Variabele rente weer vaker interessant

Het verschil tussen de variabele en vaste hypotheekrente is gegroeid. Dit betekent dat kiezen voor een variabele rente weer vaker interessant is. Dit moet wel bij u passen. In dit artikel leest u er alles over.

De eerste 6 maanden van dit jaar is de hypotheekrente flink gestegen. Veel tarieven zijn zelfs meer dan verdubbeld, bijvoorbeeld de laagste rente 10 jaar vast. Deze was op 1 januari nog 0,88% en nu maar liefst 2,83%.

Een uitzondering hierop is de variabele hypotheekrente. Het laagste tarief is in 6 maanden slechts 0,05% gestegen, van 1,22% naar 1,27%.

Benieuwd naar uw laagste hypotheekrente?Ontvang vrijblijvend het beste renteaanbod >

Waarom stijgt de variabele rente (nog) niet?

De variabele hypotheekrente heeft als basis de Euribor (vraag en aanbod van kortlopende leningen). Dit tarief wordt weer sterk beïnvloed door de herfinancieringsrente van de Europese Centrale Bank. De ECB houdt deze beleidsrente al sinds 2016 op 0% om de economie te stimuleren.

De rentevaste periodes langer dan een jaar hebben als basis de kapitaalmarktrente, waarop vermogenstitels met een lange looptijd worden verhandeld. Met name dit tarief is sterk gestegen. Lees meer in hypotheekrente verwachting voor 2022.

Hypotheekrente terug naar het oude normaal

De afgelopen jaren daalden met name de vaste rentes. Zelfs tot het punt dat variabel of vast maar enkele tienden van een procentpunt verschilden. Kiezen voor extra zekerheid was hierdoor erg goedkoop.

Door de renteverhoging van de afgelopen maanden gaan we eigenlijk weer terug naar de oude situatie. Namelijk dat de verschillen tussen de rentevastperiodes groter zijn en dat de variabele hypotheekrente een stuk goedkoper is.

Niet iedereen heeft die extra zekerheid nodig en dit is ook nog eens een stuk duurder geworden. Hoeveel dat scheelt wordt duidelijk in onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld: variabele rente vs. 20 jaar vast

Stel u wilt een aflossingsvrij hypotheekdeel opnemen, voor achterstallig onderhoud en om uw huis te verduurzamen. U heeft 40.000 euro nodig.

Lage maandlasten en flexibiliteit met een variabele rente

Kiezen voor een variabele rente heeft als voordeel lagere maandlasten. Ook profiteert u direct van een rentedaling. U maak dan geen extra kosten voor oversluiten of rentemiddeling. Daarnaast kunt u de hypotheekrente op elk moment weer vastklikken als u een rentestijging verwacht.

Een variabele rente moet wel bij u passen

Kiest u voor een variabele rente, dan moet u rekening houden met het volgende:

 • Een zwaardere toets op inkomen, dus niet geschikt als u maximaal wilt lenen.
 • U moet een rentestijging kunnen opvangen.
 • Geen zekerheid voor uw maandlast op lange termijn.

Wilt u zekerheid voor uw maandlasten, dan is een variabele rente niets voor u. Kunt u een rentestijging opvangen, dan kiest u met een variabel tarief voor de laagst mogelijke kosten gedurende de looptijd.

U kunt er ook voor kiezen voor een variabele voor een deel van de hypotheek, bijvoorbeeld voor de hierboven genoemde verduurzaming. Dan is uw risico kleiner.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.2
8.2 uit 2579 reviews. 91% beveelt ons aan!
 • Duidelijk in uitleg

  Goed overzicht en duidelijke informatie.

  17/06/2022 Dick Kelder, Ommen
 • Helder

  Gemakkelijk in gebruik

  19/06/2022 Bart, Beesd
 • Goed

  Goed

  22/06/2022 Jan, Oude Pekela

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022