Met een eigen woning kunt u vermogen opbouwen, besparen of overwaarde verzilveren. 7 tips om uw huis of hypotheek in te zetten voor uw pensioen.
Zelf vermogen opbouwen belangrijker door nieuw pensioenakkoord
Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit 3 pijlers. Iedereen die in Nederland woont of werkt bouwt automatisch AOW op (pijler 1). Daarnaast bouwen de meeste Nederlanders pensioen op via de werkgever (pijler 2). Via Mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien hoeveel pensioen u tot dusver heeft opgebouwd in deze 2 pijlers.
De derde pijler bestaat uit individueel opgebouwd vermogen. Dit kan middels individuele verzekeringen, maar ook met een eigen huis bouwt u vermogen op. Deze pijler wordt steeds belangrijker onder andere door het nieuwe pensioenakkoord.
De belofte van een gegarandeerd pensioen kan steeds lastiger worden waargemaakt, vooral door de lage rente. Dit heeft al tot een aantal kortingen geleid. In het nieuwe pensioenakkoord wordt de pensioenopbouw via de werkgever individueler. Dit in plaats van een vaste aanspraak op basis van het inkomen. Ook sluit het nieuwe pensioenstelsel meer aan bij flexibele contractvormen en een toenemend aantal ZZP-ers.
Uw huis of hypotheek inzetten voor uw pensioen (7 tips)
Een persoonlijker pensioenstelsel betekent ook meer verantwoording om zelf te zorgen voor een goed pensioen. We laten zien hoe u uw huis of hypotheek hierovor kunt inzetten.
1. Uw hypotheek aflossen
De hypotheek aflossen is een vorm van (be)sparen. U bouwt vermogen op en verlaagt direct uw maandlasten. Aflossen is een interessant alternatief voor de lage spaarrente en hoge vermogensrendementsheffing.
Wel moet u rekening houden met de afbouw van de ‘wet Hillen’. Een huis bezitten met een kleine of geen hypotheekschuld, wordt hierdoor elk jaar een beetje duurder.
2. Pensioensparen
Heeft u nog even voor uw pensioen, dan kan pensioensparen aantrekkelijk zijn. U zet eenmalig of maandelijks geld opzij en laat dit beleggen door een professional. Pensioensparen is een fiscaal vriendelijke manier om vermogen op te bouwen als aanvulling op het pensioen.
Bekijk hier het actuele aanbod voor pensioensparen.
Het nadeel van bovenstaande vormen van sparen, is dat geld voor een bepaalde tijd vast zit in stenen of een pensioenpot.
3. Overwaarde opnemen
Door de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren, staan veel huizenbezitters op winst. Wie nu geld wil vrijmaken, bijvoorbeeld voor een consumptieve uitgave of om de (klein)kinderen te helpen met een huis, kan overwaarde opnemen. De laatste jaren hebben banken interessante productoplossingen geïntroduceerd speciaal voor overwaarde. Ontdek uw mogelijkheden om overwaarde op te nemen.
Een hogere hypotheek betekent ook hogere maandlasten. En ook al zijn de extra kosten beperkt door de lage hypotheekrente, dit moet natuurlijk wel passen in uw situaties.
4. Kleiner of goedkoper gaan wonen
Door kleiner en/of goedkoper te gaan wonen, combineert u lagere maandlasten met overwaarde dat direct vrijkomt. Als huizenbezitter heeft u een mooie positie op de huizenmarkt. Het oude huis is snel verkocht voor een goede prijs en door overwaarde heeft u financiele armslag. Daarbij kunt u uw aflossingsvrije hypotheek (grotendeels) meenemen.
5. Hypotheek (deels) omzetten naar aflossingsvrij
Niet verhuizen en toch uw maandlasten verlagen? Het is mogelijk om uw hypotheek (deels) aflossingsvrij te maken. Anders dan bij aflossen, blijft u spaargeld zo intact. Bereken of aflossingsvrij oversluiten voordelig is.
De hypotheek aflossingsvrij maken is niet voor iedereen mogelijk en kan gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast moet u waken voor de betaalbaarheid en restschuld in de toekomst.
6. Uw huis verduurzamen
Een investering in uw woning is waardevast en daarom vaak de moeite waard. Kiest u voor een investering in energiebesparende maatregelen, dan verlaagt u tevens uw maandelijkse energierekening.
Banken bieden interessante hypotheekoplossingen voor energiezuinig wonen, bijvoorbeeld extra korting op de hypotheek. Ook kunt u voor energiebesparende maatregelen meer hypotheek krijgen.
7. Een beleggingspand kopen
Met een beleggingspand profiteert u van de stijgende huizenprijs én u ontvangt huurinkomsten. Wilt u een huis kopen om te verhuren, dan kunt u hier (deels) een hypotheek voor afsluiten. Een zogenoemde verhuurhypotheek maakt een beleggingspand voor een bredere doelgroep toegankelijk.
Een verhuurhypotheek gaat tot 70% of 80% van de koopsom. Het resterende deel heeft u nodig aan eigen geld of hiervoor gebruikt u uw overwaarde. Voor de toetsing van de verhuurhypotheek worden de toekomstige huurinkomsten meegenomen. Banken kunnen aanvullende eisen stellen zoals alleen voor verhuur in bepaalde steden en vakantiewoningen of kamerverhuur uitsluiten.