prijsplafond in voor stroom- en gasverbruik. In 2024 stopt de overheid met deze subsidie. Op dit moment liggen voor de meeste huishoudens de prijzen voor stroom en gas onder de tarieven van het prijsplafond.

Toch blijven de energiekosten een aandachtspunt. Het is namelijk onzeker wat de energietarieven gaan doen. Ook wordt het energielabel steeds belangrijker voor de woningwaarde en krijgt het zelfs invloed op hoeveel je kunt lenen voor een woning in.

Daarnaast wil de overheid stimuleren dat huishoudens vaker kiezen voor elektrische warmteopties in plaats van gas. Daarom gaat in 2024 de energiebelasting voor aardgas verhoogd met ongeveer 10 cent per kuub, tegelijkertijd wordt de energiebelasting verlaagd met 2 cent per kilowattuur.

Het blijft dus noodzakelijk om na te denken over (verdere) verduurzaming. Subsidies vanuit de overheid en financieringsopties van banken helpen je hierbij.

Vermogensrendementsheffing omhoog

Het is een controversieel onderwerp, zelfs tot aan de hoogste rechterlijke instanties toe: de vermogensbelasting op basis van een fictief rendement. De afgelopen jaren, toen de spaarrentes tot bijna nul daalden, werd duidelijk hoe onhoudbaar deze situatie is. Sinds een aantal maanden is de spaarrente overigens weer flink gestegen. Bekijk hier het actuele sparen aanbod.

De overheid werkt momenteel aan een nieuw systeem voor de belasting op vermogen in box 3, maar tot dit nieuwe systeem over enkele jaren kan worden ingevoerd, geldt er overgangswetgeving. Deze wetgeving stelt verschillende fictieve rendementen vast voor verschillende categorieën. Voor spaargeld is dit in 2023 bijvoorbeeld 0,36%.

Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd dat het heffingsvrije vermogen in 2024 niet zal worden verhoogd en op €57.000 per belastingplichtige blijft. Daarnaast wordt het belastingtarief voor vermogensrendementsheffing verhoogd van 32% naar 34%.

Vermogensbelasting voorkomen? Lees deze slimme investeringen voor je spaargeld.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

1 gedachte over “Prinsjesdag: wijzigingen voor (toekomstige) huiseigenaren in 2024”

 1. Hoe gaat het met een z.g gemeentelijk monument , wel eisen stellen als gemeente maar alleen bordje 2 schroeven is het enige wat de gemeente Rotterdam in mijn geval heeft bij gedragen aan mijn woning, en o ja tekeningetje met maten zodat ik het zelf mocht monteren naast mijn voordeur.
  Geen dubbelglas of dakisolatie laat staan zonnepanelen geen verhoogd energie plafond.en al helemaal geen Label.
  Wie neemt wie in de maling.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024