Variabele rente weer vaker interessant

Het verschil tussen de variabele en vaste hypotheekrente is gegroeid. Dit betekent dat kiezen voor een variabele rente weer vaker interessant is. Dit moet wel bij je passen. In dit artikel leest je er alles over.

Dit jaar is de hypotheekrente flink gestegen. De lange rente is zelfs meer dan verdubbeld, bijvoorbeeld de laagste rente 10 jaar vast. Deze was op 1 januari nog 0,88% en is inmiddels gestegen naar 4,13%.

Ook de variabele hypotheekrente is gestegen, maar minder hard. Het laagste tarief is maar met 0,60% gestegen, van 1,20% naar 1,80%.

Benieuwd naar jouw laagste hypotheekrente?Ontvang vrijblijvend het beste renteaanbod >

Waarom stijgt de variabele rente minder hard?

De variabele hypotheekrente heeft als basis de Euribor (vraag en aanbod van kortlopende leningen). Dit tarief wordt weer sterk beïnvloed door de herfinancieringsrente van de Europese Centrale Bank. De ECB is deze rente stapsgewijs aan het verhogen.

De rentevaste periodes langer dan een jaar hebben als basis de kapitaalmarkt, waarop vermogenstitels met een lange looptijd worden verhandeld. De kapitaalmarktrente is wordt meer gestuurd door de markt en stijgt (en daalt) daardoor heviger. Lees meer in hypotheekrente verwachting.

Hypotheekrente terug naar het oude normaal

De afgelopen jaren daalden met name de vaste rentes. Zelfs tot het punt dat variabel of vast maar enkele tienden van een procentpunt verschilden. Kiezen voor extra zekerheid was hierdoor erg goedkoop.

Door de renteverhoging van de afgelopen maanden gaan we eigenlijk weer terug naar de oude situatie. Namelijk dat de verschillen tussen de rentevastperiodes groter zijn en dat de variabele hypotheekrente een stuk goedkoper is.

Niet iedereen heeft die extra zekerheid nodig en dit is ook nog eens een stuk duurder geworden. Hoeveel dat scheelt wordt duidelijk in onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld: variabele rente vs. 20 jaar vast

Stel je wilt een aflossingsvrij hypotheekdeel opnemen, voor achterstallig onderhoud en om jouw huis te verduurzamen. Je hebt 40.000 euro nodig.

Lage maandlasten en flexibiliteit met een variabele rente

Kiezen voor een variabele rente heeft als voordeel lagere maandlasten. Ook profiteer je direct van een rentedaling. Je maakt dan geen extra kosten voor oversluiten of rentemiddeling. Daarnaast kan je de hypotheekrente op elk moment weer vastklikken als je een rentestijging verwacht.

Een variabele rente moet wel bij je passen

Kies je voor een variabele rente, dan moet je rekening houden met het volgende:

 • Een zwaardere toets op inkomen, dus niet geschikt als je maximaal wilt lenen.
 • Je moet een rentestijging kunnen opvangen.
 • Geen zekerheid voor jouw maandlast op lange termijn.

Wil je zekerheid voor jouw maandlasten, dan is een variabele rente niets voor je. Kan je een rentestijging opvangen, dan kies je met een variabel tarief voor de laagst mogelijke kosten gedurende de looptijd.

Je kunt er ook voor kiezen voor een variabele voor een deel van de hypotheek, bijvoorbeeld voor de hierboven genoemde verduurzaming. Dan is jouw risico kleiner.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2817 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Ontzettend bedankt met de hulp

  Erg goede informatie ontvangen.

  12/03/2023 Karima, Rotterdam
 • Zeer correct

  Alle gemaakte afspraken werden keurig nagekomen.

  12/03/2023 Wijnand Hooft, HAREN GN
 • Kort telefoongesprek

  N.a.v. mijn ingevulde vragenlijst werd ik meteen deskundig te woord gestaan. Uitkomst was negatief maar ik vond het plezierig dat dit ook kort en accuraat werd uitgelegd.

  03/03/2023 Bart, Landhorst

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023