Met ons stappenplan gaat het kopen van een woning gesmeerd. Van oriƫntatie tot de overdracht; veel handige tips en belangrijkste beslissingen voor de hypotheek.
1. Op zoek naar een woning
Maximale hypotheek
Via onze website kan je jouw maximale hypotheek berekenen. Zo weet je in welke prijsklasse je een woning kunt zoeken. Deze berekening is een indicatie op basis van jouw inkomen, spaargeld en financiƫle verplichtingen.
Een woning zoeken
Via internet kan je je eenvoudig oriƫnteren op woningen die te koop staan. Veel Nederlanders denken daarbij direct aan Funda. Met onze top 10 huizensites of deze 10 alternatieven om een koopwoning te vinden, laten we zien dat er meer opties zijn.
Jouw woonwensen
Voor je op zoek gaat naar een woning, is het slim om een wensenlijst op te stellen. Dit helpt je om snel te scannen door de te koop staande woningen.
De woning bezichtigen
Een wensenlijstje maken helpt je ook bij de bezichtiging van de woning. Zo weet je waar je extra op moet letten. Lees onze tips bij huizen bezichtigen bijvoorbeeld over welke vragen je stelt aan de makelaar. Ben je na de
Woning op het oog?
2. De woning kopen
Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan start het aankooptraject.
Eerste afspraak hypotheekadviseur
Wanneer je een woning op het oog heeft, is het tijd om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Tijdens dit gratis eerste gesprek maak je kennis met de adviseur. Hij of zij brengt jouw financiƫle situatie in kaart. Je weet wat mogelijk is en kunt met een gerust gevoel het koop-traject starten.
Het aankooptraject
Voor de aankoop van de woning volg je een aantal stappen:
- Bepaal jouw prijs voor de woning. Win zoveel mogelijk informatie in over de prijs. Denk hierbij aan het kadaster, milieuregels, bestemmingsplan, (voor)taxatie en de makelaar.
- Neem een optie op de woning. De verkoper mag dan maar met 1 partij onderhandelen. Gedurende een aantal dagen heb je het recht op eerste koop.
- Start met onderhandelen. Bied scherp, maar laat zien dat je een serieuze koper bent. Geef ook duidelijk aan of je een voorlopig bod doet (ruimte voor een tegenbod) of je een definitief bod doet.
- Akkoord! Jullie worden het eens over de prijs. Je ontvangt het voorlopig koopcontract. Dit contract is na het tekenen en drie dagen bedenktijd bindend, met uitzondering van de ontbindende voorwaarden.
3. De financiering van de woning
Nu is het zaak om de financiering rond te krijgen. Wanneer je op tijd een hypotheekadviseur hebt ingeschakeld, levert dit geen problemen op. Je moet nog een aantal beslissingen voor de financiering nemen. Jouw hypotheekadviseur helpt je hierbij.
- De aflosvorm.
- Mogelijkheden voor Nationale Hypotheek Garantie.
- Betaalbaarheid en risicoās.
- Verzekeringen bij de hypotheek.
- De beste hypotheekrente voor jou.
- De fiscale voordelen.
Op basis van deze beslissingen zoekt de hypotheekadviseur de beste aanbieding voor jou (hypotheekrente en voorwaarden). Ook regelt hij of zij de hypotheek bij de geldverstrekker en het passeren bij de notaris.
4. Gefeliciteerd!
Dan komt het grote moment; de overdracht van de woning. Samen met de makelaar keur je of de woning correct is overgedragen. Daarna ben je de eigenaar van een nieuwe woning. Gefeliciteerd!