Tips voor het kopen van een huis

Met ons stappenplan gaat het kopen van een woning gesmeerd. Van oriëntatie tot de overdracht; veel handige tips en belangrijkste beslissingen voor de hypotheek.

1. Op zoek naar een woning

De zoektocht naar een nieuwe woning begint tegenwoordig op internet.

Maximale hypotheek

Via onze website kunt u uw maximale hypotheek berekenen. Zo weet u in welke prijsklasse u een woning kunt zoeken. Deze berekening is een indicatie op basis van uw inkomen, spaargeld en financiële verplichtingen.

Een woning zoeken

Via internet kunt u zich eenvoudig oriënteren op woningen die te koop staan. Veel Nederlanders denken daarbij direct aan Funda. Met onze top 10 huizensites laten we zien dat er meer opties zijn.

Uw woonwensen

Voor u op zoek gaat naar een woning, is het slim om een wensenlijst op te stellen. Dit helpt u om snel te scannen door de te koop staande woningen. Ook weet u waar u extra op moet letten bij de bezichtiging van de woning. Lees onze tips bij huizen bezichtigen.

Bereken uw hypotheek mogelijkhedenUw eerste stap naar een nieuwe woning

2. De woning kopen

Heeft u uw droomhuis gevonden? Dan start het aankooptraject.

Eerste afspraak hypotheekadviseur

Wanneer u een woning op het oog heeft, is het tijd om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Tijdens dit gratis eerste gesprek maak je kennis met de adviseur. Hij of zij brengt uw financiële situatie in kaart. U weet wat mogelijk is en kunt met een gerust gevoel het koop-traject starten.

Het aankooptraject

Voor de aankoop van de woning volgt u een aantal stappen:

  1. Bepaal uw prijs voor de woning. Win zoveel mogelijk informatie in over de prijs. Denk hierbij aan het kadaster, milieuregels, bestemmingsplan, (voor)taxatie en de makelaar.
  2. Neem een optie op de woning. De verkoper mag dan maar met 1 partij onderhandelen. Gedurende een aantal dagen heeft u het recht op eerste koop.
  3. Start met onderhandelen. Bied scherp, maar laat zien dat u een serieuze koper bent. Geef ook duidelijk aan of u een voorlopig bod doet (ruimte voor een tegenbod) of u een definitief bod doet.
  4. Akkoord! Jullie worden het eens over de prijs. U ontvangt het voorlopig koopcontract. Dit contract is na het tekenen en drie dagen bedenktijd bindend, met uitzondering van de ontbindende voorwaarden.

Heeft u haast met aankopen? Lees onze tips voor kopen in een verhitte huizenmarkt.

3. De financiering van de woning

Nu is het zaak om de financiering rond te krijgen. Wanneer u op tijd een hypotheekadviseur heeft ingeschakeld, levert dit geen problemen op. U moet nog een aantal beslissingen voor de financiering nemen. Uw hypotheekadviseur helpt u hierbij.

  • De aflosvorm.
  • Mogelijkheden voor Nationale Hypotheek Garantie.
  • Betaalbaarheid en risico’s.
  • Verzekeringen bij de hypotheek.
  • De beste hypotheekrente voor u.
  • De fiscale voordelen.

Op basis van deze beslissingen zoekt de hypotheekadviseur de beste aanbieding voor u (hypotheekrente en voorwaarden). Ook regelt hij of zij de hypotheek bij de geldverstrekker en het passeren bij de notaris.

4. Gefeliciteerd!

Dan komt het grote moment; de overdracht van de woning. Samen met de makelaar keurt u of de woning correct is overgedragen. Daarna bent u de eigenaar van een nieuwe woning. Gefeliciteerd!

Gratis telefonisch oriëntatiegesprekStel uw vragen + eerste berekening mogelijkheden

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.