Starterswoningen weer voor starters. Woningbeleggers aangepakt.

Het aanbod van starterswoningen is de afgelopen maanden gegroeid, mede doordat woningbeleggers zich terugtrekken. Wat is er aan de hand?

Woning kopen voor verhuur minder aantrekkelijk

Door een aantal maatregelen is een woning kopen voor verhuur minder aantrekkelijk geworden.

Ten eerste hebben gemeenten sinds vorig jaar ruimere mogelijkheden gekregen om woningbeleggers te weren. Inmiddels heeft het merendeel van de gemeenten een vorm van zelfbewoningsplicht of opkoopbescherming ingevoerd, bijvoorbeeld in buurten waar schaarste is aan goedkope en middeldure koopwoningen.

Ook is de overdrachtsbelasting voor een woning die niet je hoofdverblijf is, dit jaar verhoogd naar 10,4%. Dit terwijl woningkopers tot 35 jaar veelal vrijgesteld zijn van overdrachtsbelasting. Dit heeft ervoor gezorgd dat beleggers minder woningen kopen.

Huurwoningen in de verkoop

De meest recente maatregel om wonen betaalbaar te houden in een krappe markt, is het plan om de huren te regulieren. In het voorstel van woonminister De Jonge wordt het puntensysteem voor de maximale huur opgerekt tot tot 187 punten (ongeveer € 1.000,-).

Hoewel de Wet betaalbare huur pas na de zomer door de Tweede Kamer wordt besproken, verkopen beleggers nu al hun huurwoning(en). Zij vrezen dat deze straks onvoldoende rendement gaan opleveren als de huur naar beneden moet. Dit zijn voornamelijk woningen in het starterssegment.

Uit onderzoek van de Volkskrant en het Kadaster blijkt in de vier grote steden al 7% van de verkochte woningen ex-huurwoningen zijn.

Meer ruimte voor starters, maar krapte blijft

Nu woningbeleggers de prijzen niet meer opdrijven, is er meer ruimte voor starters. Zij merken dat er meer starterswoningen op de markt komen. Om deze te bemachtigen is overbieden vaak niet meer nodig. Er is zelfs weer ruimte om te onderhandelen.

Tel daarbij op dat de huizenprijzen naar verwachting dit jaar nog verder dalen. Dan ziet het er voor starters op de woningmarkt steeds rooskleuriger uit.

Dit betekent overigens niet dat de problemen op de woningmarkt nu zijn opgelost. Er is nog altijd sprake van een tekort aan koopwoningen en de nieuwbouw loopt achter. Ook is een woning kopen met één inkomen vrijwel onmogelijk, ondanks de gedaalde huizenprijzen.

Stel jouw startershypotheek samen

Ben je serieus bezig op de woningmarkt en wil jouw hypotheekmogelijkheden optimaal benutten? Wij helpen je bij het samenstellen van een startershypotheek op maat waarbij je gebruik maakt van alle regelingen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024