Het programma Radar onderzocht online hypotheekberekeningen. Hypotheek-Rentetarieven was 1 van de 4 vergelijkingssites die de correcte uitkomsten toonde.
Oriëntatie naar hypotheek vaak online
Consumenten oriënteren zich bij het afsluiten van een hypotheek vaak op internet. Niet alleen naar de laagste hypotheekrente, maar ook de maximale hypotheek en wat de maandelijkse lasten worden. Deze informatie moet natuurlijk wel correct zijn. Helaas is dit niet altijd het geval, zo blijkt.
Naar onze hypotheekberekeningen >
Online maandlastberekeningen vergeleken
Onlangs besteedde Radar aandacht aan online hypotheeklast vergelijkers. Het consumentenprogramma zag nogal wat verschillende uitkomsten bij exact dezelfde gegevens. Dit terwijl er toch echt 1 maandlast (bruto en netto) juist is.
In totaal werden 21 websites vergeleken van zowel banken als onafhankelijke vergelijkers. De uitkomst van de maandlasten berekening werd gelegd naast de ‘normberekening’ met professionele adviseur-software.
Bij de bruto maandlast ging het bij de meeste online berekeningen nog goed. 19 websites slaagde voor de test. Bij de netto maandlast gingen 12 websites de mist in. Zij toonden uitslagen die soms wel 110 euro van de juiste maandlast afweken.
Waar gaat het mis
Voor de netto maandlast wordt rekening gehouden met de hypotheekrenteaftrek. Deze fiscale regels zijn voor iedere huizenbezitter hetzelfde. Dat een rekenmodule de verkeerde uitslag geeft wordt dan ook vaak veroorzaakt door onzorgvuldigheid.
Zo is de Vereniging Eigen Huis vergeten om het eigenwoningforfait mee te nemen. Ikbenfrits en Hypotheek24 rekenen standaard met een WOZ-waarde van 80% waardoor een lagere maandlast getoond kan worden. Bij Florius is het een fout in de software. Deze websites hebben aangegeven hun maandlastberekening aan te passen.