Vangnet NHG belangrijker, maar minder starters komen in aanmerking

Op deze oververhitte huizenmarkt is het vangnet van NHG misschien wel belangrijker dan ooit. Toch komen steeds minder starters in aanmerking voor de garantie.

Helft starters zonder NHG-hypotheek

Deze week kopt De Telegraaf dat ‘de NHG-grens de huizengekte nauwelijks nog kan volgen’. Volgens de krant heeft nog maar de helft van de starters een NHG-hypotheek. Dit terwijl 10 jaar geleden nog 9 van de 10 koopstarters voor de garantie koos.

De kostengrens voor Nationale Hypotheek Garantie stijgt mee met de huizenprijs. In 2021 kunt u daarom een NHG-hypotheek afsluiten voor een huis tot 325.000 euro. Kiest u voor energiebesparende maatregelen dan is de garantie toegankelijk tot 344.500 euro.

Deze hogere NHG-grens is kennelijk ontoereikend om het grootste deel van de starters toegang te blijven geven tot de garantie. Met name in populaire regio’s en plaatsen zijn starterswoningen tot 325.000 euro schaars.

Vangnet voor starters belangrijker dan ooit

De Nationale Hypotheek Garantie biedt een vangnet voor huizenbezitters als het tegenzit. Bij betalingsproblemen kan de hypotheeklast tijdelijk worden overgenomen en bij verkoop met verlies kan de restschuld onder voorwaarden worden kwijtgescholden.

Op deze oververhitte huizenmarkt is het vangnet van NHG voor starters misschien wel belangrijker dan ooit. Om een huis te kunnen kopen is vaak de maximale financiering nodig. Ook bieden boven de vraagprijs is eerder regel dan uitzondering.

Daar komt bij dat onzekerheid voor werk en inkomen is toegenomen als gevolg van de coronacrisis.

Nationale Hypotheek Garantie geeft niet thuis

Het is zorgelijk dat de Nationale Hypotheek Garantie juist nu niet thuis geeft. In een reactie op het Telegraaf-artikel zegt de stichting het volgende:

‘Het sneller verhogen van de kostengrens heeft in de huidige marktomstandigheden niet het gewenste effect dat meer starters een woning kunnen bemachtigen. Dit komt omdat het aantal beschikbare woningen daardoor niet toeneemt.’

Daarmee gaan ze eraan voorbij dat een hogere kostengrens voor het NHG-vangnet, wel degelijk bijdraagt aan een verantwoorde woonfinanciering.

Heeft u een woning op het oog boven de NHG-grens, dan raden we aan om direct een uitgebreide hypotheekberekening te maken. U krijgt dan inzicht in de maandlasten, maar ook een doorrekening van scenario’s wanneer het tegenzit.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024