Block title
Block content
Stijgende woningmarkt vergroot mogelijkheden hypotheek
  Door: roel 4649 keer gelezen
De woningmarkt trekt aan. Dit vergroot de hypotheekmogelijkheden voor iedereen die een hypotheek wil afsluiten of oversluiten.

Sneller dan verwacht

Het herstel van de woningmarkt gaat sneller dan verwacht. Het aantal woningverkopen neemt sterk toe en ook de huizenprijzen stijgen sinds april 2014 onafgebroken. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in 2016 wordt een stijging van de woningmarkt verwacht.

Voor het eerst geldt de prijsstijging voor alle woningtypen, van het goedkopere segment tot de duurdere vrijstaande woningen. Voor onder andere de economen van ABN AMRO en De Nederlandsche Bank (DNB) zijn deze recente cijfers reden om hun prognoses positief bij te stellen.

Ideale combinatie

De sterke stijging van de woningmarkt wordt veroorzaakt door de combinatie van lage prijzen en gunstige financieringsvoorwaarden. De gemiddelde huizenprijs zit nu op het niveau van 2003. Dit is nog ruim voor de piek in de markt van 2008. Daarbij is de hypotheekrente historisch laag.

Deze optimale situatie is niet blijvend. Een aantrekkende woningmarkt betekent ook dat woningen weer duurder worden en het aanbod kleiner.

Het juiste moment

Veel consumenten zijn op zoek naar het juiste moment om in actie te komen. Waar moeten zij op letten:

 • Starters kunnen vaak direct profiteren van de huidige marktomstandigheden. Zij hebben namelijk geen woning die verkocht moet worden. Starters moeten echter rekening houden met de strenger wordende hypotheeknormen waardoor meer eigen geld ingelegd moet worden.
   
 • Huizenbezitters die willen verhuizen moeten eerst hun huidige woning verkopen. Dit gaat natuurlijk sneller bij een aantrekkende woningmarkt. Verkopen met verlies is echter een onaantrekkelijke gedachte. Bedenk wel dat nu verkopen met een verlies, de mogelijkheid biedt om de nieuwe woning voor een lagere prijs te kopen.
   
 • Oversluiters willen graag de hypotheekrente vastleggen op de bodem. Nu de hypotheekrente stijgt, lijkt deze bereikt. Een voorwaarde hierbij is dat de nieuwe hypotheek binnen de huidige hypotheeknormen past. Bij onderwaarde is dit vaak een probleem. De aantrekkende woningmarkt zorgt ervoor dat oversluiten weer vaker mogelijk is.


Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Wat is de meest voordelige manier om nu over te sluite, ivm de hoge boeterente die de bank berekent.