Veel mis bij WOZ-waarde

Bij het vaststellen en behandelen van de WOZ-waarde gaat veel mis. Het systeem rondom de OZB is een gedrocht geworden waar burger en gemeenten mee in hun maag zitten. Minister Plasterk heeft daarom een onderzoek ingesteld.

Doorn in het oog huizenbezitter

Een te hoge WOZ waarde is veel huizenbezitters een doorn in het oog. Terwijl de huizenprijs in heel Nederland daalt, zien zij dat hun WOZ-waarde gelijk blijft of zelfs stijgt. Een hoge WOZ-waarde heeft invloed op de hoogte van de Onroerend Zaak Belasting (OZB), maar ook op de erf en schenkbelasting, het eigen woning forfait en de inkomsten belasting. Ook heeft een hogere WOZ-waarde invloed op uw hypotheekmogelijkheden bij het aanvragen en oversluiten van een hypotheek.

Hoofdpijndossier gemeenten

Niet gek dat steeds meer huizenbezitters bezwaar maken tegen de te hoge WOZ-waarde. Zoveel zelfs dat de WOZ-waarde voor veel gemeentes een hoofdpijndossier wordt. Mondige burgers bestoken hun gemeente met uiteenlopende redenen waarom hun huis minder waard is geworden, van schade tot overlast.

Veel mis

Het is de taak van de gemeente om elk bezwaarschrift zorgvuldig te behandelen. Echter, bij veel gemeente ontbreekt hiervoor de tijd en de capaciteit. Zo werd de Gemeente Amsterdam onlangs nog op de vingers getikt omdat zijn met “knip en plakwerk” reageerden op bezwaarschriften. Ook bij het vaststellen van de WOZ-waarde, door middel van taxatie, worden veel fouten gemaakt omdat de werkdruk te hoog ligt. Het AD berichtte onlangs dat het aantal gemeenten dat onder toezicht is geplaatst vorig jaar is opgelopen van 40 naar 70.

Onderzoek WOZ-fouten

Langzaamaan wordt duidelijk dat het huidige WOZ-systeem een gedrocht is geworden. Burgers zijn het zat telkens te veel te betalen dienen massaal bezwaarschriften in. Gemeentes kunnen het vele werk niet meer aan en kunnen niet meer aan de kwaliteitsstandaard voldoen. Minister Plassterk heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar fouten met de WOZ-waarden. Mogelijke alternatieven zijn onder anderen een puntensysteem of een belasting per inwoner. Burgers hebben er volgens de minister recht op dat de woningwaarde juist wordt vastgesteld.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.