Rabobank weer de grootste hypotheekverstrekker van Nederland

Rabobank is ook in 2011 de grootste hypotheekverstrekker van Nederland. In de top 10 van aanbieders vinden verder opvallend weinig wijzigingen plaats. Ook de nummers twee en drie, ING Bank en ABN AMRO blijven hetzelfde. Uit de cijfers van het Kadaster en IG&H blijkt dat de hypotheekaanbieders tevreden zijn met de huidige verdeling van de hypotheekmarkt.

Update: veel wijzigingen in top 10 hypotheekaanbieders

Top 10 wijzigt nauwelijks

Gedurende het jaar waren een aantal interessante verschuivingen te zien op de Nederlandse hypotheekmarkt. Een aantal kleinere hypotheekaanbieders wisten met een lage hypotheekrente het marktaandeel in korte tijd flink te vergroten. Het bleef echter bij tijdelijke acties. Nu de balans is opgemaakt, blijkt dat de top 10 van hypotheekverstrekkers voor 2011 nauwelijks is gewijzigd. 

Verstrekker Huidige positie marktaandeel Vorige positie marktaandeel
Rabobank 1 (1)
ING 2 (2)
ABN AMRO 3 (3)
Aegon 4 (9)
Obvion 5 (7)
Florius 6 (6)
SNS Bank 7 (8)
WestlandUtrecht Bank 8 (9)
Nationale Nederlanden 9 (10)
Amstelhuys 10 (11)

Argenta opvallende stijger

Argenta is de meest opvallende stijger. In vergelijking met vorig jaar is het marktaandeel van de Belgische bank flink gestegen. Samen met het label WoonLife profileert Argenta zich als prijsvechter op de Nederlandse hypotheekmarkt. De bank verrast op dit moment met lage rentetarieven op de 5 jaar rentevast en 10 jaar rentevast hypotheek. 

Tevreden met huidige marktaandeel

De analisten van IH&G merken op dat verschuivingen op de hypotheekmarkt veelal strategisch te verklaren zijn. Wanneer een hypotheekaanbieder graag het marktaandeel wil vergroten, kan dit eenvoudig door bijvoorbeeld de hypotheekrente te verlagen. Het feit dat de hypotheekrente al tijden stabiel is, met hier en daar een uitzondering, betekent dat hypotheekaanbieders tevreden zijn met hun huidige marktaandeel. Dit duidt op een gebrek aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. In een korte marktanalyse geven we antwoord op de vraag: ‘Wat is er aan de hand op de Nederlandse hypotheekmarkt?

Inmiddels zijn ook de marktcijfers van het eerste kwartaal van 2012 bekend. Deze leest u hier: Rabobank verliest terrein op hypotheekmarkt

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.