Verduurzamen? Deze 6 subsidies liggen nu voor je klaar.

De subsidiepot voor energiebesparende maatregelen, ook wel bekend als de ISDE-subsidie, is weer gevuld. Lees welke subsidies voor je klaar liggen en hoe je deze kunt aanvragen.

Update: Het demissionair kabinet heeft nog eens 210 miljoen euro vrijgemaakt voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, vanwege een onverwacht grote toename in subsidieaanvragen. Het totale subsidiepot voor isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers, aansluitingen op een warmtenet en elektrische kookvoorzieningen bedraagt dit jaar 560 miljoen euro.

In totaal zijn dit jaar al bijna 180.000 subsidieaanvragen gedaan, wat neerkomt op een bedrag van 333 miljoen euro. Het populairst zijn de subsidies voor isolerende maatregelen (€ 144 miljoen) en warmtepompen (€ 142 miljoen).

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

1. Isolatiemaatregelen

Vanaf dit jaar ontvang je ook subsidie wanneer je voor één isolatiemaatregel kiest. Je krijgt dan ongeveer 15% terug. Kies je binnen 24 maanden voor een tweede maatregel, dan krijg je rond de 30% van de kosten terug. Het gaat om de volgende type isolatiemaatregelen: spouwmuurisolatie, gevelisolatie, bodem- of vloerisolatie, dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie en glasisolatie.

Let op: per type isolatiemaatregel mag je maar één keer subsidie aanvragen. Je kunt dus beter voor alle glasmaatregelen die je binnen 24 maanden neemt, in één keer subsidie aanvragen.

Vergoeding: 15-30% van de aanschafkosten

2. Elektrische kookplaat

Is jouw woning aangesloten op een warmtedistributienet, maar kook je nog steeds op gas? Dan kan je eenmalig €400,- subsidie aanvragen voor de aanschaf van een elektrische kookplaat, een extra groep in de meterkast en het aanleggen van elektraleidingen richting de keuken.

Vergoeding: €400,-

3. Warmtepomp

Gasloos bouwen is nu verplicht. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht (luchtwarmtepomp) of bodem (aardwarmtepomp). Heb je een oudere woning, dan kan je ook gebruikmaken van een hybride warmtepomp. Deze verbruikt 60% minder gas dan een normale cv-ketel.

Wie de cv-ketel vervangt door een warmtepomp, kan rekenen op een subsidie van €500,- tot €2.500,-. Ondanks dat een warmtepomp veel stroom verbruikt, daalt de totale CO2-uitstoot met 30-55%. Daarnaast kan je dit verbruik goed opvangen met zonnepanelen.

Vergoeding: €500,- tot €2.500,-

4. Zonneboiler

Een zonneboiler verwarmt het water door middel van zonlicht. Hierdoor bespaar je bijna de helft van het energieverbruik op warm water. De vergoeding ligt tussen de 15 tot 30% en is onderdeel van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is enkel beschikbaar voor bestaande woningen.

Vergoeding: 15-30% van de aanschafkosten

5. Aansluiting op het warmtenet

Wanneer er in jouw wijk een warmtenet (stadsverwarming of blokverwarming) ligt, dan kun je tot €3.325,- subsidie krijgen als je jouw woning hierop laat aansluiten. Naast dat je minder energie verbruikt, daalt je CO2-uitstoot nog eens 60% daalt.

Vergoeding: €3.325,-

6. 0% btw op zonnepanelen

Per 1 januari 2023 betaal je geen btw voor zonnepanelen. Ondanks dat dit feitelijk geen subsidie is, profiteer je als woningbezitter. Korting van 21% voor voor zonnepanelen op woningen of een bijgebouw zoals een garage. De btw hoef je dus niet mee terug te vragen.

Deze subsidies vallen onder de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE). De overheid heeft dit jaar 560 miljoen euro beschikbaar voor de genoemde energiebesparende maatregelen. Heb je vorig jaar energiebesparende maatregelen genomen, maar geen subsidie aangevraagd, dan kun je dat nu alsnog doen. Lees meer over de voorwaarden voor de ISDE-subsidie of bekijk het stappenplan voor jouw subsidieaanvraag.

Woningbezitters kunnen niet meer om verduurzamen heen

Je moet deze subsidies zien als een zetje in de rug van de overheid. Het meeste profijt hebben huishoudens van de lagere energierekening. Eind 2022 was een doorsnee huishouden met een energielabel A ruim €90,- per maand goedkoper uit dan met energielabel G. Dit blijkt uit recent onderzoek van Rabobank. Ook na de invoering van het prijsplafond voor energie, is dat verschil nog altijd €50,-.

Door de hoge energieprijzen is verduurzaming van de woning nu vaker rendabel dan in het verleden. Daarnaast neemt de waarde van een duurzame woning sterker toe. Inmiddels kost een koopwoning met energielabel A ruim €85.000,- meer dan een vergelijkbare koopwoning met energielabel G, aldus Rabobank. Dit verschil loopt naar verwachting verder op als volgende jaar het energielabel mede bepaalt hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Naast financiële voordelen, draag je door de woning (verder) te verduurzamen bij aan milieu en klimaat en verbeter je jouw wooncomfort.

Energiebesparende maatregelen voordelig financieren

De meeste geldverstrekkers zien deze voordelen ook en bieden voordelen aan door rentekorting te bieden en energiebespaarbudget beschikbaar te stellen.

Hierdoor is het extra interessant om nu je overwaarde te gebruiken voor verduurzamen. Ook als je geen overwaarde hebt, bijvoorbeeld omdat je pas bent verhuisd, is een financiering mogelijk. Je mag namelijk 6% extra lenen om je woning te verduurzamen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

15 gedachten over “Verduurzamen? Deze 6 subsidies liggen nu voor je klaar.”

   • goede middag, bij de kookvoorziening staat dat aan de volgende regels moet worden voldaan:

    bevestiging van uw netbeheerder dat de aardgasmeter definitief is verwijderd op of na 2 april 2022
    (eventueel) een verklaring of bewijs van een warmtebedrijf dat de woning op een warmtenet is aangesloten
    betaalbewijs elektrische kookvoorziening
    factuur aanschaf elektrische kookvoorziening waaruit blijkt dat de aanschaf op of na 2 april 2022 heeft plaatsgevonden

    .. maar als ik alleen elektrisch ga koken en nog steeds verwarming heb dan is mijn aardgasmeter toch niet verwijderd? Dus je kan deze aanvraag alleen doen als je de rest ook al ‘verduurzaamd’ hebt en dus niet met centrale verwarming… en ook niet als je lid bent van een vereniging van eigenaren.. daar zijn weer andere voorwaarden en regelingen voor..

  • Beste Klaas, de ISDE-subsidie is alleen mogelijk voor verduurzaming van het hoofdverblijf van de aanvrager. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek Rentetarieven)

   Beantwoorden
 1. Dag,

  Wij denken er over om de cv luchtverwarming te vervangen door een warmtepomp.
  Kunt u een indicatie geven van de kosten hiervoor?
  bij voor baat dank.

  Beantwoorden
  • Beste Fred, bij kozijnen geldt dat u alleen subsidie krijgt voor een isolerend paneel in een kozijn als u ook HR++-glas of Triple glas heeft laten aanbrengen. Bij isolatiemaatregelen geldt dat u in 2023 al subsidie krijgt vanaf 1 maatregel. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek Rentetarieven).

   Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw, in de voorwaarden voor de ISDE-subsidie is onder andere een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) van 3,5 [m2 K/w] opgenomen. Je zult moeten nagaan of het dakisolatie hier aan voldoet. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek Rentetarieven).

   Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Buijs, de uitvoering van de isolatiemaatregelen moet je laten doen door een bouwinstallatiebedrijf. Je krijgt geen subsidie als je de uitvoering zelf doet. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 2. Goedemiddag,
  Wij hebben vorig jaar subsidie gehad voor dak en hr+++ glas isolatie.
  Nu hebben wij de voordeur/achterdeur en nog een aantal kozijn vervangen in kunsstof en hr+++glas. Nu werd ons verteld omdat wij al een keer voor de eerste gedeelte subsidie hebben ontvangen nu geen rechten meer hebben op de het vervolg ervan. Klopt dit.
  Wij hebben contact gehad met ISDE

  Beantwoorden
  • Beste mevrouw Duijndam, dit klopt. Per type isolatiemaatregel, bijvoorbeeld glasisolatie, mag je maar één keer subsidie aanvragen. Dit staat in de voorwaarden. Je kunt daarom beter voor alle glasmaatregelen die je binnen 24 maanden neemt in één keer subsidie aanvragen. Vervelend dat u hier niet op gewezen bent. Ik heb het voor de zekerheid ook aan de tekst toegevoegd. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024