Verhuizen met financieel voordeel, grijp nu je kans

De huizenmarkt trekt aan en huiseigenaren kunnen nu hun overwaarde en hun huidige lage rente meenemen. Ontdek hoeveel financieel voordeel jij kunt halen door nu te verhuizen.

Opleving van de huizenmarkt

Of je nu op zoek bent naar meer ruimte, luxe of een duurzame woning, dit is het optimale moment om in actie te komen. En wellicht heb je zelfs al een pand op het oog, aangezien makelaars een toename in bezichtigingen melden. Ook wordt er weer overboden. Makelaarsvereniging NVM ziet dan ook een opleving van de huizenmarkt. 

 • In het tweede kwartaal verkochten aangesloten makelaars bestaande koopwoningen meer, een groei van ruim 20% tegenover het eerste kwartaal.
 • Daarnaast rapporteerde de makelaarsvereniging een gemiddelde prijsstijging van 2,8%, ten opzichte van een kwartaal eerder.
 • Dit kwartaal werden 29% meer woningen te koop gezet en de verkoop verliep sneller, gemiddeld binnen 35 dagen in plaats van 42 dagen in het eerste kwartaal.

Verhuizen met financieel voordeel?

Een gunstig moment om een huis te kopen?

Deze gunstige omstandigheden biedt kansen voor kopers. Ook hebben zij meer vertrouwen in de woningmarkt door stijgen van de lonen en een sterke economie. Bovendien koop je nu op de (voorlopige) bodem van de huizenprijzen, wat bijzonder voordelig is als je op zoek bent naar een andere woning.

Toch is er geen garantie dat de huizenprijzen vanaf nu blijven stijgen. Recent sprak ABN AMRO nog de verwachting uit dat de huizenprijzen in 2023 dalen. Hun voorspelling is echter gebaseerd op een jaar-op-jaar vergelijking, waarbij de gemiddelde huizenprijs wordt vergeleken met de piek van vorige zomer.

Gaan de huizenprijzen stijgen of dalen? Helaas heb ik geen glazen bol. Het financieel ideale moment van kopen is echter minder van belang. Het belangrijkste is dat je prettig woont en dat de maandlasten betaalbaar zijn. Wat dat betreft, bevinden huiseigenaren zich in een gunstige positie.

Voordelig verhuizen? Neem jouw overwaarde en lage rente mee

Huizenbezitters hebben in de afgelopen jaren aanzienlijke overwaarde opgebouwd en kunnen deze gebruiken bij de aanschaf van hun volgende woning. Daarbij kunnen ze hun huidige lage hypotheekrente meenemen (verhuisregeling). Hoeveel dit oplevert, lees je in onderstaand rekenvoorbeeld. 

Rekenvoorbeeld voordelig verhuizen

Esther en John kochten in 2020 een woning voor €440.000 en sloten een hypotheek van €400.000 af. Hun huidige hypotheek is samengesteld uit:

 • € 200.000,- aflosvrije hypotheek. Rente 20 jaar vastgezet voor 2,40%
 • € 200.000,- annuïteiten hypotheek. Rente 20 jaar vastgezet voor 2,25%.

Op dit moment bedraagt hun resterende hypotheek nog €180.000, waarvoor ze maandelijks €1.165 bruto betalen.

Esther en John hebben hun oog laten vallen op een nieuwe woning van € 650.000,- (exclusief “kosten koper”). Ze verwachten de huidige woning met een overwaarde van € 125.000,- te kunnen verkopen, zodat zij voor de aankoop van de nieuwe woning zo’n € 540.000,- aan hypotheek nodig hebben. De bijkomende “kosten koper” zouden uit de overwaarde worden voldaan.

Door gebruik te maken van hun overwaarde en hun rente mee te nemen, kunnen Esther en John de volgende hypotheek afsluiten. 

 • € 200.000,- aflosvrij. Meenemen bestaand rentecontract. Rente 2,40%, welke nog 17 jaar vaststaat
 • € 180.000,- annuïteiten hypotheek. Meenemen bestaand rentecontract. Rente 2,25% welke nog 17 jaar vaststaat.
 • € 160.000,- annuïteiten hypotheek. Nieuwe rente (15 jaar vast) à 4,01%.

Deze nieuwe hypotheek leidt tot een maandelijkse bruto hypotheeklast van €1.775. Indien ze de nieuwe woning volledig zouden moeten financieren tegen de huidige rentetarieven, zouden de bruto hypotheeklasten €2.295 per maand bedragen.

Door hun bestaande hypotheekvoorwaarden mee te nemen, besparen ze meer dan €500 per maand.

De lagere hypotheeklast stelt Esther en John in staat om meer te kunnen lenen, bijvoorbeeld voor een verbouwing, maar dat was in deze situatie niet nodig.

Meer mogelijk met de Senioren Verhuisregeling

Ben je 57 jaar of ouder en wil je een ander huis kopen, dan biedt de Senioren Verhuisregeling extra mogelijkheden. Verhuizen op latere leeftijd blijft mogelijk door een ruimere manier van toetsten, op basis van de werkelijke hypotheeklast.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024