Provincie verlengt startersregeling

Starterslening nodig?

Door de strengere hypotheekregels van banken kunnen starters een minder hoog hypotheekbedrag lenen. Ook hebben starters vaak weinig eigen geld om in de hypotheek bij te leggen. Dit maakt het kopen van een eerste woning moeilijk.
Met een starterslening kunt u het verschil financieren tussen uw maximale hypotheek en de kosten voor de woning. U gaat een aanvullende lening aan bovenop uw normale hypotheek. Zo kunt u toch uw eerste huis kopen.

Gunstige voorwaarden

Met een starterslening kunt u meer lenen dan de maximale hypotheek onder de hypotheekregels van de bank. De hoogte van de starterslening wordt bepaald door uw gemeente en is afhankelijk van uw inkomen en eigen vermogen. Bij een standaard starterslening heeft u een rentevastperiode van 15 jaar en een maximale looptijd van 30 jaar. De eerste drie jaar betaalt u geen hypotheekrente en aflossing.

Stimulans woningmarkt

De starterslening is door de overheid geïntroduceerd om de woningmarkt te stimuleren. Sinds 2010 verstrekt de overheid geen startersleningen meer. Afhankelijk van de lokale woningmarkt bepalen nu de gemeentes zelf of ze een starterslening aanbieden. Een belangrijk criterium hierbij is het fenomeen ‘krimpgemeente’. Dit is een gemeente waarvan de bevolkingsomvang daalt.

De startersleningen worden verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), namens de gemeente. De gemeentes bepalen zelf de voorwaarden waaraan u moet voldoen voor een starterslening en het maximale bedrag dat u kunt lenen.

Starterslening in uw gemeente?

Ongeveer 200 gemeenten bieden op dit moment een starterslening aan. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kunt u zien welke gemeenten dat zijn. Voor een uitgebreid persoonlijk hypotheekadvies kunt u terecht op Hypotheek-rentetarieven.nl.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.