Recordjaar voor hypotheekmarkt | Nu ook huizenkopers in actie

De hypotheekmarkt stevent af op een recordjaar. Na oversluiters en bijsluiters, komen nu ook de huizenkopers in actie. Dit kiezen zij bij hun nieuwe hypotheek.

De afgelopen 3 maanden werden 12.000 hypotheken verstrekt. Het grootste aantal hypotheken in één kwartaal sinds 2007 en 22% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. ‘De coronacrisis lijkt een boost aan de hypotheekmarkt te geven’, concludeert marktonderzoeker IG&H naar aanleiding van de laatste kwartaalcijfers.

Wat is de meest voordelige hypotheek voor u? Bereken hier uw laagste hypotheekrente >>>

Aankoopmarkt gegroeid

Aan het begin van de coronacrisis kozen huizenbezitters massaal om de hypotheek over te sluiten of overwaarde op te nemen. Dit aantal is nog altijd hoog. Het afgelopen kwartaal laat ook de aankoopmarkt een opvallende groei zien, aldus IG&H. Dit geldt voor zowel starters als doorstromers:

  • Het aantal hypotheken van starters steeg het hardst, namelijk met bijna 11%. Zij kochten het afgelopen kwartaal voor een gemiddelde koopsom van  € 291.000,-.
  • Het aantal huizenbezitters dat een nieuw huis kocht (doorstromers) steeg met 6,7%.  Zij kochten het afgelopen kwartaal voor een gemiddelde koopsom van € 398.000,-.

Huizenprijzen stijgen, maar aanbod daalt

Ook op de ontwikkeling van de huizenprijzen lijkt de coronacrisis geen vat te krijgen. De gemiddelde woningwaarde in Nederland is nu € 355.000,-. Dit is 8,6% meer dan vorig jaar en 2,9% meer dan vorig kwartaal. IG&H baseert de huizenprijsontwikkeling op cijfers van online taxateur Calcasa.

Volgens dezelfde Calcasa-cijfers staan bijna een kwart minder huizen te koop dan vorig jaar. Ook Funda signaleert een gedaalde verkoopintentie in de recente kwartaalcijfers. Dit terwijl meer mensen van plan zijn om een huis te kopen. Huizenbezitters willen liever eerst een nieuwe woning vinden, voordat ze de huidige woning verkopen, concludeert de huizensite.

Meer trends voor de hypotheek:

Huizenkopers kiezen vaker voor traditionele bank

Starters en doorstromers kiezen relatief vaak een traditionele bank voor hun nieuwe hypotheek. Dit is ook terug te zien in de top 10 geldverstrekkers van het afgelopen kwartaal. Voor het eerste sinds een jaar is het marktaandeel van de (groot)banken weer gestegen (nu 56,5%).

Met name Florius en NIBC doen het goed. In de ‘traditionele top 3’ heeft ING de nummer 2 positie van ABN AMRO overgenomen. Rabobank blijft de geldverstrekker met het grootste marktaandeel in Nederland.

Wat is voor u de meest voordelige hypotheek? Bereken hier uw laagste hypotheekrente voor aankoop, oversluiten of overwaarde opnemen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.