Variabele rente weer vaker interessant

Het verschil tussen de variabele en vaste hypotheekrente is gegroeid. Dit betekent dat kiezen voor een variabele rente weer vaker interessant is. Dit moet wel bij je passen. In dit artikel leest je er alles over.

Dit jaar is de hypotheekrente flink gestegen. De lange rente is zelfs meer dan verdubbeld, bijvoorbeeld de laagste rente 10 jaar vast. Ook de variabele hypotheekrente is gestegen, maar minder hard.

Benieuwd naar jouw laagste hypotheekrente?Ontvang vrijblijvend het beste renteaanbod >

Waarom stijgt de variabele rente minder hard?

De variabele hypotheekrente heeft als basis de Euribor (vraag en aanbod van kortlopende leningen). Dit tarief wordt weer sterk beïnvloed door de herfinancieringsrente van de Europese Centrale Bank. De ECB is deze rente stapsgewijs aan het verhogen.

De rentevaste periodes langer dan een jaar hebben als basis de kapitaalmarkt, waarop vermogenstitels met een lange looptijd worden verhandeld. De kapitaalmarktrente is wordt meer gestuurd door de markt en stijgt (en daalt) daardoor heviger. Lees meer in hypotheekrente verwachting.

Hypotheekrente terug naar het oude normaal

De afgelopen jaren daalden met name de vaste rentes. Zelfs tot het punt dat variabel of vast maar enkele tienden van een procentpunt verschilden. Kiezen voor extra zekerheid was hierdoor erg goedkoop.

Door de renteverhoging van de afgelopen maanden gaan we eigenlijk weer terug naar de oude situatie. Namelijk dat de verschillen tussen de rentevastperiodes groter zijn en dat de variabele hypotheekrente een stuk goedkoper is.

Niet iedereen heeft die extra zekerheid nodig en dit is ook nog eens een stuk duurder geworden. Hoeveel dat scheelt wordt duidelijk in onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld: variabele rente vs. 20 jaar vast

Stel je wilt een aflossingsvrij hypotheekdeel opnemen, voor achterstallig onderhoud en om jouw huis te verduurzamen. Je hebt 40.000 euro nodig.

Lage maandlasten en flexibiliteit met een variabele rente

Kiezen voor een variabele rente heeft als voordeel lagere maandlasten. Ook profiteer je direct van een rentedaling. Je maakt dan geen extra kosten voor oversluiten of rentemiddeling. Daarnaast kan je de hypotheekrente op elk moment weer vastklikken als je een rentestijging verwacht.

Een variabele rente moet wel bij je passen

Kies je voor een variabele rente, dan moet je rekening houden met het volgende:

 • Een zwaardere toets op inkomen, dus niet geschikt als je maximaal wilt lenen.
 • Je moet een rentestijging kunnen opvangen.
 • Geen zekerheid voor jouw maandlast op lange termijn.

Wil je zekerheid voor jouw maandlasten, dan is een variabele rente niets voor je. Kan je een rentestijging opvangen, dan kies je met een variabel tarief voor de laagst mogelijke kosten gedurende de looptijd.

Je kunt er ook voor kiezen voor een variabele voor een deel van de hypotheek, bijvoorbeeld voor de hierboven genoemde verduurzaming. Dan is jouw risico kleiner.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

1 gedachte over “Variabele rente weer vaker interessant”

 1. ING heeft het afgelopen maand bestaan om mijn variabele rente, die ik al een kleine tienjaar op Euribor + 1 Euro had staan, in één klap te verhogen tot 4,5 %! Toen ik woedend belde waarom er in één keer E 320,- afgeschreven was als hypotheekrente i.p.v. de gebruikelijke E 48,50 – een aflossingsvrije hypotheek va slechts E 81.000,–; was het antwoord: “Dat men mij al diverse brieven gestuurd had waar ik niet op had geantwoord en er zoals ik wist een einde was gekomen aan de rente-vrije periode”. The bloody nerve! Géén brieven uiteraard ontvangen, noch per post noch per mail noch per bank.
  Wat kan een mens van 71 uitrichten tegen zo’n arrogante machtwellustige bank?!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3059 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024