Samen een woning kopen? Hier moet je op letten.

Jullie zijn verliefd, al een tijdje samen en het liefst wil je iedere dag samen zijn. Er komt een volgende stap aan, jullie gaan samenwonen! Niets is zo leuk als samen op zoek gaan naar jullie droomwoning. Omdat het leven vol onzekerheden zit is het goed om voor zekerheid te kiezen. Wij geven je enkele praktische tips om met een gerust hart de volgende stap te maken.

Huren of kopen?

Wanneer je wilt gaan samenwonen is het natuurlijk de grote vraag of je wilt kopen of huren? Niet iedereen kan of wil een woning kopen. Toch kan het geen kwaad om eens een berekening te maken over wat je nu precies kunt lenen. Een groot voordeel is dat sinds dit jaar jouw salaris en dat van je partner voor 100% meetellen. Bereken vrijblijvend wat jullie kunnen lenen en ga op zoek naar jullie droomwoning.

Wie betaalt wat?

Of je nu eerst een woning gaat huren of meteen gaat kopen, overal komen kosten bij kijken. De kans is aanwezig dat de een meer salaris krijgt dan de ander. Door hier duidelijke afspraken over te maken voorkom je dat er ongelijkheid ontstaat. Kies er bijvoorbeeld voor om de kosten 50/50 te verdelen of om dit naar rato van het inkomen te verdelen.

Wie doet wat in het huishouden?

Ook het huishouden moet gedaan worden. Door de taken hierover eerlijk te verdelen kan dit een hoop onenigheid voorkomen. Zeg bijvoorbeeld dat de een verantwoordelijk is voor de keuken en de tuin en de andere de was doet en zorgt dat het hele huis schoon is.

Wat leg je vast?

Je kunt ervoor kiezen om belangrijke afspraken gewoon mondeling met elkaar te maken, maar je kunt dit ook op papier zetten. Dit kan notarieel, maar dat hoeft niet.

1. Samenlevingscontract

Het afsluiten van een samenlevingscontract kan handig zijn om verschillende afspraken met elkaar duidelijk te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verdeling van kosten voor boodschappen, kleding of de woonlasten. Maar denk ook aan de kosten die komen kijken bij het verzorgen en opvoeden van de kinderen of de verdeling van de bezittingen wanneer je uit elkaar gaat.

Ook kun je met een samenlevingscontract een verblijvingsbeding regelen. Dit houdt dat na overlijden alle goederen die op beide namen staan bij de langstlevende partner mogen blijven. Zo laat je je partner na overlijden beter verzorgd achter.

Wanneer je een samenlevingscontract notarieel vast laat leggen, kun je een wederzijdse zorgverplichting hierin opnemen. Zo zorg je ervoor dat je in aanmerking komt voor nabestaandenpensioen.

Let wel op: met een samenlevingscontract heb je minder rechten en verplichtingen dan met een geregistreerd partnerschap of huwelijk. Het dus niet hetzelfde.

2. Stel een testament op

Omdat een een samenlevingscontract niet hetzelfde is als een huwelijk of geregistreerd partnerschap kun je een testament laten opmaken. In een testament laat je vaststellen wat er met de bezittingen gebeurt na overlijden.

Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap erf je volgens de wet niks van elkaar. Als je dit dus wel wilt is het slim een testament op te laten stellen. In dit testament kan ook een verblijvingsbeding worden opgenomen.

In het testament worden ook zaken geregeld omtrent het onterven van een kind of ander familielid, het geven van geld aan een goed doel en geld, sieraden of andere spullen die je aan iemand wilt geven.

3. Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Wanneer je niet veel geld wilt uitgeven aan een huwelijk, maar wel dezelfde rechten en plichten wilt, kun je kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Wat veel mensen niet weten is dat geregistreerd partnerschap eigenlijk hetzelfde is als trouwen, er is echter wel één verschil. In principe hoef je in het geval van een geregistreerd partnerschap niet naar de rechtbank bij een scheiding, maar wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn moet dit wel.

Een heel groot voordeel van een geregistreerd partnerschap is dat je dit op een bepaalde dag in de week gratis kunt regelen bij de gemeente. Dat scheelt je al snel 600 euro, wat je weer in je woning kunt steken.

Natuurlijk kun je er ook gewoon voor kiezen te trouwen, hiermee heb in principe dezelfde rechten en plichten als bij geregistreerd partnerschap. Het kost alleen meer geld.

Nu je alles juridisch goed geregeld hebt kun je gaan genieten van je droomwoning!

Happy Valentine!

Dit artikel is geschreven door Sanne Luchtenburg

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2825 reviews. 90% beveelt ons aan!
  • Ontzettend bedankt met de hulp

    Erg goede informatie ontvangen.

    12/03/2023 Karima, Rotterdam
  • Zeer correct

    Alle gemaakte afspraken werden keurig nagekomen.

    12/03/2023 Wijnand Hooft, HAREN GN
  • Kort telefoongesprek

    N.a.v. mijn ingevulde vragenlijst werd ik meteen deskundig te woord gestaan. Uitkomst was negatief maar ik vond het plezierig dat dit ook kort en accuraat werd uitgelegd.

    03/03/2023 Bart, Landhorst

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023